|

K-324: a megkötözött Victor III-as

Spruance osztályú romboló egy Victor III atom-tengeralattjáró és egy orosz hírszerző hajó társaságában.

A USS Peterson a K-324 jelölésű Victor III atom-tengeralattjáró és egy hírszerző hajó társaságában. U.S. Navy,

1983 novemberének első napjaiban a U.S. Navy modern orosz atom-tengeralattjárót tanulmányozhatott kényelmesen több napon át az Egyesült Államok partjaitól cirka 500 kilométernyire.

Az 1980 decemberében hadrendbe állított K-324-est ’83 őszén az Egyesült Államok partjainak relatíve közelébe küldték, ahol pechükre összeakadtak az amerikai USS McCloy (FF 1038) fregattal – pontosabban a fregatt által vontatott szonárral, amit annak rendje és módja szerint el is szakadt. A leszakadt rész rátekeredett a tengeralattjáró hajócsavarjára, végül mozgásképtelenné téve azt. Mindez október 31-én történt Bermudától cirka 450 kilométernyire nyugatra. A „megkötözött” propellerekről itt található egy Kubában készült kép.

November 3-án aztán egy P-3 Orion járőrgép Dél-Karolina partjaitól mintegy 500 kilométernyire kiszúrta az ekkor már a felszínen szomorkodó Victort – mely irányába ekkor már csörtetett a fenti fotón látható Moma osztályú orosz hírszerző hajó.

No persze az amerikaik igyekeztek maximálisan kihasználni az alkalmat, így az akkoriban modernnek számító orosz tengeralattjárót alaposan fotózták, a vontatóhajóra várakozó oroszoknak pedig 3 napon át társaságot adott a fotón látható romboló.

Az orosz felmentősereg november 5-én érkezett meg, majd még aznap megkezdte a K-324-esnek Kubába vontatását.

Apró kis érdekességképpen megjegyzendő, hogy a K-324-esnek Moszkva szerint már volt egy esete az amerikaiakkal 1983 előtt is: orosz állítások szerint 1981-ben a Vlagyivosztokhoz igen közeli Nagy Péter-öbölben  azonosítatlan amerikai tengeralattjáróval ütközött a felszínen haladás közben. Amerikai kormányzati részről tagadták, hogy lett volna arrafelé tengeralattjárójuk. Egyes vélemények szerint egy Los Angelessel találkozott össze, míg más források szerint az akkoriban a Csendes-óceán nyugati régiójában tartózkodó, Sturgeon osztályú USS Drum lehetett a szóban forgó amerikai tengeralattjáró. Orosz álláspont szerint nekik az ütközés idején nem volt kint más tengeralattjárójuk arrafelé, csak a K-324.

Érdekes kérdés, hogy így történt-e, vagy Moszkva szimplán kihasználta, hogy odaszúrjon Washingtonnak azt követően, hogy nem sokkal korábban a USS George Washington rakétahordozó atom-tengeralattjáró japán teherhajót süllyesztett el egy, a japán felségvizek közvetlen közelében bekövetkezett ütközésben.