|

Szíriában is bemutatkozhat a legújabb Mi-28 változat

A TASS hírügynökség beszámolója szerint Andrej Boginsky, a Russian Helicopters vállalat vezérigazgatója bejelentette: az egyik legújabb orosz katonai helikopter, a Mi-28UB hamarosan bemutatkozhat Szíriában is. Boginsky minderről a szíriai Latakiában, a Hmeimim támaszponton nyilatkozott a Zvezda televízió hírműsorának, kiemelve, hogy háborús környezetben szeretnék bemutatni: a Mi-28UB teljes értékű harci helikopterként is funkcionál. Ez azért fontos, mivel a Havoc legújabb változata kettős rendeltetésű, vegyes harci-kiképző variáns, amit a pilóta és a navigátor-fegyverkezelő kabinjából is lehet irányítani.

A 2013-ban bemutatkozó Mi-28UB-t annak érdekében hozták létre, hogy gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék az orosz harcihelikopter-pilóták kiképzését. Köszönhetően a fent említett, duplikált repülésvezérlő rendszernek, a növendékek az eddiginél jóval korábban megismerkedhetnek egy valódi harci típussal, és akár még éleslövészeteket is végrehajthatnak vele. További módosítás, hogy a kabinok méretét megnövelték, és javítottak ergonómiájukon. Az első megrendelést 2016 elején adta le Moszkva 24 Mi-28UB-re, amelyekből 4-6 kerülhet majd minden Mi-28-egységhez.

Mi-28UB | Forrás: RIA Novosti ,

Arról, hogy jelenleg hány Mi-28UB-vel rendelkezik az orosz haderő, nincs pontos adatunk, viszont korábban arról számolt be a Russian Helicopters, hogy 2017 végéig nyolc példányt adnak majd át a megrendelt 24-ből. Ezek körül kerül majd ki az a néhány, amiket Szíriában is kipróbálnak majd, valószínűleg még az idei év során.