|

Új szállítóeszközöket kapott a Magyar Honvédség

A gépjármű beszerzési program részeként beszerzett nehézgépszállító szerelvények használatáról tartottak elméleti és gyakorlati felkészítést a napokban Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál.

A RÁBA Jármű Kft-vel kötött szerződés alapján összesen három ilyen szerelvényt kapott a Magyar Honvédség, amiket a tatai dandárnál meglévő harcjárművek, műszaki gépek szállíthatóságának szempontjából is vizsgáltak a felkészítés során.

Fotó: Kapás Viktor hadnagy ,

A járműveket azét szerezték be, hogy közúti, illetve terepviszonyok között is képesek legyenek a Magyar Honvédség lánctalpas technikai eszközeinek szállítására.

Egy-egy vontató maximális sebessége 90 kilométer/óra, össz gördülő tömege 120 tonna, ebből 46 tonna a saját tömege. A félpótkocsi forgózsámolyos-nyerges rendszerű, hidraulikusan emelhető-süllyeszthető. A NATO szabványainak megfelel, így nemzetközi gyakorlatokon, valamint a Befogadó Nemzeti Támogatás keretében támogatást tud nyújtani más nemzetek technikai eszközeinek szállításához.

Fotó: Kapás Viktor hadnagy ,

A képzésben a RÁBA, MAN, a GOLDHOFER és a SEPSON cégek képviselői oktatóként vettek részt. A gyakorlati oktatás során vezetési gyakorlatokat, a szerelvényre történő felállásokat, illetve rögzítését, valamint rögzített technikai eszközzel való közlekedést sajátították el a katonák.

A járművek közül egy maradt Tatán, egy az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségébe, egy pedig az MH Katonai Közlekedési Központhoz kerül.

Forrás: honvedelem.hu

Fórum hozzászólások

 • R0kaúr
  Jah, neveljünk technikai analfabétákat, csak mer' a szülő nem figyel oda, mire használja a csemete a modern kor vívmányait...
  ez már nem az a világ, mint 5 vagy 10 éve, pontosan emlékszem mennyire használtam a modern kütyüket amikor kezdtem az egyetemet, meg mennyire használom most amikor megszerzem a 2. diplomámat. Ég és föld....
  Ezek szükséges dolgok, csak a szülőn múlik mennyire figyel oda, vicc, hogy 7-8 éves gyerekek, még mindig 10kg-os táskákkal mennek suliba, amikor egy e-book-al, vagy a sátáni tablettel meg lehetne oldani a modern tanítást és tanulást számukra....
  Az is vicc, hogy manapság mindenki úgy ítélkezik a korosztályom felett, ahogy nem szégyelli, mi vagyunk a táposok, a drogosok, a semmire kellő 20-an éves korosztály, mert bezzeg a régi időkben, sokan nem veszik észre mennyit változott a világ és görcsösen ragaszkodnak az idő által megszépített emlékeikhez...
  Attól mert x vagy y nem rendezne tömegmészárlást sokan még igen, tele van az ország frusztrált gyűlölködő emberekkel, ott volt az eset a felképelt csajjal, csak mert bevédte a pizzást aki véletlen angolul szólt a gyökérhez....mi lett volna, ha fegyver van nála? bármilyen lőfegyver? ne magatokból mint ht és fegyverbuzikból induljatok ki, hanem az átlag gipsz jakabból, lehet sírni, hogy ne szidja itten senki a magyarokat, de a tény az, hogy az átlag morálisan kurva alacsony szinten van és funkcionálisan analfabéta, aki bármikor felheccelhető némi brüsszel, zsidó, cigány, soros, orbán, gyurcsány stb szavakkal....amíg nincs rend a fejekben addig kurvára ne osztogassák ki a kalákat senkinek
  Szia,
  minden kor minden tarsadalma ismerte ezt a generacios problemat, ogorog forrasok is vannak ahol a szerzo arrol panaszkodik, hogy 'ezek a mai fiatalok' , szoval ez normalis. Es igen, rengeteg flusztralt ember van Mo-n, de szerintem a trend javul, de legalabbis nem rosszabb mint sok mas Europai orszagban (nemreg voltam Pesten, a BKV ellenorok MOSOLYOGTAK es JO UTAT KIVANTAK! Azert ilyen nem volt 10 eve. Aztan bementem egy boltba, kedves, segitokesz eladok voltak, noha az elejen kiderult, hogy nem fogok semmit sem venni, mert nem volt nekik raktaron). Egyszeruen ugy lehetne mondani, hogy az eszaki orszagokban nyugisabb, a deliekben hevesebb a vermerseklet, nem veletlen, hogy az olaszoknal sincs szabad fegyvertartas. Az elhulyitettek szama/aranya meg hidd el nem rosszabb Mo-n mint mas EU-s orszagban (jo, nyilvan nem Svajchoz kepest), de nyugateuropaban ugy veszem eszre, hogy a wikipedianak (propaganda gepezet) es a holywoodi filmeknek meg nagyobb resze van a nevelesben, oktatasban mint Mo-n.
 • danielblack
  Rengeteg ex jugo kollégám van és ott kb annyi fegyver van a lakosság kezébe mint nálunk benzinmotoros fűnyíró. Minek vinne oda bárki fegyvert, ráadásul ekkora kockázattal..
  Lehet, hogy pont azert akart elobb fegyvert szerezni, hogy ne tunjun ott ki a tomegbol. :)
 • silurusglanis
  Az a gond, hogy sorosokból indultok ki és védtelen objektumokból.
  Szerintem az egész haderőt újjá kellene építeni, a következő módon.
  A jelenlegi állapotokat ismerve a MH mint szervezet nem javítható, létrehoznám a Nemzeti Gárdát amelynek ugyanígy az ország területének védelme lenne a feladata, de félig titkosszolgálati szerv lenne. Ide szívnám át a MH használható emberállományát, jóval komolyabb szűrésekkel, motivációs vizsgálattal, illetve jelentkezés útján is felvételt lehetne nyerni. Ők kapnának új, lehetőleg már itthon gyártott felszerelést (ez ipari téma, már kibeszéltük párszor, hogy csak beruházás és akarat kérdése), és területi alapon szórnám őket szét, határok mentén megerősítve. Az egészet az alapjaitól felépítve az új típusú konfliktusokra, szürkezónás műveletekre is felkészítve őket.
  Ez az állomány mivel kb. ügynök, ezért haza is vihetné az önvédelmi fegyverét "munkából" hazafelé menet, de kilétét és foglalkozását fedni kell. A komolyabb fegyverzet otthoni tartása is célszerű lenne, mert ha a fegyverraktárakat az ellenséges különleges műveleti erők vagy csapásmérők kiiktatják, akkor egy szál pisztoly már nem vehető komolyan.
  Lényeges, hogy ne legyen nagy különbség számukra a békeidő és a háború között. Vadászhassanak a saját területükön (kiismernék a műveleti területüket mint a tenyerüket, illetve egy csomó precíziós puska lenne a kezükhöz szokva), a határokon telepített területfigyelő rendszerekhez minimum hozzáférésük legyen de inkább ők üzemeltessék, rendelkezzenek FLIR tornyos drónokkal, ilyesmi.
  A lényeg, hogy egy szál késtől kezdve már ellenállásra alkalmasak legyenek, de fegyveres műveleteiket normál esetben a különleges műveleti erők felszerelésével tudják vívni, nehézfegyverzettel (aknavetők, automata gránátvetők, öngyilkos drónok, lövegek, ATGM, MANPADS, gépágyúk, miegymás) kiegészítve. Annyi a lényeg, hogy ne fejlődjenek fel, helyismeretük segítségével el tudjanak bújni mert így megakadályozható a rájuk eredményesen vezetett tüzérségi tűz vagy légitámadás. Képesnek kellene lenniük civil ruhás fegyveres műveletekre is. Ez utóbbi miatt erősen hullanának a jelentkezők a pszichikai vizsgálatokon. Sajnos.
  Ez után jöhetnek a légvédelemmel megerősített NG központok, ahol a konvencionális seregtestek felszerelése kerülne elhelyezésre, azért az IFV-ket és önjáró lövegeket mégsem kellene otthon tartani.
  Ha ez 15k embert jelentene, akkor ennyit, ha 25k-t akkor annyit. Ennyi otthon tartott fegyver (főleg, hogy nem tudod kinél van...) illetve viselési engedélyes maroklőfegyver már vállalhatatlan kockázatot jelentene bármelyik erőszakos bűnözőnek.

  A MH megtartja a légierőt, műszakisokat, harckocsizókat, minden egyéb lassan felvonuló de nagy erejű alakulatot illetve Szolnokot.

  A következő lépésben militarizálnám a mentőket és a katasztrófavédelmet, hogy még adaptívabbak legyünk, még kevésbé jelentsen sokkot egy fegyveres konfliktus pl. az egészségügynek és a civileknek.
  Ilyenkor jonne jol, egy "reszleges like" gomb...:):cool:
 • blogen
  Most kapásból ezekre az esetekre emlékszem:
  "Határozott idejű fegyházbüntetés kiszabását javasolta az ügyész vádbeszédében kedden Lantai László és Lantai Balázs vádlottakra, akik fegyverszerzés céljából 1999. május 23-án megtámadták a Bolyai János Katonai Főiskola őreit, és három katonát életveszélyesen megsebesítettek."
  http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/4540_fegyhazat_ker_az_ugyesz_tamadokra

  "Két gépkarabélyt és a hozzájuk tartozó lőszereket rabolt el egy lesből támadó, ismeretlen tettes tegnap hajnalban a veszprémi 1. számú logisztikai támogató ezred laktanyájából. Az elkövető két járőröző honvédet támadott meg, akiknek nem maradt idejük a fegyverhasználatra, ami ebben az esetben kötelező lett volna. Az eddigi adatok szerint a 30 év körüli, szakállas, fekete ruhát, csuklyás pulóvert viselő férfi pisztollyal kényszerítette az objektumon belül szolgálatot teljesítő honvédeket fegyvereik átadására, majd két AK–63 D típusú gépkarabéllyal és összesen 60 darab lőszerrel elmenekült a helyszínről."
  https://mno.hu/migr_1834/fegyvereket-raboltak-veszpremben-843972
  Pont ez a lényeg, hogy szűkíteni kell a lehetőségeket. Magánembernél még könnyebben el lehetett volna intézni.
 • danielblack
  mondjuk én komolyabb pszichológiai vizsgálatokat végeznék.
  Sajnos egy bekattanást, mentális rövidzárlatot azzal sem tudsz kiszűrni, maximum ha relatíve elég sűrűn végeznek szűréseket az illetőknél.
  Sok szakértői vélemény kitért már erre.
  Ahogy változnak az élethelyzetek, úgy idomul hozzá a psziché, amely motiválja aztán a tetteket.
 • Panzerfaust
  Pont ez a lényeg, hogy szűkíteni kell a lehetőségeket. Magánembernél még könnyebben el lehetett volna intézni.
  Csak ha az újságban közzéteszik, hogy kinek van fegyverviselési engedélye és otthoni fegyvere. De miért lenne ezt kötelező megtenni?
 • emel
  Csak ha az újságban közzéteszik, hogy kinek van fegyverviselési engedélye és otthoni fegyvere. De miért lenne ezt kötelező megtenni?
  Ha tobb helyen lenne lofegyver, akkor a betorok is tobbet vinnenek el a hazakbol es azok a feketepiacra kerulnenek. Ha lenne fegyver az embereknel, akkor ezeknek az idiotaknak is csak annyi lett volna a dolga, hogy nehany kifigyelt maganhazat atkutatnanak. Nyilvan ok is szivesebben fosztogatnanak ures hazakban, mint fegyverrel orzott laktanyakban. A sikeressegi ratajuk is ilyesztoen magasabb lenne.
 • zeal
  Ha tobb helyen lenne lofegyver, akkor a betorok is tobbet vinnenek el a hazakbol es azok a feketepiacra kerulnenek. Ha lenne fegyver az embereknel, akkor ezeknek az idiotaknak is csak annyi lett volna a dolga, hogy nehany kifigyelt maganhazat atkutatnanak. Nyilvan ok is szivesebben fosztogatnanak ures hazakban, mint fegyverrel orzott laktanyakban. A sikeressegi ratajuk is ilyesztoen magasabb lenne.

  És mennyit vinnének el a legális lőfegyverekből,0.1%-ot?0.5%-ot?Ne viccelődjünk már,amint elvitte,az onnantól kezdve már illegális lőfegyver,mi köze a legálisan tartottakhoz?
  Ez,hogy,de ha sok legális lőfegyver lenne a lakosságnál,akkor biztos többet is lopnának el,ez miért kell érdekelje azokat,akik legális fegyvert tartanak/akarnak tartani?
  Melyik szgk tulajt érdekli,hogy több kocsit lopnak el,vagy kevesebbet,vagy laptop tulajt,vagy kisbalta tulajt,akármit?
 • papajoe
  És mennyit vinnének el a legális lőfegyverekből,0.1%-ot?0.5%-ot?Ne viccelődjünk már,amint elvitte,az onnantól kezdve már illegális lőfegyver,mi köze a legálisan tartottakhoz?
  Csak talalgani lehet. Az usa adat nyilvanos. Ott csak az ellopott fegyverek szama 3-600 ezer evente. Radasul hiaba lopnak el evente keves(?) fegyvert, de ez tartos hasznalati cikk. Tovabb marad a piacon mint a lopott laptop.
  papajoe
  Ez,hogy,de ha sok legális lőfegyver lenne a lakosságnál,akkor biztos többet is lopnának el,ez miért kell érdekelje azokat,akik legális fegyvert tartanak/akarnak tartani?
  Mert nekik is csokken a helyzeti elonyuk egy fegyveres tamadoval szemben es tobbet is veszithetnek a kialakult uj helyzetben. Illetve mas emberekre is csak a bajt hozza ha eldurvulnak a bunozok.
  papajoe
  Melyik szgk tulajt érdekli,hogy több kocsit lopnak el,vagy kevesebbet,vagy laptop tulajt,vagy kisbalta tulajt,akármit?
  Amelyiket autoval, laptoppal vagy eppen kisbaltaval fenyegethetik. Szoval gondolom nem sokat. De a fegyvernel teljesen mas a helyzet.
 • ravenlord
  Azt gondolom, hogy a smart gun engedélyezésével a lopási probléma kiküszöbölhető.
  Draga. Kevesek szamar elerheto.
  Lassitja a tulajdonos reakcioidejet.
  A lopas ellen nem ved. Raernek kesobb megberhelni.
  Csak az ellen jo, hogy ha elveszik toled (a lassu es esetleg megbizhatatlan azonositas miatt:)) akkor ne lojjenek vele agyon. Vagy csak kicsit nehezebben mintha agyonvernenek vele.
 • Épp most repül ki Kijevbe az utolsó "repülőképes" Ancsánk a 406-os. Hogy ebből most karbantartás/nagyjavítás vagy kukázás lesz az jó kérdés. Mindenesetre így kijelenthetjük, hogy a magyar honvédség légiszállítási képessége jelenleg nem létezik.
  Csak reménykedni lehet, hogy nem valami papírkarbantartást kap a gép... Már eddig is kisebb csoda volt, hogy a műszaki állomány repülőképessé tette szerencsétlen antonovot.
 • emel
  Csak ha az újságban közzéteszik, hogy kinek van fegyverviselési engedélye és otthoni fegyvere. De miért lenne ezt kötelező megtenni?
  Ez így nem fedi a valóságot, mert rosszul tippelsz és alábecsülöd a bűnözők képességeit. Sokkal többet tudnak a környezetükről mint azt az átlagember hiszi, aki csak a saját dolgával van elfoglalva, van munkája, családja, ügyes-bajos dolgai. Az olyan figura akinek kvázi ez az egy "feladata" van csak erre koncentrál, keresi a lehetőségeket nagyon hamar hozzájut a megfelelő infókhoz. És bizony alkalom is szüli a rablót, főleg aki börtönfertőzöttként kezdene új életet.
 • papajoe
  És mennyit vinnének el a legális lőfegyverekből,0.1%-ot?0.5%-ot?Ne viccelődjünk már,amint elvitte,az onnantól kezdve már illegális lőfegyver,mi köze a legálisan tartottakhoz?
  Teljesen mindegy, mert egy is sok.
  Amint illegálissá válik, neked mint átlagpolgárnak is éppen eggyel több félnivalód lesz, mert nem tudod, ki, mikor, hol és miért fogja azt a fejedhez tartani. És mivel nem fogja előre bejelenteni így készülni sem tudsz majd rá.
  papajoe
  Ez,hogy,de ha sok legális lőfegyver lenne a lakosságnál,akkor biztos többet is lopnának el,ez miért kell érdekelje azokat,akik legális fegyvert tartanak/akarnak tartani?
  Hát például azért, mert fegyverrel igencsak nagyobb sansz lesz elvenni azt a legálisan tartóktól.
 • Panzerfaust
  Teljesen mindegy, mert egy is sok.
  Amint illegálissá válik, neked mint átlagpolgárnak is éppen eggyel több félnivalód lesz, mert nem tudod, ki, mikor, hol és miért fogja azt a fejedhez tartani. És mivel nem fogja előre bejelenteni így készülni sem tudsz majd rá.

  Hát például azért, mert fegyverrel igencsak nagyobb sansz lesz elvenni azt a legálisan tartóktól.
  Ezt nem hiszem el, ti még mindig úgy beszéltek a fegyverekről, mint ha azt nem szerezhetné meg bárki bármikor illegálisan amikor csak akarja. Emberek nyugaton AK-kal rohangálnak a rongyfejűek. Szerintetek legálisan? Annak nincs, aki nem akar.
 • zeal
  Draga. Kevesek szamar elerheto.
  Lassitja a tulajdonos reakcioidejet.
  A lopas ellen nem ved. Raernek kesobb megberhelni.
  Csak az ellen jo, hogy ha elveszik toled (a lassu es esetleg megbizhatatlan azonositas miatt:)) akkor ne lojjenek vele agyon. Vagy csak kicsit nehezebben mintha agyonvernenek vele.
  A technológia mindig fejlődik, majd lesz olyan is, hogy gyorsan fog működni.
 • galland
  Ezt nem hiszem el, ti még mindig úgy beszéltek a fegyverekről, mint ha azt nem szerezhetné meg bárki bármikor illegálisan amikor csak akarja. Emberek nyugaton AK-kal rohangálnak a rongyfejűek. Szerintetek legálisan? Annak nincs, aki nem akar.
  Nem a nyugati helyzetről beszéltem, sem az ex-jugóról, az legyen az ő problémájuk.
  Itt azért ha belekeveredsz egy btk 325-be, elég sokan rádmozdulnak, hatóságilag.
  Megszerezheted full feketén, bár nem egyszerűen és nem olcsón, viszont minek ? (az előkészület is büntetendő csak szólok)
  Kereskedni akarsz vele ? Mutogatni ? Használni ?
  Többet kapsz mint aki betört hozzád, vagy ha rajtakapnak céllövészeten. És erre még az önvédelmi klauzula sem nyújt felmentést, mivel te is bcs-t követtél el a lőfegyver engedély nélküli megszerzésével.
  Egy automata 7.62-essel hadonászót alapból 2-8 évig kínál meg a bíróság. Ha a körülmények alapján 3 év lesz belőle, akkor az már fegyházas.
  Biztos megéri.
 • carpmat
  Épp most repül ki Kijevbe az utolsó "repülőképes" Ancsánk a 406-os. Hogy ebből most karbantartás/nagyjavítás vagy kukázás lesz az jó kérdés. Mindenesetre így kijelenthetjük, hogy a magyar honvédség légiszállítási képessége jelenleg nem létezik.
  Csak reménykedni lehet, hogy nem valami papírkarbantartást kap a gép... Már eddig is kisebb csoda volt, hogy a műszaki állomány repülőképessé tette szerencsétlen antonovot.
  Remélem nem javításra megy hanem múzeumba. A horvát Mig ügyből kiindulva ukrán szerelőt nem engednék a közelébe semminek ami repül.
 • Panzerfaust
  Nem a nyugati helyzetről beszéltem, sem az ex-jugóról, az legyen az ő problémájuk.
  Itt azért ha belekeveredsz egy btk 325-be, elég sokan rádmozdulnak, hatóságilag.
  Megszerezheted full feketén, bár nem egyszerűen és nem olcsón, viszont minek ? (az előkészület is büntetendő csak szólok)
  Kereskedni akarsz vele ? Mutogatni ? Használni ?
  Többet kapsz mint aki betört hozzád, vagy ha rajtakapnak céllövészeten. És erre még az önvédelmi klauzula sem nyújt felmentést, mivel te is bcs-t követtél el a lőfegyver engedély nélküli megszerzésével.
  Egy automata 7.62-essel hadonászót alapból 2-8 évig kínál meg a bíróság. Ha a körülmények alapján 3 év lesz belőle, akkor az már fegyházas.
  Biztos megéri.
  Nem kimondottan erről beszéltem. Azzal érvelni, hogy ne legyen fegyver, mert a rabló is megszerezheti? Hát ezzel nem értek egyet. Pisztolyt nem nehéz szerezni szerintem, és nem is túl drága. Egy 100-as ból megvan.
 • galland
  Nem kimondottan erről beszéltem. Azzal érvelni, hogy ne legyen fegyver, mert a rabló is megszerezheti? Hát ezzel nem értek egyet. Pisztolyt nem nehéz szerezni szerintem, és nem is túl drága. Egy 100-as ból megvan.
  Persze, mert az a legjobban rejthető.
  De amúgy meg a rendőrök speciális alegységei foglalkoznak mindenféle fegyveres üggyel és azok kapcsolataival, elég komoly háttérrel és előbb-utóbb horogra akad mindenki.
  A bíróság gyakorlatában, pedig a fegyverrel elkövetett bcs-ek a társadalomra fokozottan veszélyes kategóriába tartoznak.
  Nem véletlenül nem hosszabbítják meg és vonják vissza az engedélyeket még a saját kollégáiktól is. (a lehetőségek szűkítése miatt)
  Számtalan esetet tudnék sorolni, hogy az éles önvédelmi fegyver sem nyújt kielégítő védelmet egy elszánt és felkészült elkövető ellen.
 • galland
  Nem kimondottan erről beszéltem. Azzal érvelni, hogy ne legyen fegyver, mert a rabló is megszerezheti? Hát ezzel nem értek egyet. Pisztolyt nem nehéz szerezni szerintem, és nem is túl drága. Egy 100-as ból megvan.
  Ezt mar kitargyaltuk korabban, de nem emlekszem pontosan az aranyokra (az usa eseteben, de ez ugyis mas lenne minden orszag eseten).
  Az illegalis fegyverek 3 legfobb forrasa: az ellopott fegyverek, a szurkepiac es az csempeszet. Erre par evtizeden belul meg a sajat gyartas is rajohet. A magyar statisztikakbol az latszik, hogy a ritka kivetelektol eltekintve, kizarolag fenyegetesre hasznaljak a fegyvereket a bunozok. Lofegyverrel sem fogja megerni fenyegetozni - mindegy milyen olcson tudjak beszerezni -, mert a nyereseget nem igazan noveli, ellenben az erte kiszabhato buntetes sokkal hosszabb. Viszont ha az aldozatoknal is lehet lofegyver, akkor - aki nem partol el a szakmajatol - annak muszaj lesz fegyverrel tamadnia.

Ugrás a fórum topichoz