|

Újabb exportsikert ért el a dél-koreai Aranysas

Július 11-én Thaiföld kormánya áldását adta arra a javaslata, ami további nyolc KAI T-50TH Golden Eagle sugárhajtású kiképzőgép beszerzését irányozza elő. A dél-koreai eredetű trénerekből az ország 2015-ben szerzett be négy példányt, de már akkor felmerül annak a lehetősége, hogy tovább bővítsék a gépparkot. A korlátozottan csapásmérőként is alkalmazható T-50TH-val az Aero L-39ZA Albatrosokat és az Alpha Jeteket váltanák le több lépcsőben, azok fokozatos kivonásával.

A képen a Koreai Köztársaság Légierejének TA-50-esei láthatóak egy 2011-es gyakorlaton |Fotó: ROKAF ,

A beszerzést Prayuth Chan-ocha miniszterelnök jelentette be egy sajtótájékoztató keretében, hozzátéve, hogy a gépekért 258 millió amerikai dollárnak megfelelő összeget fognak majd kifizetni – mégpedig három részletben. Az első thai T-50TH-k várhatóan 2018-ban érkeznek majd meg – ez az a négy gép lesz, amit még tavaly előtt rendeltek, a most beszerzendő példányok 2022-ig folyamatosan kerülnek újdonsült tulajdonosukhoz. A leendő hajózók kiképzése egyébként jelenleg is folyik: egyelőre 6, korábban F-16-oson és L-39-esen repülő tiszt kezdte meg a 17 hetes átképzést nemrég.

Bár a T-50TH a típuscsalád alapját képező T-50 Golden Eagle leszármazottja, mégis alkalmas a kiképző feladatok mellett levegő-levegő és levegő-föld fegyverek bevetésére is. Ezekben a feladatokban segíti Elbit EL/M-2032 fedélzeti lokátora és Link 16 adatátviteli rendszere – utóbbinak köszönhetően pedig más típusokkal közösen is bevethető. Persze ettől függetlenül elsődlegesen mégis a jövő harcigép-pilótáinak kiképzését szolgálja majd Thaiföldön.