|

A Northrop YF-23 prototípusok

Az YF-23 két megépült prototípusa a Mojave-sivatag felett. Előtérben a szürhe, háttérben a fekete festésű prototípus.

Az YF-23 két megépült prototípusa a Mojave-sivatag felett 1994-ben: az előtérben a Gray Ghost, háttérben a Black Widow II NASA,

Napjaink egyetlen nagy mennyiségben hadrendben álló 5. generációs vadászgépe a Lockheed Marteen F-22 Raptor, melynek prototípusát 1991-ben nyilvánították az Advanced Tactical Fighter program győztesének. Ez egyben az ugyanezen időszak alatt a B-2 Spirit lopakodó bombázón is már hatalmas erőkkel dolgozó Northrop vereségét is jelentette, így az alacsonyabb észlelhetőségűnek megnevezett YF-23-asból mindössze 2 példány, azaz a prototípusok épültek meg.

A 2 rivális 1-1 prototípusa, vélhetően az ATF tender végső fázisában ,

A Northrop / McDonnell Douglas csapat által megépített, 87-0800 és 87-0801 sorozatszámú prototípusok közül az elsőt sötétszürkére, míg a másodikat világosszürkére festették. Utóbbi a Gray Ghost (Szürke szellem) nevet kapta, míg az első példány eleinte Spider, később Black Widow II (Fekete özvegy) név alatt volt ismert. A Black Widow nevet korábban már viselte sorozatban gyártott Northrop gép: az 1944-ben hadrendbe állított, éjszakai bevetésekre és kifejezetten radar hordozására alkalmasnak tervezett P-61-es.

És míg a győztesnek kikiáltott YF-22-es 1997-re az F-22-essé érett, addig az YF-23-asra idővel a múzeum várt: az egyik példány 2000 óta az USAF daytoni múzeumában tekinthető meg, a másik pedig a Western Museum of Flight gyűjteményét gazdagítja a Los Angeleshez közeli Torrance városának repülőterén.