|

Szürke fregatt szürke tengeren

A HMAS Ballarat fregatt útban Thaiföld felé 2017. májusában LSIS Bradley Darvill, © Commonwealth of Australia,

Hadihajósan szürke színvilág dominálta fotón a Ausztrál Királyi Haditengerészet Anzac osztályú fregattjainak egyike, a 2004-ben hadrenbe állított HMAS Ballarat (FFH 155) útban egy thaiföldi gyakorlatra.

A német MEKO 200-on alapuló hajóosztály fegyverzetéből a fotón a 127 mm-es Mk 45 hajóágyú és a 2×4-es Harpoon indítók láthatóak. Ugyan a hajóosztály kiépítéséből adódóan képes lett volna a használatukra, a Harpoon hajó elleni robotrepülőgépek eleinte nem voltak megtalálhatóak a hajókon, csak 2005-öt követően kezdődött meg az utólagos telepítésük. A felépítmény elején, közvetlenül a parancsnoki híd alatt jutott hely nekik.

Az Anzac osztály 10 fregattja ausztrál – új-zélandi koprodukcióban épült meg, de a hajók nem azonos kiépítésűek – például a 2 új-zélandi fregatt nem kapott utólagosan sem Harpoonokat.

Anzac osztályú fregatt utántöltés közben Nimiotz osztályú repülőgép-hordozó mellett.

A HMAS Ballarat a USS Ronald Reagan társaságában. Ezen 2006-ban készült fotón jól látszik, hogy még nincs telepítve Harpoon indító. , U.S. Navy photo by Photographers Mate 3rd Class Aaron Burden