|

Repült az első egyiptomi Kamov

Levegőbe emelkedett az első egyiptomi megrendelésre gyártott Kamov Ka-52K hajófedélzeti üzemre specializált harci helikopter. Az első példányok nyár végén kerülnek átadásra.

Fórum hozzászólások

 • Roni
  https://defence-blog.com/news/russi...-vision-goggles-that-outshine-us-analogs.html


  [​IMG]
  Mindkettőt illetve bocsánat, mindhármat próbáltad már? Repültél velük éjszaka kis magasságban?! Így már tudsz róluk mindent?! Csak azért kérdezem, mert én nem.Viszont én elolvastam az EREDETI cikket, amire az általad linkelt cikk hivatkozik. Viszont az általad linkelt cikk szerzője kifelejtett belőle olyan részeket, amik az erdeti cikkben benne voltak, és szükségesek az összkép megértéséhez. Mint például azt a pár mondatot, amiben arról van szó, hogy 2016-ban tereptárgynak ütközött Szíriában, éjszakai repülés közben egy Mi-28N. Ott a vizsgálat során egyértelműen kiderült,hogy a pilóták elvesztették az orientációjukat,és ez okozta a katasztrófát. Ebben pedig közrejátszott a 90-es években gyártott ONV-1 "Szkoszok" éjjellátó szemüveg elégtelen teljesítménye. A vizsgálat után megtiltották az ONV-1 "Szkoszok" éjjellátóval történő repülést, és minden személyzet vadonatúj, modern GEO-ONV-1-est kapott helyette. (Adhattak volna más típusjelet az új éjjellátó szemüvegnek, de úgy túl egyszerű lenne...)
  Továbbá az angol cikk vége nekem úgy tűnik,hogy félre van fordítva.
  Az orosz eredetiben ez áll:
  "Пилотажные очки ночного видения типа "ГЕО-ОНВ1" предназначены не для применения вооружения, а для осуществления взлета, посадки на неподготовленные площадки и ориентации в пространстве при пилотировании вертолетов ночью."

  Vagyis,hogy a GEO-ONV-1 éjjellátó szemüvegek rendeltetése NEM a fegyveralkalmazás, hanem fel és leszállások végrehajtása előkészítetlen területekről, továbbá megfelelő orientáció biztosítása az éjszakai körülmények közti helikoptervezetéshez. Ehhez képest az angol cikkben pedig az áll, hogy fegyveralkalmazáshoz használják továbbá éjszakai fel-leszállásokhoz és repüléshez. Ami nem is túlzottan meglepő, hiszen a Mi-28N és a Kamov Ka-52 is rendelkezik, saját FLIR rendszerrel, saját éjszakai célfelderítő, megjelölő és célleküzdő képességgel, nem kell feltétlenül arra várjon, hogy az "avianavodcsik" a földről, lézerpointerrel kijelölje neki a célpontot. Azért emlegettem három éjjellátót, mert van a régi ONV-1 "Szkoszok", ami az angol cikkből valahogy kimaradt, van az új,modern GEO-ONV-1 és van az amerikai amit a magyar Mi-24-esek pilótái használnak. Némi off ként megjegyezném,hogy nem lepne meg, ha a magyar pilótákat esetleg még a régi éjjellátóval képezték volna ki Oroszországban.
  Az eredeti cikk, amit mindenkinek érdemes elolvasnia, kivéve persze,ha kipróbálta már mindhárom éjjellátót éjszakai repülés közben és van saját, személyes tapasztalata. Mert az nyilván többen ad egy cikknél:
  https://tass.ru/armiya-i-opk/6212976  :
 • A Ka-52-es hat darab lapátja még mindig összesen vagy száz kilóval könnyebb, mint a klasszikus Mi-24-esek öt lapátja. És valamivel könnyebb, de méretéből és szerkezetéből adódóan jóval egyenszilárdabb, mint a Mi-28-asok és Mi-35-ösök öt lapátja.
 • boki
  Ez ám az igazi vegyes társaság...:)
  Ex Orosz, Francia gyártású hajók vegyes, Orosz (Ka-52) és USA (Apache és Chinook) helikopterekkel. :rolleyes:
 • Ja van mindenből... Ez a jó politika egyébként-diverzikált haditechnikai eszközök. Tanultak Obamától-az amerikaikatól. MIkor az iszlámista Murszit eltávolították elnöki posztjáról leállították az amerikai fegyverek, alkatrészek szállítását Egyiptomba.

  Videón a hadgyakorlat. Így elég potensnek néz ki az egyiptomi hadsereg, ki tudja milyen lenne igazi harci helyzetben.

 • boki
  Videón a hadgyakorlat. Így elég potensnek néz ki az egyiptomi hadsereg, ki tudja milyen lenne igazi harci helyzetben.
  Érdekes hogy mèg mindig amerikai Avengerek adják a hajó légvédelmét...

  A harcértékkel kapcsolatban nincsenek túlzott illúzióim. Az egyiptomi (és úgy általàban az arab hadseregekkel) generális bajok vannak..
  (Magyarul: itt)
 • Nagy kérdés az is, hogy szimplán az egyiptomi gazdaság ebből a rengeteg harceszközből mennyit tudna önállóan fenntartani? Ha jól tudom, a beszerzések hitelből és amerikai katonai segélyből történnek nagyrészt.
 • rudi
  Érdekes hogy mèg mindig amerikai Avengerek adják a hajó légvédelmét...

  A harcértékkel kapcsolatban nincsenek túlzott illúzióim. Az egyiptomi (és úgy általàban az arab hadseregekkel) generális bajok vannak..
  (Magyarul: itt)
  Ha azt vesszük alapul, hogy a francia példányokon 2 db kézi erővel mozgatott Simbad indító van, akkor nem is olyan szar az Avenger sőt! :D

  Bar mindkettő annyit is ér, mint halottnak a csók egy ekkora hajón. Legalább valami ciws lenne rajtuk...

Ugrás a fórum topichoz