|

Berlin felfüggesztette az izraeli tengeralattjáró beszerzést

Németország a múlt hónapban hagyta jóvá Izrael legújabb körös tengeralattjáró beszerzését, ám a szerződésbe foglalt kitétel alapján a beszerzés most felfüggesztésre került. Berlin a 3 db Dolphin 2 osztályú tengeralattjáró szállítását, illetve a költségek mintegy negyedének finanszírozását ahhoz kötötte, hogy a beszerzés kapcsán Izraelben még tavaly beindult bűnügyi vizsgálatnak milyen kimenetele lesz.

A tengeralattjáró beszerzést ellenző korábbi vezérkari főnök, illetve 2013-2016 között a védelmi miniszteri posztot betöltött Moshe Ya’alon által tavaly kezdeményezett vizsgálat eredményeként a napokban több magas rangú izraeli gyanúsítottat is házi őrizetbe vettek a hatóságok, mely Berlin számára elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy az aláírás előtt álló szerződést felfüggessze. Megjegyzendő, hogy ez még nem a beszerzés törlése, lévén az ügy vizsgálata továbbra is folyamatban van, abban eredmény még nem született.

Izrael haditengerészete jelenleg 5 db aktív német tengeralattjáróval rendelkezik, melyet legkésőbb jövőre egy újabb egység egészít majd ki fél tucatra. Az 1999-2000 között hadrendbe állított 3 egység adja a Type 209-esen alapuló Dolphin osztályt, míg a 2014-ben és 2016-ban hadrendbe állított 4. és 5. egységek már a Dolphin 2 osztályhoz tartoznak, kiindulási alapjukként az aktuálisan legpotensebb német tengeralattjáró az AIP-es Type 212 szolgáltat. Természetesen az említett 6. egység is Dolphin 2 lesz és ugyanilyen tengeralattjáró lenne az a 3 példány is, melynek beszerzése most épp kérdéses.

INS Dolphin

A hajóosztály névadója, 2010 áprilisában lencsevégre kapva shlomiliss,

A Dolphin 2 osztály első példány a Tanin nevet kapta, ami krokodilt jelent. Ilan Rom,

A mostani, immáron második körös Doplhin 2 rendeléssel a lassan 2 évtizeddel ezelőtt hadrendbe állt 3 Dolphin osztályú tengeralattjárójukat akarják lecserélni az izrealiek a 20-as évek második felétől kezdődően.