|

Újabb német Csődörök újulnak meg

Az Airbus Helicopters Donauwörthben található telephelyén kerül majd sor 26 darab német Sikorsky CH-53GS Sea Stallion helikopter modernizációval egybekötött, élettartam-növelő nagyjavítására. A Bundeswehr, s így a Luftwaffe (melynek állományában a CH-53-asok találhatók) fejlesztéseit, beszerzéseit, valamint információtechnológiai újításait felügyelő szövetségi szervezet (BAAINBw – Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr) közleménye szerint a munkálatok 2017-től 2022-ig tartanak majd, és legalább 2030-ig garantálják a helikopterek üzemeltethetőségét.

A németek CH-53G/GS helikoptereivel nem először lesz dolga az Airbus Helicoptersnek – a kép egy korábbi nagyjavítás során készült |Fotó: Airbus Helicopters ,

Arról nem szól a közlemény, hogy a forgószárnyasok egyenértékűek lesznek-e a CH-53GA változattal, de minden bizonnyal erről van szó. Mint ismeretes, a Bundeswehr 40 példány esetében rendelte meg azt a modernizációt, aminek keretében nehéz szállítóhelikoptereik jelentős képességnövekedésen mentek keresztül 2012 és 2015 között. A mostani szerződés egyébként arra utal, hogy a CH-53 váltótípusának kiválasztása halasztást szenved, és nem kerül sor sem a 2018-as szerződéskötésre, sem a 2022 körüli rendszerbe állásra.