|

Washington részéről mehet a Patriot Romániába

A tavasszal írtunk róla, hogy Lengyelországhoz hasonlóan Románia is Patriot légvédelmi rendszerrel erősítené légvédelmét. A tárgyalások ténye akkor megerősítésre került, ám hogy egy lehetséges ebszerzésre mennyit fordítana Bukarest, arról áprilisban még nem állt rendelkezésre információ.

Patriot légvédelmi komplexum Raytheon,

Ellenben most már igen, hiszen Washingtonban rábólintottak a beszerzésre, a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynükség (DSCA – Defense Security Cooperation Agency) által a napokban a Kongresszus elé terjesztett anyagban olvashatóak szerint a Foreign Military Sale programon keresztül esetlegesen realizálódó beszerzése becsült költsége 3,9 milliárd Dollár.

A DSCA által tegnap közzétett sajtóanyagban olvashatóak alapján Bukarest ezen pénzösszegből 7 db komplexumot szerezhet be, melyben összesen 28 db M903-as indító, illetve hozzájuk  224 db légvédelmi rakéta lenne megtalálható az alábbi leosztásban:

  • 56 db Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T)
  • 168 db Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE)

A majdnem 4 milliárd Dolláros csomagban természetesen megtalálható logisztikai, képzési és műszaki támogatás, valamint többek között tartalék alkatrészek.