|

Már márciusban megkaphatja „új” MiG-29-eseit Szerbia

Az idei év egyik legfelkapottabb híre volt, hogy Szerbia – más egyéb haditechnikai eszközök mellett – használt MiG-29-eseket kaphat Oroszországtól és Fehéroroszországtól. Előbbi hat, utóbbi pedig nyolc Fulcrumot ajánlott fel déli szomszédunknak, amely ingyen jutna hozzá a gépekhez, viszont a modernizáció költségeit már nekik kellene állniuk. Az üzlet azonban még így is megéri Belgrádnak, hiszen a Szerb Légierőre már igencsak ráfér a ráncfelvarrás úgy mennyiségi, mint minőségi téren. A legutóbbi hírek szerint az első komolyabb lépés akár már ebben a hónapban megtörténhet az ügyben.

Szerb MiG-29 ,

Helyi hírforrások szerint Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök moszkvai látogatása során aláírja majd azt a szerződést Vlagyimir Putyinnal, aminek a keretében hat használt orosz MiG-29-es kerül Szerbiába még idén márciusban. A csomag ezen felül tartalék hajtóműveket, rakétafegyverzetet, pótalkatrészeket és szakértői támogatást is tartalmaz majd. Sőt, Batajnica repülőterén, ami a vadászgépek bázisa lesz, egy új, fedett hangár építését is tervezik orosz segítséggel. Arról, hogy a Fulcrumok saját szárnyukon teszik majd meg az utat Szerbiáig, vagy szétszerelve egy teherszállító repülőgép gyomrában, nincs még döntés.

Kormányzati részről még egyik fél sem erősítette meg az információkat, de szerb napilapok tudni vélik, hogy a hat MiG-29-es még e hónap végéig megérkezik Szerbiába. A szállítás dátuma szintén képlékeny, de egyes híresztelések szerint március 24-én, a Szerbia elleni NATO-hadműveletek kezdetének 18. évfordulóján fogja hivatalosan is átvenni a gépeket új tulajdonosuk. Az ebből a célból rendezett ünnepségen, a két ország közötti kapcsolatok szorosságát szimbolizálandó, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is részt fog venni.