|

Halászat drónnal? Lehetséges!

A drónok használatának sokszínűsége már ma is nyilvánvaló, de hogy mi mindenre lehet még használni őket, azt el sem tudjuk képzelni. Az alábbi videókban demonstrálják, hogy a kvadrokopterek víz alatt is irányíthatóak, akár vízalatti feladatokra vagy felderítésre is használhatóak.

Fórum hozzászólások

 • Allesmor Obranna
  Feltaláltam valamit. Nézegetem ezeket a Fenestron faroklégcsavarokat, főleg a vadiúj H145M és H160 kapcsán, mely utóbbinál megmelítik, hogy bizony a néha RAH-66 Comanche volt az ötletadó a 12 fokkal megdöntött Fenestron sík alkalmazásával. A Fenestronok előnye, hogy nagy sebességnél kevesebbet vesznek el a forgószárny teljesítményéből, de függeszkedésnél és kis sebességnél pont, hogy többet, mint a hagyományos faroklégcsavar. A döntött beépítéssel olyan függőleges erőkomponens keletkezik, ami emeli a farokrészt, ezzel kompenzálva annak alapvetően nehezebb kialakítását.

  Az én ötletem viszont az, hogy kell egy olyan relatíve nagy átmérőjű, a forgószárnnyal ellentétesen forgó Fenestron, ami akár 90 fokig is elfordítható, teljes függőleges emelőerőt létrehozva. Viszont a forgó kerete két szabadságfokú lenne. Egyrészt a gép hossztengelye mentén elforoghatna a ventillátor vízszintesen lefelé, másrészt a gép haladási sebességének növekedésével ez a Fenestron visszaállna előbb függőlegesbe, majd a függőleges tengelye mentén 45 fokban elforogva részleges tolóerőt is adna.
  Jó ötlet!

  Amúgy meg:(:

  Áááá...nekem is szoktak lenni találmányaim..aztán mindig kiderül, hogy mások már rég feltalálták, csak valamiért nem véletlen, hogy mégsem terjedt el.

  Az egyik ilyen khm...találmányomat a a Concorde és a Tu-144 egyik - aerodinamikai elrendezéséből fakadó - hátránya inspirálta.
  A külön vízszintes vezérsík nélküli deltaszárnyas elrendezésa ugye hangsebesség alatti repülést (különösen a felszállás és a leszállás esete ugye) nagyobb állásszöggel tudja abszolválni, mint a hagyományos elrendezés. Mirage III kontra MiG-21
  Ha jól rémlik, valami ismeretterjesztő füzetecskében azt olvastam, hogy a Concorde az üzemanyagának igen-igen jelentős részét használta el az utazómagasságra, sebességig jutásáig.
  A Tu-144 esetébe már bele se merek gondolni...
  De mivel még mindig szívügyem az, hogy hogyan lehetett volna a Tu-144-en segíteni (Egyik kollégám mondaná erre: Egyelek meg, milyen empatikus vagy:rolleyes:), ezért szoktam a problémán agyalgatni. (Átérzem, átégettem magamban kérem, mint Besenyő Pista bácsi az otthonszülés problémáját).

  A megoldást a valamikor tervezett Tu-444 magassági kormányfelületének kialakítása inspirálta:
  [​IMG]

  Én ezt a lapot a (Tu-144) szárnyvégtől előre-hátra mozgathatóvá tenném: Hangsebesség alatt attól hátra eltolva (így az sem lenne gond, hogy a belépő éle nyilazásmentes lenne).
  A transzonikus határ átlépése előtt visszahúzva pedig - akár szorosan - illeszkedne a kilépőélhez.
  Természetesen kéne(?) lehetne egy nem is túl trükkös mechanizmus, ami hangsebesség felett a magassági kormányfelület belépőélét "tekintené" elfordítási tengelypontnak, a hangsebesség alatt pedig kb. a középvonalát, mint a klasszikus szuperszonikus repülőgépeknél.
  Hangsebesség felett megmaradna a "tiszta deltaszárny előnye, alatta pedig alacsonyabb állásszög, s annak minden pozitív hozadéka.
  Szerintem ez kisebb hátránnyal járna (tömegközéppont vándorlás, felhajtóerő vándorlás), mint amennyi előnye lenne.
  Az FBW korában meg ugye már gyerekjáték lenne ennek menedzselése.
  Na, mi a véleményetek?

  Ui:
  Boki; szóljál már a TsAGI-nak, meg a Tupoljevnek, hogy az ötletért én nem kérnék sokat, csak lökjenek már egy (nekik) kis koncot, mert a közalkalmazotti minimálbér elég karcsú...:(
 • A Szu-47-es Berkut (ami először Sz-32, majd Sz-37 koncepció jelzést kapott) egyik őse, az Sz-22-es, 1983-ból. Ez egy teljes, 1:1 méretarányú mock up, az akkor már kitalált szögletes, vektorálós fúvócsövekkel, amelyeket a nagyvilág a Lockheed/GD/Boeing trió YF-22-esein láthatott először élőben, 1990-ben:

  [​IMG]
 • Allesmor Obranna
  A Szu-47-es Berkut (ami először Sz-32, majd Sz-37 koncepció jelzést kapott) egyik őse, az Sz-22-es, 1983-ból. Ez egy teljes, 1:1 méretarányú mock up, az akkor már kitalált szögletes, vektorálós fúvócsövekkel, amelyeket a nagyvilág a Lockheed/GD/Boeing trió YF-22-esein láthatott először élőben, 1990-ben:

  [​IMG]
  Érdekes, hogy az C-22 kódnevet újra elővették 1959 után.

  http://www.airwar.ru/enc/fighter/su7b.html

  Amúgy teljesen ledöbbentem, főleg az 1983-as évszámon.
 • molnibalage
  Itt mi történt?
  A 2. repülési protó a fedélzetre zuhant vertikális leszállás gyakorlása közben , a futómüvek kilyukasztották az üzemanyagtartályt és a gép kigyulladt [​IMG]
 • boki
  A 2. repülési protó a fedélzetre zuhant vertikális leszállás gyakorlása közben , a futómüvek kilyukasztották az üzemanyagtartályt és a gép kigyulladt [​IMG]
  A pilótát sikerült kiszedni?
 • rejsz felügyelő
  XP-79B

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Az mondjuk nem lenne hátrány, ha egy vadászból oldalra meg hátrafelé is jól ki lehetne látni, de sebaj, fekvő pozícióban tök jókat lehet aludni a hajtómű duruzsolására hosszabb utak alatt... tetszik.
 • Horizon
  Az mondjuk nem lenne hátrány, ha egy vadászból oldalra meg hátrafelé is jól ki lehetne látni, de sebaj, fekvő pozícióban tök jókat lehet aludni a hajtómű duruzsolására hosszabb utak alatt... tetszik.
  Fekve nem tudom, hogy lát ki rendesen előre + elfárad a nyaka amúgy is hamar. Felfele meg forgatja a fejét?

Ugrás a fórum topichoz