|

Török harcjárművet gyárt az Egyesült Arab Emírségek

Az Adu-Dzabiban jelenleg zajló IDEX mindenképpen jó emlékű lesz a török Otokar részére, hiszen véglegesítésre került a megállapodás az ARMA 8×8-as harcjárművük helyi variánsáról.

ARMA 8×8-as sivatagi kamuflázsban, 30 mm-es gépágyúval szerelt Mizrak-30 fegyvertoronnyal. Otokar,

Az Otokar arab partnere a Tawazun Holding, mely egy elsősorban a védelmi iparra fókuszáló holding, amit Abu-Dzabi a helyi ipar fejlesztése és fejlett technológiai ismeretek megszerzésének koordinálására hozott létre anno.

A török ARMA 8×8 alapjain az Otokar segédletével létrehozott arab változat az Egyesült Arab Emírségek haderejében igen nagy mennyiségben megtalálható orosz BMP-3 gyalogsági harcjárműtől kölcsönzött 100 mm-es löveggel került bemutatásra és keresztségben a Rabdan nevet kapta.

A BMP-3 lövegének méretei miatt a Rabdan némileg nagyobb a kiindulási alapot jelentő ARMA 8×8-aséhoz képest: 15 cm-el hosszabb és 55 cm-el szélesebb. A jármű befoglalói méretei így 8×3,25×2,3 méterre nőttek, súlya pedig az alap ARMA modelléhez képest 4 tonnával 28 tonnára gyarapodott.

A közzétett, egyelőre túl sok részletet nem tartalmazó információk szerint a törökök számára ezen megállapodás 661 millió Dollár beszedését jelenti, a harcjármű pedig Abu-Dzabiban, a Tawazun ipari park területén készül majd. Arról nem szólnak a hírek, hogy milyen konfigurációkban kerülnek majd gyártásba a gépek, milyen variációk lesznek a BMP-3 lövegével szerelt példányok mellett.

Érdekességképpen megjegyzendő, hogy nem a törökök az elsők, akik megpróbálkoztak a BMP-3 lövegének beépítésével: nekifutottak ennek a finnek az Emírségek által korábban megrendelt Patria AMV alapjain és a helyi Emirates Defence Technology is próbálkozott. Mindenesetre egyelőre úgy tűnik a török segítséggel sikerült összehozni a nyerő megoldást egy ilyen fegyverzetű 8×8-as harcjármű igény kiszolgálására.

Az ARMA 6×6-os és 8×8-as kerékképletű változatban is elérhető, az Otokar nagyjából 6 évvel ezelőtt nyilvánította exportra késznek ezen termékcsaládját.