|

Drónnal landoltak az új angol repülőgép-hordozón

Ugyan a címet olvasva akár az is felmerülhetne az olvasóban, hogy nahát, milyen gyorsan felzárkóznak az angolok az amerikaikhoz – a helyzet azonban az, hogy biztonsági problémáról van szó. Ugyanis a szóban forgó drón egy kis amatőr gép volt, aminek reptetője úgymond egy kényszerleszállást is beiktatott az amúgy nem engedélyezett hordozó feletti átrepülésébe.

A most napvilágot látott eset még júliusban történt, valamikor azon 16 napos intervallum alatt, mikor az HMS Quen Elizabeth (R 08) hordozó a skóciai Invergordon kikötőjében tartózkodott némi javítás és készletfeltöltés apropóján, mielőtt folytatta tengeri tesztútját.

Az eset azután kapott publicitást, hogy az illető feltöltötte a repfedélzeten készült fotókat egy helyi drónos facebook csoportba, amit aztán felkapott az angol sajtó. A média érdeklődésére a névtelenségben maradó illető elmondta, hogy a hajógyár bejáratánál a biztonsági őröket nem igazán izgatta a dolog és bár megadta a nevét és telefonszámát meglepetésére még nem vitték be némi elbeszélgetésre.

Az esetben természetesen nem az az érdekes, hogy megröptettek egy drónt a hordozó felett, amivel még le is szálltak rá, hiszen ez önmagában még nem ad ki semmiféle titkos dolgot, ennyi bőven látszik a hivatalosan kiadott anyagokon is. A probléma értelemszerűen az, hogy mindezt az illető engedély nélkül megtehette, nem akadályozta meg ebben a helyi biztonsági szolgálat, lehetett volna kártétel is az illető célja.

A védelmi minisztérium által kiadott reakcióban azt közölték, hogy rendkívül komolyan veszik az HMS Queen Elizabeth biztonságát, az eset pedig jelentve lett a skót rendőrség irányába.