|

SM-2 légvédelmi rakéta eregetés

SM-2 légvédelmi rakétákat eregető amerikai hadihajók valahol a Csendes-óceánon U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist2nd Class Ignacio D. Perez,

A fotóshoz közelebb lévő hadihajó egy Arleigh Burke osztályú romboló, a Navy által a képhez fűzött kommentár alapján a USS Sampson (DDG 102). A távolabb lévő, szintén 2 rakétát indító hadihajóról nincs info.

Ez itt persze csak gyakorlat, de a U.S. Navy tavaly indított valós önvédelmi céllal is SM-2-esek, mikor októberben több alkalommal is rájuk lőttek Jemen partjai mentén.

A RIM-66 Standard a U.S. Navy közepes hatótávolságú légvédelmi rakétája, melynek az SM-2 változata a 70-es években jelent meg a Navy hadihajóinak  Mk-26 indítóállványain, majd költözött a 80-as évek közepétől azon hajókon ahol már lehetett az Mk-41 VLS cellákba. A Standard rakétacsalád hadrendbe állítása óta kapja az időszakos továbbfejlesztéseket, az SM-2 korábbi sajtóanyagok alapján várhatóan 2035 környékéig megtalálható lesz a Navy arzenáljában. A rakéta legújabb változata az 1998-ban bevezetett RIM-66M-5 Block IIIB jelölésű.

Egy kis retro még as VLS előtti időkből: