|

Márciusban búcsúzik a világ legöregebb repülőgép-hordozója

A brazil repülőgép-hordozó kivonásán kívül még egy fontosabb esemény várható idén az úszó repülőterek kategóriájában: India 2017-ben kezdi el az INS Viraat (R22) nyugdíjazási procedúráját. Ez az egység a világ legöregebb, aktív szolgálatban álló repülőgép-hordozója, amivel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Kora miatt azonban már nem képvisel túl nagy harcértéket, ezért már néhány éve tudni lehetett, hogy kivonásra kerül. Korábban 2016-ra datálták ezt, a nagy eseményre végül idén március 6-án kerül majd sor.

Az INS Viraat utolsó útján | Forrás: Indiai Haditengerészet ,

Az ünnepélyes zászlólevonást Mumbai kikötőjében hajtják végre egy ünnepség keretében, amin Manohar Parrikar védelmi miniszter is tiszteletét teszi. Ezzel pedig véget ér az INS Viraat (R22) 64 éves története, amiből 55 évet töltött aktív állományban – az utóbbi 30-at indiai zászló alatt hajózva. Mint ismert, eredetileg HMS Hermes (R12) néven szolgált a Brit Királyi Haditengerészetnél, ahol még a Falkland-szigeteket is megjárta, mielőtt Indiába került. Utolsó útját, fedélzetén a tavaly kivont Sea Harrier repülőgépekkel, tavaly év elején teljesítette.

Jövője még nem teljesen tisztázott, ugyanis döntés egyelőre nem született ez ügyben, de ha minden jól megy, múzeumhajó lesz belőle: Ándhra Prades szövetségi állam a Bengáli-öböl partján található Kakinada kikötőjénél szeretné kiállítani, némi átalakítást követően. Remélhetőleg a kivonási ceremónia után pecsét kerül a szerződésre, és jó kezekbe kerül ez a sokat látott, vén tengeri medve.