|

Új szállítóeszközöket kapott a Magyar Honvédség

A gépjármű beszerzési program részeként beszerzett nehézgépszállító szerelvények használatáról tartottak elméleti és gyakorlati felkészítést a napokban Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál.

A RÁBA Jármű Kft-vel kötött szerződés alapján összesen három ilyen szerelvényt kapott a Magyar Honvédség, amiket a tatai dandárnál meglévő harcjárművek, műszaki gépek szállíthatóságának szempontjából is vizsgáltak a felkészítés során.

Fotó: Kapás Viktor hadnagy ,

A járműveket azét szerezték be, hogy közúti, illetve terepviszonyok között is képesek legyenek a Magyar Honvédség lánctalpas technikai eszközeinek szállítására.

Egy-egy vontató maximális sebessége 90 kilométer/óra, össz gördülő tömege 120 tonna, ebből 46 tonna a saját tömege. A félpótkocsi forgózsámolyos-nyerges rendszerű, hidraulikusan emelhető-süllyeszthető. A NATO szabványainak megfelel, így nemzetközi gyakorlatokon, valamint a Befogadó Nemzeti Támogatás keretében támogatást tud nyújtani más nemzetek technikai eszközeinek szállításához.

Fotó: Kapás Viktor hadnagy ,

A képzésben a RÁBA, MAN, a GOLDHOFER és a SEPSON cégek képviselői oktatóként vettek részt. A gyakorlati oktatás során vezetési gyakorlatokat, a szerelvényre történő felállásokat, illetve rögzítését, valamint rögzített technikai eszközzel való közlekedést sajátították el a katonák.

A járművek közül egy maradt Tatán, egy az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségébe, egy pedig az MH Katonai Közlekedési Központhoz kerül.

Forrás: honvedelem.hu

Fórum hozzászólások

 • phaidros
  Egy fórumról. Képaláírás: "Hungarian soldier in Afghanistan carrying I don't know what."
  [​IMG]
  Tán a lövészetvezető, vagy akinél ismerkedtünk ennek a szét és összeszerelésével, mondta, hogy régen a Honvédség kapott x darabot ebből, és ezzel mentek ki a srácok misszióba. Mikor az amerikaiak meglátták a KGP-ket, úgy kiröhögték őket ezekkel, hogy nem is vitték többet ki.
 • Elég szakszerű ez az "I don't know what". Ebben a méretkatagóriában nem jutna valami beváltabb és népszerűbb fegyver, pl MP-5? Vagy több tűzerővel FN-SCAR? Sisak semmi? Ezzel max VIP kísérésére alkalmas.
 • joker
  Elég szakszerű ez az "I don't know what". Ebben a méretkatagóriában nem jutna valami beváltabb és népszerűbb fegyver, pl MP-5? Vagy több tűzerővel FN-SCAR? Sisak semmi? Ezzel max VIP kísérésére alkalmas.
  Ilyeneken nem kell gondolkodni. KGP a Honvédségnél, meg a BV-nél is csak azért van, hogy legyen valami az ember kezében. Használni amúgy sehol sem használják őket. A KR-nél is csak azért oszthatták ki, mert arra a célra még mindig jobb ez, mint az AMD.
 • Volt Afganisztánban.Egy kis érdekesség a fegyverről:2 nap alatt tervezték a nullától a gyártási dokunentációig.Persze ettől még egy darab szar,nem mentségként írtam.
 • drqv
  Biztos érdekes, de "You don't have permission to access /haditechnika/kezifegyverek/ on this server."
  Én a google-ben kerestem rá, nálam sem ment. Az ottani cikk hivatkozik arra, hogy a KGP tárját nehézkes kivenni. Én hozzá tenném azt, és ez nincs benne a cikkben, hogy a betárazásra is oda kell figyelni. Picit el kell fordítani oldalra a géppisztolyt, mert ha lassan csap az ember a tár aljára, az hajlamos kiesni a földre. És egyébként tényleg nagy erejű csúzli, meg borzasztó a tűzgyorsasága. Sorozatnál és is inkább rövidekkel próbálkoztam, így sem volt könnyű uralni. Teszem hozzá, nem hogy géppisztollyal de semmilyen élessel nem lőttem soha a lövészet napja előtt.
 • krisss
  Hát nekem most felsőfokkal 243 nettóm lesz.
  231000 (középfokkal) + 16500 repmuszaki étk utalvány (ez állandó) . <***

  Nem panaszkodom.
 • "az idők igazi nyerteseinek soha nem azok bizonyulnak, akiknek erősebbek a fegyvereik vagy hangosabbak a hazugságaik, hanem azok, akiknek erősebb az identitása és a hite"
  Az idióta Kövér a napokban. Apropó, a parlamenti őrséget nem akarja néhány imádkozó szerzetesre cserélni, ha már így állunk, akkor olcsóbban kijönnénk! :D
 • blogen
  "az idők igazi nyerteseinek soha nem azok bizonyulnak, akiknek erősebbek a fegyvereik vagy hangosabbak a hazugságaik, hanem azok, akiknek erősebb az identitása és a hite"
  Az idióta Kövér a napokban. Apropó, a parlamenti őrséget nem akarja néhány imádkozó szerzetesre cserélni, ha már így állunk, akkor olcsóbban kijönnénk! :D
  Aztán nehogy ez a bölcselkedése is olyan prófécia legyen, mint A remény rabjai című filmben, ahol is a börtönigazgató kedvenc idézete az irodájának a falán is szerepel:
  "Isten hamarabb ítél, mint gondolnád"...aztán ő csodálkozott rá váratlanul.:eek:
 • "Magyarország és a Török Köztársaság közötti, védelmi ipari, minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló nemzetközi szerződés létrehozására adott felhatalmazást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – derült ki az augusztus 14-i Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozott határozatból. Az éppen szabadságát töltő Orbán Viktor miniszterelnök helyett Semjén Zsolt által aláírt határozat felhatalmazza Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy az érintett miniszterekkel egyetértésben kijelölje a tárgyalásokon résztvevő személyeket, és a szerződés szövegtervezetét kézjegyével lássa el."

  https://mno.hu/belfold/katonai-titkokat-oszthatunk-meg-torokorszaggal-2412567
 • És mik azok a katonai titkok? A nincs? Az, hogy minden le van építve? A törököktől kapott infóval meg mit kezdenek? Elvileg NATO tag, ami olyan infó az már bent van a közösben és hozzaférhető.
 • Mostanában egyre több UGV fejlesztésről szóló hírrel találkozom, az MH foglalkozik ilyesmivel legalább elméleti szinten?
 • drqv
  Mostanában egyre több UGV fejlesztésről szóló hírrel találkozom, az MH foglalkozik ilyesmivel legalább elméleti szinten?
  :D ez költői kérdés?
 • Drónok ellen jelenleg mivel lehet védekezni leghatékonyabban? Gondolok itt kisméretű akárhonnan beszerezhető drónokra amik kamerával felszerelve felderítés gyanánt használhatóak?
 • krisss
  :D ez költői kérdés?
  Repülő drónokkal elvileg foglalkozunk(ugye fut még az a program, és nem csak behallucinálom?), emiatt reméltem, hogy szárazföldiekre is van valami kevésbé publikus kezdeményezés, amiről még nem hallottam.
 • Az már koronglövészet kategória szerintem, mert MANPADS valószínűleg nem látja (nincs is belőle), drága is lenne és annyit nem is tudnál belőle magaddal vinni. Szóval valami elektrónikus amitől leesik (ilyent láthatsz a közel-keleti műveletekben), vagy sörétes lőszer csóróbb megoldásként, vagy valamilyen tüzérség kilőni az irányítót.
 • tarzaan
  Dehogynincs.

  Meghatározza a társadalom fegyverekhez való viszonyát, ezáltal a fegyveres testületek potenciális tagságának/állományának mértékét.
  Biztos nem. A magánszemélyek nem tartoznak az ún. ütőképes haderőhöz, sem békében, sem hadiállapotban (max nemzeti gárdaszerűséghez, milíciához, partizánokhoz, stb. kinek mivé alakul a helyzete a háborúban)
  Az pedig egy teljesen más kategória.
  A profi haderőt arra a honvédelmi feladatra képezik ki amelyet rendszeresen modellez és gyakorol a saját szabályai és eszközei által.
  Aki civil és otthon tartja az önvédelmi (!) fegyverét és nagyon kevés a valós készsége egy igazi hivatásoshoz képest.
  Egy állam vezetésének elsősorban a hon- és haza védelméhez való morális viszonyt kell kialakítani, amelyhez a fegyver csak egy eszköz.
 • Amúgy nem ártana ráfeküdni erre a drón vonalra . Filléres eszközökről van szó,4k kamerával felszerelve olyan felvételeket lehet készíteni hogy az ember leszédül. Mind határvédelem szempontjából,mind felderítés szempontjából gyakorlatilag nélkülözhetetlen eszköz. Nemtudom mennyi igazság van abban hogy az embercsempészek evvel figyelik a határt,és ahol éppen nincs járőr ott próbálják átdobni az menekülteket. Amúgy egy járőr egységnek is kilométerekkel nagyobb hatósugarat adna úgymond...... És ez a jövő. Ez a drónmánia kb 2 éve kezdődhetett,azóta fel lettek szerelve a legjobb kamerákkal,gyakorlatilag bárki számára elérhetőek,filléres technologia.Egy jobb darab rendelkezik 2 km hatótávval. Onan fentről meg egy jó kamerával isztán ellát maradjunk annyiban jó messzire :D . És a technológia rohamosan fejlődik.Hatótáv,kamerás képességek terén. És gyakorlatilag ahogy fentebb írták leszedni az égről nem egy egyszerű feladat. Méretéből kiindulva meglátni már egy művészet.
 • erdifefe1
  Amúgy nem ártana ráfeküdni erre a drón vonalra . Filléres eszközökről van szó,4k kamerával felszerelve olyan felvételeket lehet készíteni hogy az ember leszédül. Mind határvédelem szempontjából,mind felderítés szempontjából gyakorlatilag nélkülözhetetlen eszköz. Nemtudom mennyi igazság van abban hogy az embercsempészek evvel figyelik a határt,és ahol éppen nincs járőr ott próbálják átdobni az menekülteket. Amúgy egy járőr egységnek is kilométerekkel nagyobb hatósugarat adna úgymond...... És ez a jövő. Ez a drónmánia kb 2 éve kezdődhetett,azóta fel lettek szerelve a legjobb kamerákkal,gyakorlatilag bárki számára elérhetőek,filléres technologia.Egy jobb darab rendelkezik 2 km hatótávval. Onan fentről meg egy jó kamerával isztán ellát maradjunk annyiban jó messzire :D . És a technológia rohamosan fejlődik.Hatótáv,kamerás képességek terén. És gyakorlatilag ahogy fentebb írták leszedni az égről nem egy egyszerű feladat. Méretéből kiindulva meglátni már egy művészet.
  Csúcskategóriás dróndetektáló rendszert mi is forgalmazunk, ha valakit érdekel, keressen meg.
 • MsA2
  Csúcskategóriás dróndetektáló rendszert mi is forgalmazunk, ha valakit érdekel, keressen meg.
  Mekkora hatótávval dolgozik az a dróndetektáló rendszer?
 • Panzerfaust
  Biztos nem. A magánszemélyek nem tartoznak az ún. ütőképes haderőhöz, sem békében, sem hadiállapotban (max nemzeti gárdaszerűséghez, milíciához, partizánokhoz, stb. kinek mivé alakul a helyzete a háborúban)
  Az pedig egy teljesen más kategória.
  A profi haderőt arra a honvédelmi feladatra képezik ki amelyet rendszeresen modellez és gyakorol a saját szabályai és eszközei által.
  Aki civil és otthon tartja az önvédelmi (!) fegyverét és nagyon kevés a valós készsége egy igazi hivatásoshoz képest.
  Egy állam vezetésének elsősorban a hon- és haza védelméhez való morális viszonyt kell kialakítani, amelyhez a fegyver csak egy eszköz.
  Próbáld már meg értelmezni amit írtam.

Ugrás a fórum topichoz