|

Felújítják a magyar Mi-24-eseket!!!

Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Időknek nyilatkozott, melyben kifejtette a Magyar Honvédség rövid és középtávú céljait, melyek között a papíron szolgálatban lévő, de már évek óta leállított Mi-24 ‘Hind’ harci helikopterek nagyjavítása is szerepel.

„Komplex tervvel rendelkezünk, amely komoly képességekkel igyekszik felvértezni a Magyar Honvédséget. A fejlesztési terveinket tudatosan, bizonyos szegmenseiben előbb is meg tudjuk valósítani. A program kapcsán a kormány kiemelten fontos tényezőként számol a hazai védelmi ipar minél szélesebb körű, átgondolt fejlesztésével, valamint lehetséges bővítésével, annak gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatásaival együtt. Az önkéntes tartalékos rendszerünket is új alapokra helyezzük. A cél az, hogy területvédelmi elvek mentén létrehozott struktúrát hozzunk létre, ennek megfelelően az ország mind a 197 járásában rendelkezzünk tartalékosegységekkel. A szerződéses és hivatásos állomány megbecsülése mellett katonáink megőrzése és létszámuk növelése is kiemelt feladatunk. Egy harmincezer fős hivatásos és egy húszezer fős tartalékosállomány, megfelelően kiképezve és korszerű eszközökkel ellátva már komoly tényező lehet.

Szükségünk van a meglévő eszközök felújítására, egyidejűleg természetesen új eszközök beszerzésére is. A haderőfejlesztés egyik első lépéseként az elavult Jak–52-es kiképző kisrepülőgépeinket kivontuk a hadrendből, és helyettük új, korszerűbb, Zlin típusú gyakorló, felderítő repülőgépeket szereztünk be. A helikopterflottánkból négy Mi–17-es szállítóhelikopter felújítása már tavaly megkezdődött, de a kormány döntött arról is, hogy a Mi–24-es harci helikopterek üzemidejét is meghosszabbítjuk 2023–2024-ig. Nem mondtunk le az új vagy újszerű, modern helikopterek beszerzéséről sem, de mindenki jól tudja, hogy ez komoly pénzügyi ráfordításokat igényel.”

A teljes interjú a Magyar Idők oldalán olvasható.

Lehet, hogy még sokáig láthatjuk a Mi-24-est repülni? | Fotó: Phoenix, HTKA.hu ,