|

Észak-koreai OICW fegyver

A térségben növekvő feszültség hatására az észak-koreai vezetés hatalmas katonai felvonulást tartott Phenjanban, ahol a legmodernebb fegyverrendszereket mutatta be a világ számára. A nemzetközi szaksajtót leginkább az új fejlesztésű ballisztikus rakéták foglalkoztatták, viszont azokon kívül voltak egyéb újdonságok is.

Az egyik legnagyobb meglepetés a csapatok kezében bemutatkozó új OICW kategóriájú fegyver volt. Ilyen fegyverek fejlesztésével csak a fejlett ipari államok próbálkoznak és csak nagyon kevésnek közülük sikerült egy elfogadhatóbb változatot kifejlesszen, amely valamilyen szinten rendszeresítés előtt vagy annak küszöbén áll. Az Egyesült Államokban Objective Individual Combat Weapon (OICW) néven futott egy ilyen program, de soha nem került ki a prototípus állapotból.  Az egyetlen állam, amely nagyobb mennyiséget rendszeresített is ilyen fegyverekből, Dél-Korea volt.

Ezen fegyverek közös jellemzője, hogy megtalálható benne egy kisebb kaliberű gránátvető, amely programozható gyújtóval rendelkező gránátokat képes kilőni és egy fejlett tűzvezérlő rendszer, ami képes a célpont pontos távolságának a meghatározására, kiszámolja a várható becsapódás helyét és programozza a gránátot.

Talán ez az egyetlen módja annak, hogy a jelenlegi gépkarabélyok hatékonyságát nagyságrendekkel növelni lehessen. Viszont a rendszer fejlesztési költségei, maga a fegyver nagy tömege, több fejlesztő államot is eltántorított a rendszeresítéstől.

A képen jól kivehető az AK-ra jellemző tűzváltó kar a gépkarabélyon. A tár íveltségéből arra lehet következtetni, hogy az AK-74 gépkarabély valamilyen helyi változatáról lehet szó. ,

A gránátvető forgózár reteszelésű és kézzel működtetett, nem automata fegyver. Ilyen szempontból elég nagy hasonlóságot mutat a dél-koreai K11 fegyverrel, mert az is hasonló elven működik és ugyanúgy egy tölténytár táplálja ellentétben mondjuk a kínai változattal, mely egylövetű.

A fegyverről semmilyen adat nem került nyilvánosságra, de gyanítható, hogy 20 milliméteres gránátot tüzel. A fegyver tetején található az optika és a tűzvezérlő számítógép.

Fórum hozzászólások

 • Ha fognak egy hagyományos és meglévő gépkarabélyt, alá raknak egy hagyományos 40mm-es UBGL-t, az mennyivel tud kevesebbet mint ez?
 • Túl sok értelme nincs, de beteszem. Az egész 3 akárhány percben csak pár pillanatig tűnik fel.
  http://youtu.be/Ik_ewv9EPsY
 • Sharky, 40 mm vs 20 mm
  A 40 mm torkolati sebessége 76 m/s, a 20 mm gránáté 200 m/s fölött. Az előbbivel kb 100-150 méterre lehet pontosan lőni és a maximális lőtávja 400 méter. A 20 milliméteres pontcélok ellen 400 méterig hatásos, területcélok ellen kb 800. Emellett laposabb a röppályálya és pontosabb stb.
 • Miért nem lehet azt írni,hogy csőalatti gránátvető?Ráadásul ezeknek az eszközöknek nem kaliberben hanem milliméterben adják meg a méretét még odaát is.
 • Nézd meg milyen hosszó a cső. Ha a gépkarabély csöve alá szereled nagyon hosszú lenne. Így kompaktabb az egész. Viszont az amerikai tengerészgyalogság köszöni szépen és marad az M203 gránátvetőnél, csak modernizálják az egészet, hogy "okos" gránátokat is lehessen velük kilőni.
 • Napokban neztem a videojat a BILL 2 ATGW nek amiben a harciresz egy alig 40 mm atmeroju darab volt.

  Ennek a 40 mm es harciresznek viszont 500+mm volt a panceltoro kepessege !!!

  Csak hangosan gondolkodom hogy miert nem lehet egy ilyen harcireszt akar a jelenlegi granatvetokbol kiloni ?
 • http://en.wikipedia.org/wiki/BILL_2_Anti-tank_guided_weapon

  <i>The 40mm frontal "precursor" warhead destroys any reactive armour protecting the target and leaves the 110mm rear warhead to penetrate the armour. Total penetration capabilities are classified, but are known to be at least 550mm in rolled homogeneous armor.</i>

  Tehát az csak a reaktív téglát hatástalanítja, a fő harci rész átmérője 110 mm
 • Az RPG-30 is valahogy így működik. Az első kisebb töltet kiiktatja az aktív vagy passzív védelmet, míg az utána érkező nagyobb töltet kinyitja a konzervet.
 • A kanadaiak is alkotnak valamit

  http://www.thefirearmblog.com/blog/2015/02/11/canadas-armed-forces-future-weapon/?utm_source=Newsletter&utm_medium=Email&utm_content=2015-02-17&utm_campaign=Weekly+Newsletter

  [​IMG]
 • Beteszem ide is. Azt hiszem, hogy a németeknél láttam valami hasonló fejlesztést.
  1,37 percnél láthatóak a 40 mm programozható gyújtójú levegőben robbanó gránátok.
 • Ha úgy vesszük nekik van a legmodernebb AK változatuk. Arra meg nem is gondolltam, hogy megelőznek egy rakás fejlett nyugati államot.
 • Mackensen
  Ha úgy vesszük nekik van a legmodernebb AK változatuk. Arra meg nem is gondolltam, hogy megelőznek egy rakás fejlett nyugati államot.
  Humbuk az egész szerintem y kína itt ott besegít nekik.

  Amúgy megmondanád melyik a kínai változat ami hasonló?

Ugrás a fórum topichoz