|

Koreai halászhajóval ütközött egy amerikai cirkáló

Helyi idő szerint dél környékén kisméretű dél-koreai halászhajóval ütközött össze a U.S. Navy egyik Ticonderoga osztályú cirkálója, a USS Lake Champlain (CG 57), mely a Carl Vinson repülőgép-hordozó kíséreteként tartózkodik a régióban.

Dél-koreai híradások szerint a két hajó a Japán-tengeren, a Koreai-félsziget és Japán között nagyjából félúton található Ulleungdo-szigettől cirka 56 mérföldnyire délre, korlátozott látási viszonyok között találkozott össze ottani időben 11:50-kor. Az incidensben a 502 Nam Yang névre hallgató, 20 méter hosszú halászhajó az amerikai cirkáló baloldalába ütközött. A balesetben senki nem sérült meg, mindkét hajó saját erejéből hajózott el a helyszínről – nem hivatalos közlemény alapján a Lake Champlain egy kisebb horpadással az oldalán, a koreaiak pedig egy nem részletezett mértékben deformálódott hajóorral.

A USS Lake Champlain (CG 57) egy 2017. április 30-án készült fotón. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Kelsey L. Adams,

A körülményeket még vizsgálják, így mi sem tudhatjuk pontosan miként is találkozott össze a két hajó, ám amerikai védelmi források közleménye alapján úgy tűnik a koreaiak voltak a hunyók az esetben: a halászhajón egyrészt nem volt működőképes rádió, másrészt a sikertelen rádiós kommunikáció miatt a cirkáló hajókürtös figyelmeztetésére sem reagáltak (időben?).