|

További „ingyen” MiG-ek kerülhetnek Szerbiába

Január 26-27-én Fehéroroszországba látogatott egy szerb kormányzati delegáció, Aleksandar Vučić miniszterelnök vezetésével, amelynek során számos ügyet tárgyaltak a felek. Visszatérésük után Zoran Dordevic védelmi miniszter a Politika napilapnak elmondta: sikerült aláírniuk egy államközi megállapodást, amelynek értelmében szorosabbra fűzik a katonai és hadiipari kapcsolataikat. Ennek első lépéseként pedig Fehéroroszország felajánlott nyolc darab MiG-29 vadászrepülőgépet és két 9K37 Buk (SA-11 Gadfly) komplexumot Szerbiának.

Déli szomszédunk mindezeket alapvetően ingyen kapná meg, ám nekik kellene állniuk a felújítás és modernizáció költségeit. Gyaníthatóan a fegyverrendszereket nem az aktív állományból, hanem a tartalékba helyezetett, kivont eszközök közül adná át Fehéroroszország, ezért még így is jelentős összegeket kellene rákölteni úgy a repülőgépekre, mint a légvédelmi rakétarendszerre. Amennyiben Szerbia elfogadja az ajánlatot, a szállítások 2018-ban kezdődhetnek meg.

Fehérorosz MiG-29 | Forrás: RussianPlanes – Bravo ,

Ennél pontosabb részletek egyelőre nem láttak napvilágot, a hírek szerint a konkrétumokról májusban ülnek le tárgyalni a felek. Dordevic viszont annyit még elárult a Politika újságírójának, hogy szóba került egy további üzlet lehetősége is. Szerbia ugyanis kész lenne Sz-300 légvédelmi rakétarendszereket vásárolni Fehéroroszországtól, akár Sz-300PS (SA-10 Gramble), akár Sz-300V (SA-12 Giant) formájában.

Mint ismert, január elején Oroszország is felajánlott hat MiG-29-est Szerbiának ingyen, ám azzal a kikötéssel, hogy a modernizációt és élettartam-hosszabbítást orosz cégtől rendelik meg. A féltucatnyi Fulcrum (egy MiG-29A /9.12A/ és három MiG-29Sz /9.13/ együléses, valamint két MiG-29UB /9.51/ kétüléses gép) használtan érkezne az Orosz Légierő állományából 2017 folyamán.