|

Vízen az újabb Bismarck

A USNS City of Bismarck (T-EPF 9) vízre bocsátásához készülődés. U.S. Navy photos by David L. Stoltz,

Mint a fenti fotóból is látható Otto von Bismarck nevét ezúttal nem hadihajó kapta – ráadásul ezen amerikai hajó a 2. világháborús német csatahajóval szemben csak közvetetten viseli a német kancellár nevét: a Spearhead osztályú, nagy sebességű (csapat)szállító hajók legújabb példánya közvetetten viseli a kancellár nevét, lévén Észak-Dakota fővárosáról, Bismarckról nevezték el. Amit viszont valóban Otto von Bismarckról nevezett el a Northern Pacific Railway – részben azon célból, hogy német bevándorlókat vonzanak a térségbe.

Egy 2013-as Navy bejelentésben még szimplán mint Bismarck volt említve a hajó, ez változott időközben arra, hogy City of Bismarck.

A JHSV katamaránok a belső elrendezése variálható. Egyik lehetőség, hogy egy tengerészgyalogos századot tudnak azok teljes felszerelésével elszállítani, ám a belső tér átvariálásával – pusztán csapatszállító jelleggel – egy zászlóalj mennyiségű katonát is fedélzetükre vehetnek. A tervek eleinte 23 hajóról szóltak, melyből végül 10 lett megrendelve. ,

A korábban Joint High Speed Vessel néven futó programot 2015 őszén keresztelték át Expeditionary Fast Transportra és jelenleg 2 másik ilyen hajó van építés alatt. Az eggyel korábbi, USNS Yuma (T-EPF-8) névre hallgató példányt pedig idén áprilisban adták át.

A majd a Katonai Tengeri Szállítási Parancsnokság (Military Sealift Command) által üzemeltet szállítóhajó nem az első, mely a német kancellár nevét viseli közvetetten, hiszen egy másik példának ott van a Casablanca osztályú kísérő repülőgép-hordozó, az Iwo Jima inváziójánál kamikaze támadás eredményeként elsüllyedt USS Bismarck Sea (CVE 95)  is. Utóbbi a Bismarck-tengerről lett elnevezve, ami meg a „Vaskancellárról”.