|

Romániába vinnék a Cobra gyártását

Érdekes kijelentést tett a Bell egyik vezetője: Romániába hoznák az AH-1 Cobra harci helikopter gyártását.

4-5 éven belül a szomszéd országban is megkezdődhet a Bell AH-1Z Viper harci helikopter gyártása, ezt az amerikai helikoptergyártó vállalat egyik vezetője közölte az Economica.net oldallal. Richard Harris, a cég alelnöke megerősítette, hogy a két ország vezetői, Klaus Iohannis és Donald Trump tárgyalnak egymással arról, miként valósulhatna meg szorosabb együttműködés a két állam között, melynek részeként a kelet-európai szövetséges számára lehetővé tennék az AH-1 Cobra legújabb verziójának, az AH-1Z Viper licenszgyártását. A részletekről egyelőre nem árultak el többet a felek, így azt sem tudni, hogy csak összeszerelés zajlik majd a románoknál vagy a helyi ipart mélyebben is bevonják a buliba.

AH-1Z Viper | Fotó: Bell Helicopter ,

Nem ez az első eset, hogy az Amerikai Egyesült Államok részéről ilyen felajánlás érkezik Románia számára, 1996-ban Dracula névvel saját, „személyre szabott” verziót kaphattak volna szomszédaink.

Romániában nem kispályás repülőgépipar működik, a brassói IAR (Industria Aeronautică Română) vállalat 1925 óta aktív, gyártottak licenszben például Alouette III és Puma helikoptert is, de saját típusokkal is rendelkeznek a vitorlázógépektől kezdve a sugárhajtású kiképzőgépeken át a kéthajtóműves csapásmérőig bezárólag. A pedigréjük alapján pedig nem esne nehezükre nagyobb részt vállalni az AH-1Z gyártásában.