|

Megszerezte első légi győzelmét a Super Hornet!

Tegnap, helyi idő szerint este hét óra előtt az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének egyik F/A-18E Super Hornet vadászbombázója lelőtt egy szíriai Szuhoj Szu-22 csapásmérőt a Rakkától délnyugatra fekvő Ja’Din település közelében. Úgy amerikai, mint szíriai források megerősítették, hogy a bombázó megsemmisült, pilótája pedig életét veszítette. Az esemény több dolog miatt is jelentős: 1999 óta ez volt az első eset, hogy egy amerikai katonai repülőgép ellenséges, ember vezette harci gépet lőtt le, valamint ez volt a Super Hornet első légi győzelme is.

Jelentések szerint a szír kormány oldalán harcoló csapásmérők a délután folyamán több ízben támadták a Ja’Din környékén állomásozó csapatokat, akik a Szíriai Demokratikus Erőkhöz tartoztak. Ez a csoport a Washington vezette koalíció támogatását élvezi, ezért az amerikaiak – orosz kapcsolataikon keresztül – azonnal felszólították a szemben álló felet, hogy szüntesse be a támadásokat. Ez azonban nem történt meg: a lelőtt Szu-22-es a soron következő hullám részese volt, és nem sokkal azt követően, hogy megtörtént az újabb támadás, a körzetben járőröző egyik F/A-18E azonnal lelőtte.

A VFA-31 „Tomcatters” egyik F/A-18E vadászbombázója, repülőgép-hordozóra történő leszállás közben |Fotó: Mass Communication Specialist 2nd Class Nathan Laird ,

A szíriai kormányerők közleménye szerint a Szuhoj az Iszlám Állam állásait támadta, ám Washington szerint a terrorszervezet erői már régóta nem állomásoznak az említett településen, mivel azt a Szíriai Demokratikus Erők már hetekkel ezelőtt elfoglalták.

A légi győzelmet arató F/A-18E a földközi-tengeren hajózó USS George H.W. Bush (CVN-77) repülőgép-hordozó fedélzetéről szállt fel bevetésére. A Nimitz-osztály legfiatalabb tagjaként számon tartott hajóegység az év elején érkezett a térségbe, dedikáltan az Iszlám Állam elleni hadművelet támogatására. A rajta települő, 8. repülőgéphordozó-fedélzeti repülőezred (Carrier Air Wing Eight, CVW-8) kötelékében két század, a VFA-31 „Tomcatters” és a VFA-87 „Golden Warriors” repül F/A-18E-vel.