|

Könnyű harci helikopterekkel erősít Afganisztán

Az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának szeptember 5-én kiadott közleménye szerint Washington közel 1,4 milliárd dollár értékű szerződést kötött az MD Helicopters vállalattal 150 darab MD 530F könnyű harci helikopterről. A Cayuse Warrior vagy Light Scout néven is ismert forgószárnyasokat Afganisztán számára szerzi be az USA, kiegészítve annak jelenlegi MD 530 állományát. Mint ismert, Kabul kicsit több, mint 30 példányt üzemeltet a típusból kiképző és könnyű támadó feladatkörben. A helikoptereket a szerződés szerint 2022. augusztus 31-éig kell leszállítania az MD Helicopters-nek.

Afgán MD MD-530F Cayuse Warrior bemutató lövészeten Kabul közelében 2015 áprilisában. U.S. Air Force Photo by Staff Sgt. Perry Aston,

Fórum hozzászólások

 • És annyi ATGM-et vihet (max 4 db), mint amennyit a mostani Mi-24 verzióink (Mi-24D és Mi-24P).
  A M9i-24 V és P nemcsak a szárnyégeken, hanem ha jól emlékszem a külső tartókon is vihet Sturmot...
 • Valóban, a V, P (és állítólag azok a D-k, amiket alkalmassá tettek az AT-6-os ATGM hordozására) vihetnek összesen 8 AT-6-ot!
 • És annyi ATGM-et vihet (max 4 db), mint amennyit a mostani Mi-24 verzióink (Mi-24D és Mi-24P).
  imike
  A "mostani Mi-24-es verzióink" már semmit (és senkit) nem visznek sehová. Sajnos...
  ML
 • Hááát, azért maradjunk annyiban, hogy ez a gépecske nem egy csatakopter:) Nyilván sok helyen elég, kilő sok mindent ha kell, de talán páncélvédettség tekintetében küszködik némi kihívásokkal. Szóval, ahol komolyabb dologgal nem lőnek vissza, na oda pont jó....
 • Hááát, azért maradjunk annyiban, hogy ez a gépecske nem egy csatakopter:) Nyilván sok helyen elég, kilő sok mindent ha kell, de talán páncélvédettség tekintetében küszködik némi kihívásokkal. Szóval, ahol komolyabb dologgal nem lőnek vissza, na oda pont jó....
  Igla

  Ez a kis kopter tenyleg baromi kicsi es ebbol kifolyolag baromi nehez felfedezni es eltalalni is. Az arab izraeli haborukban foleg felderitesre de pancelvadaszatra is bevetettek TOW kal es nem volt nagyobb a veszteseg aranyuk sot !!!

  Baromi konyu uzemeltetni rejteni kiszolgalni szoval igazabol egy olyan tuske tud lenni a korom alatt ami aztan szepen el tud genyesedni.
 • Most őszintén, jelenlegi helyzetben mire nem lenne ez elég nekünk?
  Egy biztos, a nemzeti harcihelikopter képesség :) fenntartására több mint elég.
  De a viccet félretéve, pl. a képen látható konfig is elég potens. A Hellfire mellet talán Stingerek vannak? A 70mm-es rakétákból is vannak már irányítottak, gondolom hordozhatja azokat is.
  Van benne hely utasoknak is, pl. gépszemélyzet mentésére, felderítők kiemelésére milyen alkalmas - pici, csöndes, könnyen leszáll és még fedezni is tudja magát, persze nem a földön. Erdős dombos területen a Kuruc által leírtak még hatványozottabban igazak. A Hellfire-nek elég nagy a hatótávja, Stingerekkel pedig még helivadásznak is marha jó lehet. Meg merem kockáztatni, hogy talaj felett "elbújva", még merevszárnyú gépekre is veszélyes lehet, ha azok alacsonyan "dolgoznak".
 • Legyen nekunk elsore szallitohelikopterunk. Utana polgari mentohelikopterunk (2016tol lejar az EC135-osokre a szerzodes) es utana almodjunk kisebbet vagy nagyobbat harci helikopterek teren.
 • Teljesen igazad van. Csak azért írtam, mert sokan álmodoznak teljes értékű harciheliről. Ez a kategória lehet egyedül elérhető szerintem, ha nagyon akarunk valami fegyveres helit. A koncepció az érdekes igazándiból. Pont a mentő helikopterek esnek ebbe a méretkategóriába. Működhetne azonos műszaki alapon a két rendszer.
 • Ha fegyverzetet visz, akkor nem tud utasokat is vinni:
  http://www.flightglobal.com/airspace/media/cutawayposters/images/89188/boeing-ah-6-cutaway-poster.jpg
 • Az EC-135 túl kicsi mentőhelikopternek, szakmai szempontból nem lenne jó, ha maradnának.
  Hogy érted hogy túl kicsi? Elég sok felé használják mentőhelikopterként. pl az EC-145-öt az amcsi sereg is használja arra a feladatra.
 • http://www.prnewswire.com/news-releases/the-md-530g-demonstrates-extreme-firepower-and-advanced-weapons-systems-capabilities-272073171.html
 • Van itt két vid:

  https://www.youtube.com/watch?v=a2DRGGg8QD4

  https://www.youtube.com/watch?v=YV6OzNNEi6s

  A kérdésem az lenne, hogy ez a rendszer valami csökkentet erejű 30mm-es lőszert használ, vagy ez egy teljes értékű 30mm-es gépágyú, ahol sikerült megoldani, hogy a tüzelésnél fellépő energiákat még ez a picike helikopi is elbírja?
 • http://htka.hu/2016/07/18/htka-hirhalom-2016-29-het/

  <i>A nap végén kezdi meg a Szaúdi Nemzeti Gárda új felderítő és könnyű támadó szerepkörben szolgálatba álló helikoptereinek leszállítását a Boeing. Szaúd-Arábia 24 AH-6i forgószárnyast rendelt 234 millió dolláros értékben.</i>


  Szóval 10 millió USD-re jött ki/darab. Elég komoly egy ilyen kis vacakért, még ha szúrós kis vacaknak is néz ki.


  ***
  Az előbbi kérdésem továbbra is él.
 • Szerintem ez az M230 valamilyen változata és a fellépő energiát nyelik el valahogy.
  Sajnos én sem találtam eddig semmilyen bővebb infót róla.

Ugrás a fórum topichoz