|

A USS Iwo Jima Florida partjai közelében

Wasp osztályú helikopter-hordozó nyitott és kivilágított dokkfedélzettel

A USS Iwo Jima (LHD 7) helikopter-hordozó Florida partjai mentén nyitott és kivilágított dokkfedélzettel. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Michael Lehman,

Szépen látszik mit is jelent az elárasztható dokkfedélzet a helikopter-hordozó dokkhajók, mint például a fenti fotón látható Wasp osztályú USS Iwo Jima esetében. A Wasp-ok ás más nemzetek haditengerészeteinél meglévő kategóriatársaik, vagy hasonló feladatkörű hajók elsődleges feladata ugyan nem ez, de kiválóan alkalmasak humanitárius feladatok ellátásra is.

Részben azért, mert elsődleges feladatuk, hogy a part relatíve közelébe hajózva elárasztható dokkfedélzetükből indított partraszállító hajók, valamint ha van, akkor helikoptereik segítségével az ellenséges partszakaszra juttassák a szállított élőerőt, technikát, felszerelést. Egy természeti katasztrófa esetén a korábban kiépített partszakasz gyakran úgymond ellenségessé válik a hagyományos, rakodáshoz parti infrastruktúrát igénylő hajók számára.

Másrészt pedig azért, mert jellemzően egészségügyi létesítménnyel is jól állnak. A Wasp-ok esetében például 6 műtővel rendelkező komplett kórházrészleg van kialakítva, mely ha jól tudjuk a repfedélzethez dedikált lifttel rendelkezik a helikopterrel érkezett sebesültek minél gyorsabb lejuttatása érdekében. A feladat jellegétől függően a kórházrészleg kapacitása jelentősen növelhető egyéb kapacitások rovására.

Ezen a nagyon profin kivitelezett maketten betekinthetünk picit a USS Wasp belsejének azon részeibe, mely a fenti fotón nem látszik. Les Chatfield,