|

Ingyen MiG-eket kapnak a szerbek – feltétellel

Vadászgépek, harckocsik, páncélozott járművek és légvédelmi rendszerek – ráadásul ingyen. Jól hangzik! Vagy mégsem?

Szerbia decemberben komoly ajánlatot kapott Oroszországtól: ingyen felajánlottak 6 darab MiG-29-est déli szomszédunk számára, emellett szintén térítésmentesen érkezne további 30 darab T-72Sz harckocsi és 30 darab BRDM-2 felfegyverzett felderítő harcjármű.

Ez természetesen szépen hangzik, de azért nézzük meg egy kicsit az apróbetűs részt is. Az ajánlat akkor él, ha a felajánlás elfogadásával együtt orosz cégektől rendelik meg a kapott haditechnika felújítását, nagyjavítását és modernizációját.

Szerb MiG-29 ,

A féltucatnyi Fulcrum (egy MiG-29A /9.12A/ és három MiG-29Sz /9.13/ együléses, valamint két MiG-29UB /9.51/ kétüléses gép) használtan érkezne az Orosz Légierő állományából 2017 folyamán, a szerbek a saját gépeikkel (három MiG-29B /9.12B/ és egy MiG-29UB) együtt a 10 MiG-29-es felújításért és nagyjavításért 180-230 millió dollárt fizetnének az orosz félnek. Az ígéretek szerint megkaphatják a Zsuk-ME radart, valamint az R-77 aktív vezérlésű levegő-levegő rakétákat.

A három fázisban felújított és modernizált gépek további 14 évig szolgálhatják déli szomszédunkat, és Nenad Miloradović védelmi miniszter-helyettes szerint egyenértékű képességűek lesznek a magyar Gripenekkel.