|

Közös flottafejlesztés

Az Egyesült Királyság és Ausztrália megbeszéléseket kezdett az FSP (Future Ship Projects) kezdeményezés megvalósításáról, mely a fregattok és kisebb hadihajók együttes erővel történő lecserélését tűzte ki célul.

A kormányközi egyeztetésre a január 27-29-ig tartó sydneyi Pacific 2010 konferencia és kiállítás keretében kerül sor. A két állam védelmi minisztériuma együttes erővel próbál megoldást találni a jövő évtized elején esedékes problémára.
„Mindkét fél határidői kissé különböznek. (…) Jelenleg csupán tájékoztatjuk egymást az igényekről. Később kölcsönös érdekből szélesebb körű információcsere is megtörténhet.” – nyilatkozta Steve Brunton az Egyesült Királyság részéről.

Ausztrál Királyi Haditengerészet (RAN) 2009 májusában döntött egy új hajóosztály létrehozásáról, melyet 8 egység alkotna. Ezek váltanák le 2020-ról a jelenleg hadrendben álló Anzac-osztályú fregattokat.
Egy másik program is folyik, a „Project SEA 1180” jelzést viselő terv egy multifunkciós hajóosztállyal váltaná le a jelenleg szolgálatban lévő őrhajókat, aknaszedő egységeket, valamint a hidrográfiai és óceanográfiai erők járműveit.

Az Egyesült Királyság a közeljövőben indít két hasonló programot FSC (Future Surface Combatant) jelzés alatt. A C1 jelzésű terv a Type 23 osztályú fregattok leváltására készül, míg a C3 az ausztráloknál is említett kisebb hajóegységek közös leváltását célozza.

7 hozzászólás “Közös flottafejlesztés”

  1. A kenguruk mostanság úgy veszik a haditechnikát, mint a cukrot. Állítólag hozzájutottak valami kínai katonai térképhez, amin ők 2030-ban Új Han bányakapitányságként vannak bejelölve….

    Úgyhogy tegnapra kéne nekik tengó, talán atomos is, deszantos hordozó, raptor, aegis, tank, tüzérség, C-17. Készpénz van az erszényükben, sok, ezért mindenki szívesen kooperál velük.

  2. Tavaly állítólag F-16 dobbantott a szárazföldre.

    Állítólag, állítólag. ****** teli van ezzel… Biztos senkinek nem tűnt fel, hogy bazz, hiányzik egy F-16 és a pilótája és a kínaiak nem használnak ki egy ilyen lehetőséget, mint propaganda.

    Megint meghúztad a koktélodat?