|

Költözik az F-16-os gyártósora

Az egyik legsikeresebb nyugati harci repülőgép gyártósorának költöznie kell az F-35 termelésének felfuttatása miatt.

A Lockheed Martin vezetősége meghozta a döntést: az F-16 Fighting Falcon vadászbombázó gyártósora az utolsó F-16IQ gépek szeptemberi átadását követően ideiglenesen bezárásra kerül és a texasi Fort Worth-ből a dél-karolinai Greenville-be költözik. Az ok egyszerű: kell a hely az utódnak, az F-35 Lightning II vadászbombázó gyártását szeretnék felfuttatni a tavalyi évi 50 példányról évi 160 példányra, ehhez a kapacitáshoz viszont jelentős helyszükséglet is társul. Nem beszélve a szakember-állományról: jelenleg 8800 alkalmazott dolgozik a JSF programban, míg az F-16-os gyártósorának elköltöztetése csak 200 főt érint, őket pedig áthelyezik az F-35-ös gyártására.

F-35 összeszerelősor Forth Worth-ben | Forrás: Lockheed Martin ,

Az F-16-os gyártószerszámai abba a Greenville-i üzembe kerülnek, ahol a T-X tenderre szánt T-50A gyártása is folyna győzelem esetén. A két típus közti hasonlóság miatt még profitálhat is a Lockheed Martin a közös telephelyből.

A Fighting Falconból eddig több mint 4500 példány készült, ebből 3600 darabot gyártottak Fort Worth-ben. Jelenleg viszont nincs több megrendelés a típusra, azonban a Lockheed Martin vezetősége nem akarja bezárni a gyártást, reménykednek, hogy még sikerül újabb vevőket szerezni. Ezek közül az egyik legnagyobb reménység India, ahol a Gripennel kell megküzdeni a győzelemért. A Lockheed Martin még azt is felajánlotta az ázsiai országnak, hogy győzelem esetén megkapják a komplett F-16-os gyártósort.