|

Könnyű harci helikopterekkel erősít Afganisztán

Az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának szeptember 5-én kiadott közleménye szerint Washington közel 1,4 milliárd dollár értékű szerződést kötött az MD Helicopters vállalattal 150 darab MD 530F könnyű harci helikopterről. A Cayuse Warrior vagy Light Scout néven is ismert forgószárnyasokat Afganisztán számára szerzi be az USA, kiegészítve annak jelenlegi MD 530 állományát. Mint ismert, Kabul kicsit több, mint 30 példányt üzemeltet a típusból kiképző és könnyű támadó feladatkörben. A helikoptereket a szerződés szerint 2022. augusztus 31-éig kell leszállítania az MD Helicopters-nek.

Afgán MD MD-530F Cayuse Warrior bemutató lövészeten Kabul közelében 2015 áprilisában. U.S. Air Force Photo by Staff Sgt. Perry Aston,

Fórum hozzászólások

 • Valóban, a V, P (és állítólag azok a D-k, amiket alkalmassá tettek az AT-6-os ATGM hordozására) vihetnek összesen 8 AT-6-ot!
 • És annyi ATGM-et vihet (max 4 db), mint amennyit a mostani Mi-24 verzióink (Mi-24D és Mi-24P).
  imike
  A "mostani Mi-24-es verzióink" már semmit (és senkit) nem visznek sehová. Sajnos...
  ML
 • Hááát, azért maradjunk annyiban, hogy ez a gépecske nem egy csatakopter:) Nyilván sok helyen elég, kilő sok mindent ha kell, de talán páncélvédettség tekintetében küszködik némi kihívásokkal. Szóval, ahol komolyabb dologgal nem lőnek vissza, na oda pont jó....
 • Hááát, azért maradjunk annyiban, hogy ez a gépecske nem egy csatakopter:) Nyilván sok helyen elég, kilő sok mindent ha kell, de talán páncélvédettség tekintetében küszködik némi kihívásokkal. Szóval, ahol komolyabb dologgal nem lőnek vissza, na oda pont jó....
  Igla

  Ez a kis kopter tenyleg baromi kicsi es ebbol kifolyolag baromi nehez felfedezni es eltalalni is. Az arab izraeli haborukban foleg felderitesre de pancelvadaszatra is bevetettek TOW kal es nem volt nagyobb a veszteseg aranyuk sot !!!

  Baromi konyu uzemeltetni rejteni kiszolgalni szoval igazabol egy olyan tuske tud lenni a korom alatt ami aztan szepen el tud genyesedni.
 • Most őszintén, jelenlegi helyzetben mire nem lenne ez elég nekünk?
  Egy biztos, a nemzeti harcihelikopter képesség :) fenntartására több mint elég.
  De a viccet félretéve, pl. a képen látható konfig is elég potens. A Hellfire mellet talán Stingerek vannak? A 70mm-es rakétákból is vannak már irányítottak, gondolom hordozhatja azokat is.
  Van benne hely utasoknak is, pl. gépszemélyzet mentésére, felderítők kiemelésére milyen alkalmas - pici, csöndes, könnyen leszáll és még fedezni is tudja magát, persze nem a földön. Erdős dombos területen a Kuruc által leírtak még hatványozottabban igazak. A Hellfire-nek elég nagy a hatótávja, Stingerekkel pedig még helivadásznak is marha jó lehet. Meg merem kockáztatni, hogy talaj felett "elbújva", még merevszárnyú gépekre is veszélyes lehet, ha azok alacsonyan "dolgoznak".
 • Legyen nekunk elsore szallitohelikopterunk. Utana polgari mentohelikopterunk (2016tol lejar az EC135-osokre a szerzodes) es utana almodjunk kisebbet vagy nagyobbat harci helikopterek teren.
 • Teljesen igazad van. Csak azért írtam, mert sokan álmodoznak teljes értékű harciheliről. Ez a kategória lehet egyedül elérhető szerintem, ha nagyon akarunk valami fegyveres helit. A koncepció az érdekes igazándiból. Pont a mentő helikopterek esnek ebbe a méretkategóriába. Működhetne azonos műszaki alapon a két rendszer.
 • Ha fegyverzetet visz, akkor nem tud utasokat is vinni:
  http://www.flightglobal.com/airspace/media/cutawayposters/images/89188/boeing-ah-6-cutaway-poster.jpg
 • Az EC-135 túl kicsi mentőhelikopternek, szakmai szempontból nem lenne jó, ha maradnának.
  Hogy érted hogy túl kicsi? Elég sok felé használják mentőhelikopterként. pl az EC-145-öt az amcsi sereg is használja arra a feladatra.
 • http://www.prnewswire.com/news-releases/the-md-530g-demonstrates-extreme-firepower-and-advanced-weapons-systems-capabilities-272073171.html
 • Van itt két vid:

  https://www.youtube.com/watch?v=a2DRGGg8QD4

  https://www.youtube.com/watch?v=YV6OzNNEi6s

  A kérdésem az lenne, hogy ez a rendszer valami csökkentet erejű 30mm-es lőszert használ, vagy ez egy teljes értékű 30mm-es gépágyú, ahol sikerült megoldani, hogy a tüzelésnél fellépő energiákat még ez a picike helikopi is elbírja?
 • http://htka.hu/2016/07/18/htka-hirhalom-2016-29-het/

  <i>A nap végén kezdi meg a Szaúdi Nemzeti Gárda új felderítő és könnyű támadó szerepkörben szolgálatba álló helikoptereinek leszállítását a Boeing. Szaúd-Arábia 24 AH-6i forgószárnyast rendelt 234 millió dolláros értékben.</i>


  Szóval 10 millió USD-re jött ki/darab. Elég komoly egy ilyen kis vacakért, még ha szúrós kis vacaknak is néz ki.


  ***
  Az előbbi kérdésem továbbra is él.
 • Szerintem ez az M230 valamilyen változata és a fellépő energiát nyelik el valahogy.
  Sajnos én sem találtam eddig semmilyen bővebb infót róla.
 • Washington will provide Lebanon with six MD 530G attack helicopters and six Scan Eagles under the Pentagon’s “Building Partner Capacity” program
  https://lb.usembassy.gov/centcom-commander-general-joseph-votels-visit-lebanon/

  "The first program will provide the LAF a rotary wing close air support capability through delivery of six new MD 530G light attack helicopters and associated equipment and training, valued at more $94 million. The second program will provide the LAF additional command, control, communications, computers, intelligence, surveillance, and reconnaissance (C4ISR) capabilities through the delivery of six new Scan Eagle unmanned aerial vehicles and associated equipment and training, valued at more than $11 million."

Ugrás a fórum topichoz