|

Madárfürdetés

A tisztálkodás a vasmadarak számára is fontos dolog – különösen, ha tenger közelében található légibázison állomásoztatják őket. A sós tengeri levegő által okozott korrózió ugyanis komoly probléma a tengerpart menti támaszpontokon, mely még hangsúlyosabb a nyílt vízen hosszú hónapokig kint tartózkodó repülőgép-hordozók esetében.

Az érintett gépek rendszeres lemosáson esnek át, mely jelenthet kézi lemosást, vagy lemosó állomásra begurulást is. Utóbbi beceneve a madárfürdető.

F-35A vadászbombázó gurul át a „madárfürdetőn” a floridai Eglin légibázison. U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Marleah Robertson,

B-1B Lancer gurul át a guami Andersen légibázis lemosó állomásán. U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Joshua Smoot,

F-16 lesuvickolása a flordai Eglin légibázison. U.S. Air Force photo/Samuel King Jr.,

A probléma megoldása a szárazföldi támaszpontokon problémamentes, hiszen bőven van hely és édesvíz is, de kint a tengeren problémásabb a dolog, hiszen egyrészt szűkös a hely, másrészt az édesvíz sem áll korlátlan mennyiségben rendelkezésre. Ez még az atomreaktoros Nimitz-ek esetében is igaz, az a reaktorok által termelt energiával sótalanított tengervizet sok fogyasztó felé kell eljuttatni – többek között a gőzkatapultokhoz. Ennél fogva, atomreaktor ide-oda, elő tud fordulni, hogy szűkösebb a rendelkezésre álló készlet, így ott alapvetően speciális összetételű folyadékkal történik a lemosás, nem pedig tisztán édesvízzel.

Hosszú expozíciós felvételen egy F/A-18 Super Hornet éjszakai lemosása. A gép sárkányszerkezetének felső részét a repülőgép-hordozó fedélzetének megvilágítása festi sárgásra. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Jamaal Liddell,