|

10 milliárd eurós vadászgép-tender Finnországból

Finnország történetének legnagyobb haditechnikai beszerzési programja lehet az a tender, amelynek keretében az ország leváltja McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18C/D Hornet vadászbombázóit. A finn Helsingin Sanomat napilap keddi számában megjelent cikk szerint Helsinki négy évet szán a kiválasztási folyamatra, a döntést pedig legkésőbb 2021-ben meghozzák. A győztes 7-10 milliárd euró közötti szerződésre számíthat, ráadásul a repülőgépeket legalább 30 évig szeretnék majd rendszerben tartani a finnek, ami további euró-milliárdokat jelent az alkatrész-támogatás és különböző modernizációk miatt.

Finn F/A-18-asok a Ruska 2016 hadgyakorlaton | Fotó: Ilmavoimat ,

A HX néven emlegetett beszerzési eljárás keretében a Boeing F/A-18E/F Super Hornet, a Dassault Rafale, a Eurofighter Typhoon, a Lockheed Martin F-35 Lightning II és a Saab JAS-39E/F Gripen küzdenek majd meg a szerződés elnyeréséért. A Helsingin Sanomat cikke külön kitér rá, hogy a finn védelmi tárca kifejezetten szeretné elkerülni a korrupciós vádakat, ezért különösen nagy figyelemmel kísérik a kiválasztási és döntési folyamat alakulását, illetve a cégek marketingtevékenységét az országban. A gyártóknak 2018 februárjától lesz lehetőségük ajánlataik megtételére, addig ezek előkészítése zajlik.

A Hornetek váltótípusának elvileg 2026-ban kell szolgálatba állnia, teljesen pedig 2030-tól veheti majd át az F/A-18-asok helyét. Annak érdekében, hogy az addig eltelt időben is megfelelő fejlettségűek legyenek, a Horneteket folyamatosan modernizálják a finnek – legutóbb például 2013-ban indult el egy ilyen projekt.