|

Hivatalosan is átadták a nagyjavított helikoptereket

2017 május 20-án érkezett Novoszibirszkből Kecskemétre az az An-124-es, mely rakterében a megelőző év őszén nagyjavításra kiküldött helikoptereinket hozta vissza – melyek üzemideje így 8 naptéri évvel, és 2000 repülhető órával gazdagodott.

Az útvonal a Flightradar24.com térképén. ,

A gépeket az érkezést követő hetekben közúton szállították Szolnokra, azonban repülni csak néhány hete láthatóak – a formulárokat tegnap, 2017 július 25-én adta át hivatalosan Simicskó István honvédelmi miniszter. A négy darab nagyjavított Mi-17-es így egészen 2025-ig, illetve 2000 repült óráig maradhat üzemben, azonban ez után már nem üzemeltethetők tovább. Sajnálatos módon a helikopterek modernizációja nem történt meg, így azok eredeti konfigurációjukban tértek vissza – összesen 2 darab maradt NVG-kompatibilis.

Idén szeptemberben jár le az üzemideje annak a további 1 darab Mi-17-esnek, amelyet utoljára 2008-ban nagyjavítottak, a tervek szerint ez a gép is nagyjavítva lesz a Vertoleti Roszii oroszországi üzemében – ez után a váltótípus beérkezéséig ez az 5 gép, valamint az üzemidejük végéig a kisebb teljesítményű Mi-8-as típusú helikopterek állnak majd a szállítóhelikopter-zászlóalj rendelkezésére.

Az előzetes tervek alapján idén augusztus 20-án is meg lesz tartva Szolnokon a vízi-, és légi parádé, amelynek keretében remélhetőleg láthatóak lesznek a most hazaérkezett gépek – a gyakorló időpontokról, és a Szent István napi programokról természetesen amint tudunk, tájékoztatjuk kedves olvasóinkat!

Terjék Tamás, airshowinfo.hu