|

Repült az első Mi-28UB

Mint az oldalon, a kommentek között felreppent eme hír, a Rostvertol legújabb Mi-28 modifikációja augusztus 9-én végrehajtotta első repülését. Ennek alkalmából már darabszámok és az oldal olvasói között ismert dátum is szóba került. Aki azonban kihagyta volna az első repülést, ne csüggedjen, a hamarosan megrendezendő moszkvai MAKS kiállítás statikus során szemügyre veheti az újdonságot.

Van is némi változtatás az alaptípushoz képest, amelynek leghangzatosabb újítása a duplikált hidromechanikus repülés vezérlő rendszer, amellyel mindkét kabinból lehet operálni a helikopterrel. Az új fejlesztéssel kapcsolatban a gyártó annyit közölt, hogy „ ez egy kettős vezérlési rendszer, ami felhasználható a Mi-28NE pilótaképzése során úgy, hogy mindeközben megtartja egy harci helikopter összes funkcióját”. Ennél talán némileg látványosabb változtatás, hogy az oktató fülkéjét megnövelték, valamint a „plafon” magasságát is megemelték, ezen felül a szemfüleseknek majd feltűnhet, hogy új ütközéselnyelő ülések is beszerelésre kerültek.

Mi-28UB | Forrás: RIA Novosti

Mi-28UB | Forrás: RIA Novosti ,

„4-6 darab helikoptert fogunk beszerezni minden egység számára, amely üzemelteti a Mi-28N típust. Terveink szerint 2020-ra 60 darab helikoptert fogunk tudni majd rendszeresíteni. Az új típusnak köszönhetően a pilótaképzés jelentősen gyorsabb és hatékonyabb lesz.” – jegyezte meg a légierő parancsnoka, Viktor Bondarev miután pénteken megtekintette a Rostvertol (amely a Mi-28N készítője is) gyár területén a Mi-28UB bemutatkozó repülését.

„Az új Mi-28UB által jelentősen gyorsabban kiképzett és hatékonyabb pilótákat tudnak biztosítani a Mi-28NE Night Hunter csatahelikopterek és az orosz légierő számára és az export lehetősége sem kizárt” – nyilatkozták a gyártó részéről. Moszkva látja a típusban rejlő lehetőségeket és ezt egy szándéknyilatkozatban rögzítették is 40-60 darab példány esetleges vásárlásáról 2014 vége és 2020 között.

Mi-28N

Mi-28N ,

Kérdés, hogy a gyártó ki tudja e majd elégíteni a megrendelők igényeit, ugyanis a típus hosszú ám lassan révbe illő karrierje látszólag fel fogja adni nekik a leckét. Az orosz védelmi minisztérium a Mi-24 Hindet teljesen fel szeretné váltani a Mi-28 típussal 2015-re, jelenleg 63 darabbal rendelkeznek és 34 forgószárnyasra még biztosan igényt tartanak. Rajtuk kívül azonban ott van Kenya 4 darabbal és további 16 példányos megrendeléssel, Irak első ízben beszerezni kívánt 12-t 40-re szeretné kitolni a későbbiekben és a listán még itt van Algéria és Venezuela, ahol ugyancsak született nyilatkozat előbbi esetében 42, utóbbinál 10 darab beszerzéséről.

A Mi-28N az alaptípus eddigi utolsó modifikációja, mely alapkonstrukció céljául a harckocsik, helikopterek, szárazföldi csapatok és megerősített fedezékek megsemmisítését tűzték ki bármely időjárási viszony között, nappal és éjjel egyaránt.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.