|

Konténerszállító hajóval ütközött egy amerikai romboló Japán partjainál

Helyi idő szerinti éjjeli fél három környékén egy fülöp-szigetei konténerszállítóval ütközött a U.S. Navy USS Fiztgerald (DDG 62) rombolója Jokoszukától cirka 56 tengeri mérföldnyire délnyugatra. A fotók és videók alapján az Arleigh Burke osztályú rombolónál lényegesen nagyobb ACX Crystal nevet viselő konténerszállító az amerikai hadihajó jobb oldalát kapta el, lényegében pontosan a felépítmény kezdeténél.

Az ütközésben komolyan megsérült USS Fitzgerald Jokoszuka kikötőjében

Az ütközésben komolyan megsérült USS Fitzgerald Jokoszuka kikötőjében. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Peter Burghart,

A rendelkezésre álló információk alapján az amerikai hajó a vízvonal alatt is sérült, melynek eredményeként némi víz is bejutott a hajótestbe. A közzétett hírek alapján a teherhajó legénysége nem sérült meg a balesetben a hajóorr bal felső része sérült a rombolónál kisebb mértékben. A hadihajóról 3 főt szállítottak helikopterrel kisebb-nagyobb sérülésekkel a jokoszukai haditengerészeti kórházba – köztük a romboló parancsnokát.

Az amerikai hadihajó saját erejéből hajózott be Jokoszuka kikötőjébe, miután a helyszínre érkezett Japán Parti Őrséggel együttesen kereste azon 7 amerikai tengerészt, akik a balesetet követően tűntek el. A hajóról eltűnt tengerészek utáni kutatás továbbra is zajlik.