|

Tavi vágta LCS módra

Légifotó a nagy sebességgel haladó, Freedom osztályú Little Rick LCS-ről.

Nagy sebességű teszt részeként hasít a Michigan-tavon a leendő USS Little Rock (LCS 9). U.S. Navy photo courtesy of Lockheed Martin,

A U.S. Navy szeptember 25-én vette át legújabb LCS-ét, a Freedom osztályba tartozó LCS 9-est. A Little Rock névre keresztelt hajó augusztus folyamán teljesítette az átvételéhez szükséges utolsó teszteket is. A Lockheed Martin / Marinette Marine páros elmondása szerint eddig ezen Freedom osztályú hajójuk teljesített legjobban a teszteken.

Az LCS 9 a U.S. Navy 2. olyan hadihajója lesz, amit Arkansas állam fővárosa, Little Rock után neveznek el. Apró kis érdekesség, hogy az első USS Little Rock (CL-92) még megvan és a tervek szerint az új Little Rock hadrendbe állítása a régi mellett fog megtörténni idén decemberben. Ehhez az LCS 9-est át kell majd hajózni az Erie-tóra, lévén az egykori könnyű cirkáló Buffalo kikötőjében lelhető fel, mint múzeumhajó.

A Freedom osztályú LCS variánst az olasz Fincantieri tulajdonába került Marinette Marine hajógyárban építik a Michigan-tó partján. A hajógyárnak konkrétabban a tó nagy öble, a Green Bay partján fellelhető Marinette városa ad otthont.