|

Új szállítóeszközöket kapott a Magyar Honvédség

A gépjármű beszerzési program részeként beszerzett nehézgépszállító szerelvények használatáról tartottak elméleti és gyakorlati felkészítést a napokban Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál.

A RÁBA Jármű Kft-vel kötött szerződés alapján összesen három ilyen szerelvényt kapott a Magyar Honvédség, amiket a tatai dandárnál meglévő harcjárművek, műszaki gépek szállíthatóságának szempontjából is vizsgáltak a felkészítés során.

Fotó: Kapás Viktor hadnagy ,

A járműveket azét szerezték be, hogy közúti, illetve terepviszonyok között is képesek legyenek a Magyar Honvédség lánctalpas technikai eszközeinek szállítására.

Egy-egy vontató maximális sebessége 90 kilométer/óra, össz gördülő tömege 120 tonna, ebből 46 tonna a saját tömege. A félpótkocsi forgózsámolyos-nyerges rendszerű, hidraulikusan emelhető-süllyeszthető. A NATO szabványainak megfelel, így nemzetközi gyakorlatokon, valamint a Befogadó Nemzeti Támogatás keretében támogatást tud nyújtani más nemzetek technikai eszközeinek szállításához.

Fotó: Kapás Viktor hadnagy ,

A képzésben a RÁBA, MAN, a GOLDHOFER és a SEPSON cégek képviselői oktatóként vettek részt. A gyakorlati oktatás során vezetési gyakorlatokat, a szerelvényre történő felállásokat, illetve rögzítését, valamint rögzített technikai eszközzel való közlekedést sajátították el a katonák.

A járművek közül egy maradt Tatán, egy az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségébe, egy pedig az MH Katonai Közlekedési Központhoz kerül.

Forrás: honvedelem.hu

Fórum hozzászólások

 • Celebra
  s a minket nem igazán veszélyeztető migránsozás helyett pedig van nekünk saját belső,és reális problémánk.
  Nem akarlak elkeseríteni de ez nagyon valós probléma, csak nem látja az emberek többsége, mert fizikailag nem érinti. Még.
  Pedig már a szolgálatok tudják hogy mi lesz a kotta. Afrikában, Ázsiában több tízmillió ember fog megmozdulni, mégpedig az EU felé, mert másfelé nem tudnak menni. És a víz, kaja hiány miatt a Kárpát-medence is célpont lesz, rossz esetben tíz éven belül.
  Már most is késő volna a külső határok hermetikus lezárására. Elsősorban a migráció okozta konfliktusokra kellene felkészülni, nem egy magyar-román háborúra.
  És emiatt fog elpusztulni Európa, a felelőtlen és manipulált vezetői miatt, akik felelőssége vitathatatlan.
 • ZRÍNYI 20!026
  Rá lehet fogni a migránsokra is sokmindent, de a középréteg jellemzően inkább azért szakad le világszerte, de nálunk még inkább, mert a gazdagjainkat nem tudjuk jóllakatni!
  Na ez az ami nem igaz.
  A migráció miatt szedik le a béreket nyugaton is, pontosan ezért jó ha sok tudatlan, buta munkaerőnek nevezett tömeget importálnak mert ezzel gyönyörűen lenyomják majd a fizetéseket, folyamatosan.
 • Nem akarlak elkeseríteni de ez nagyon valós probléma, csak nem látja az emberek többsége, mert fizikailag nem érinti. Még.
  Pedig már a szolgálatok tudják hogy mi lesz a kotta. Afrikában, Ázsiában több tízmillió ember fog megmozdulni, mégpedig az EU felé, mert másfelé nem tudnak menni. És a víz, kaja hiány miatt a Kárpát-medence is célpont lesz, rossz esetben tíz éven belül.
  Már most is késő volna a külső határok hermetikus lezárására. Elsősorban a migráció okozta konfliktusokra kellene felkészülni, nem egy magyar-román háborúra.
  És emiatt fog elpusztulni Európa, a felelőtlen és manipulált vezetői miatt, akik felelőssége vitathatatlan.

  Egyetértek, kiegészítve, hogy ezen folyamatok nyomán azért illik számolni esetlegesen széteső államokkal, kiszámíthatatlan vezetéssel.
 • Celebra
  Lynx sokkal potensebb,rugalmassabb rendszer.Nazia méginkább.De a brazil sorozatvetők is jobbak.LAROM is jobb a langusztánál.Továbbra sem értem miért jó nekünk a V4 tultolása.1 tag potenciális ellenfél,másik 2sem stabil szövetséges,simán dobnak minket ha az az érdekük.Nemzetközi tendereztetéssel többet,jobbat kapnánk a pénzünkért.
  Nekünk még egy Langusta is bőven megfelelne, mert momentán semmi nincs.
  Én meg azt nem értem hogy miért kéne aránytalanul többet költeni, annyit úgyse tudunk venni, hogy elég legyen.
  A V4-ben van a legtöbb fantázia, egyedül semmire se mész ebben az európai kuplerájban. Addig mindenképpen, amíg magától össze nem dől.
  A lengyelek nemzeti érzése erős és nem fogják hagyni magukat, ráadásul minket meg elfogadnak. Nem utolsó dolog.
 • Celebra
  .A ma divatossan hibrid hadviselés a legvalszinübb háború,amibe belekeveredhetünk..
  MA DIVATOSSAN a hibrid háborút az amerikai deep state tolja. Egéybként olyan nincs is csak 2014-ben úgy megijdtek hogy elveszítik Ujrajnát, hogy gyorsan ki kellett valami kamu sztorit találni.
 • LMzek
  Kb. ezért "mantrázom" a T-55/72 vonalat.

  55-ből 100e db készült!!! Biztos lehet "szerezni" ex-SzU-t kilós áron.
  És ha a végre feltámasztott hazai hadiipar tud egy jó alap IFV/APC-t faragni, nem győzi majd a átépítéseket csinálni!
  A fejlesztési költség megoszlik, a saját pedig bőven "TECSO-gazdaságos" lesz.

  Ismét "csak" egy "tökös" döntés hiányzik!

  U.i: Egy négydarabos ATGM "csomag" a torony puttonyában -mivel nem egyedül mozog- a 3-5 km-ével elég a környékbeli MBT-k ellen!
  Talán ne mantrázd, meg bugyutaság...
 • Most, hogy Vásárhelyen nem a kormánypárti jelölt nyert, felmerült bennem a kérdés, hogy egy lehetséges ellenzéki kormány miként viszonyulna a Zrínyi-2026-hoz? Milyen lehet az ellenzéki pártok elképzelése a Honvédség fejlesztésével kapcsolatban?
 • Cifu
  Esetleg a döntéshozók körbenéztek, és mit láttak? Ukrán BMP-55, bemutatták a nyílvánosságnak 2007-ben, 2009-ben elkészültnek nevezték a fejlesztést, de nem érkezett a mai napig megrendelés rá. Ugyan ez a cég ugye T-64 alapon megcsinálta a BMVP-64-et, dettó egy darab megrendelés nem jött rá. Na jó, lehet, hogy az ukránok nem értenek a témához. Az oroszok megcsinálták a BTR-T-t, dettó T-55 alapon. A fenébe, az se kellett senkinek. Hogy van ez? Na nézzük tovább, India, Tarmour (érted T-Armour), India támogatja a saját iparát, ahol csak tudja, ők csak megcsinálták, nem? Az ostobák, nem, ők sem álltak rá a sorozatgyártásra. Hát akkor még mindig ott van Izrael, és az Achrazit, igaz, az speciális eset, mert hát spéci motor, spéci erőátvitel... De azt megcsinálták. Izé, de akkor mit szórakoznak a Namer-el? Az drága, nem? Miért ilyen ostobák? Nem látják, hogy a T-54/55 tökéletes? Alap? Vagy mégse lenne olyan jó döntés?

  Vagy lehet, hogy valójában a teknő maga nem képvisel olyan értéket, hogy érdemes legyen arra építeni? Elvégre is na, csak az 1940-es években tervezték, ma meg a naptár 2018-at mutat, lefolyt pár kupica víz azon a Duna nevű folyón... Lehet, hogy a T-55 alvázra nem éri meg építeni ma már? Esetleg?  Az MBT meg olyan állatfaj, hogy nem szúr ki egy T-55 alapú nehéz lövészpáncélost ilyen távolságból, míg az ugye amaz simán kiszúrja a gaz ellensíges csörömpöt!

  De vázoljuk fel a koncepciót:

  • Az ellenséges MBT-nek rosszabb EO/IR érzékelője van, mint a Dugovics Titusz típusú nehéz lövészpáncélosunkat. Máskülönben kiszúrja előbb. Az meg nem jó nekünk. De a hazai ipar méltán híres elektronoptikai és infravörös érzékelők gyártása terén, tehát laza újjgyakorlat világelső EO/IR tornyok figyelnek ám a Tituszokon!
  • Az ellenségnek nincsenek felderítő egységei (drónok, földi radarok, gyalogos vagy járműre mászott felderítők).
  • Az ellenségnek ha vannak is felderítő egységei, nincs adatkapcsolata, hogy idejében értesüljön arról, hogy egy Titusz bizony az életére tör.
  • A Titusz bizony sikeresen rakétát indított a gaz ellenséges csörömp ellen (lehet, hogy egy Voszem drónról látta meg, amely adatkapcsolatával továbbította a céladatokat, no), száll hát a Toldi pct. rakéta, mint az a nehéz kő Arany János versében, el is érné éppen... és az ellenséges harckocsinak nincs szegénynek aktív védelmi rendszere, mert hát... nem jutott neki reggel, a hadtápon, na, és kész!
  • Ama erős pct. rakétánk úgy találta el azt a mocskos, gaz ellenséges csörömpöt, hogy csak na, átütötte a több rétegű kiegészítő páncélzatot, az előtét ERA blokkokat... vagy ilyenek nem is voltak rajta? Ne legyenek rajta, különben még nem fogjuk megölni a gaz, ellenséges, gonosz harckocsit. Szóval átütöttük! Meghalt! Vége!
  • Mindeközben Dugovics Titusz, nagy és erős, jól védett lövészpáncélosunkra tüzet nyit a vérszomjas, csúnya ellenség. De egyet se féjl! Mert a magyar hadiipar a kisújjából kihúzta a Talizmán aktív védelmi rendszert, amely bármilyen irányból beérkező, bármilyen veszélyforrást semlegesít. Akkor is, ha alulról, a földből támad!
  • De ha ne adj isten a Talizmánon átjut a nyavajás, áruló és csaló ellenséges rakéta vagy lövedék, akkor sincs okunk félni, hiszen a Fekete Pajzs kiegészítő páncélzat rétegezett blokkjai megállítanak akár egy 152mm-es nyíllövedéket is - még ha uránmagvas is a beste.

  Szóval nagyjából erről beszélünk.

  Nézd, tudom, hogy egy vészmadár vagyok, de ha ebben valaki tényleg lát fantáziát, és tökösen hoz egy döntést, hogy megvalósítja, akkor az illető (szigorúan saját meglátásom szerint) vagy egy félreismert zseni, vagy csak egy újabb nagyszerű példáját fogja elhozni a hatalmas (gondolom állami) pénzekből létrehozott, kevés értéket képviselő pénzszórásnak. De élni fogok a gyanúval, hogy inkább a második...

  Bocsáss meg, ha egy ilyen ötletért nem tapsikolok. Öntöttek már épp elég zagyvaságba pénzt nemes nagyjaink (tudom, magas labda, de lefejelem: focistadionok), nem kéne hagyománnyá nemesíteni a dolgot...
  EPIC! EPIC!
 • rudi
  Acéllemezt méretre vágni, hegeszteni talán még találnak szakembert.
  Lassan már azt sem. Leléptek nyugatra. Vagy még oda sem, mert Lengyelország is már jobban fizet... (Konkrét céget tudok, ahol az ott dolgozó magyar cég kb. teljes brigádját átcsábította egy lengyel cég...)

  A levezetésed azon része sem világos, hogy ha a hk. fogyóeszköz, akkor a lövéspáncélos miért is nem lesz az...?
 • Szerintem sem azon kell agyalni, hogy mi lesz ha a V4 szétesik. A lehető leg épkézlábabb szövetség amiben voltunk és valaha lehetünk. Itt lehet az, hogy senki sem akar minket gyarmatosítani. Van, úgy néz ki lesz (nem azért meg öribarik leszünk Ficóval), egy egyszerü ok miatt: körülöttünk vagy széthúzás vagy gyengülés lesz. Egyedül nem nagyon menne. Fegyvergyártása egyre jobb, nem értem miért is kéne másfelé kacsingatnunk.
  Az, hogy mekkora cigányprobléma lesz itt 10-20 év múlva?
  Nem mondom, hogy nem igaz, de az egyetlen párt, amelyik ezt közbeszédbe tartotta, ami ugye akár a veszélyre is felhívhatja a figyelmet, szerintem a hazai politikatörténet legnagyobb prostituáltjává vált. Nagyobb a bűne mint sok komcsinak!
 • Cifu
  Miért, hány nehéz páncélos dandárt kellene felfegyverezni a Honvédségnél?
  Ha nem csak a "propaganda" szintű, jajj, megint kilőttek egy TOW-al / Kornettel egy harckocsit nézed, akkor azért látható, hogy ez messze nincs így. Az izraeli Namer, Archazit, Merkava Mk.4 egy csomó pct. rakétaindítást túléltek. Ha el is találták őket, nem repültek az égbe. Az akkor igaz, ha megfelelő aktív és passzív védelmi rendszerek nélkül küldtek harcjárműveket a harctére - lásd Szíriában a tüzijáték a'la török Leopard 2A4.
  .
  A baj az, hogy kb. azon esetek alapján ítélnek, ahol egy magányos csupasz T-55/72 szutyok mindenféle változata áll szemben TOW2 szintű ATGM-mel. Naná... És egy masszív tüzérséggel, füsttel támogatott támadás esetén hogyan is menne ez komolyabb hk ellen?
 • LMzek
  1. Ha te 3-5km-ről rálátsz, akkor ő is rád fog. T-55 alvázra nem tudom milyen páncélzatot tudsz húzni, ami a modern 120/125mm-es APFSDS lövedékeknek ellenáll akár 3-5km-ről kilőve is. Leginkább semmilyet. Olyan aktív védelmi rendszer, amely az APFSDS gránátokat megállítja, még nem nagyon van (az orosz Afghanit elvben képes lehet rá, de ugye nincs még hadrendben, és vannak kétségeim a valódi képességeit illetőleg).
  2. Nekünk van F&F pct. rakétánk, de az ellenfélnél feltételezzük, hogy nincs rakéta-indítás érzékelő és aktív soft-kill / hard-kill ATGM védelem. Féloldalas koncepció, nem?
  3. A fenti felvázolt harci helyeztben én inkább fogadnék a modern harckocsira. Sajnos.


  Az ellenfélnek pedig nincs tüzérségi radarja, nincs felderítése, stb.
  Ha már komplex kompozicióban gondolkodsz, akkor tedd valóban úgy.
  Ez esetben nem csak lövészpáncélosra van szükséged, de megfelelő felderítésre, hogy az előtt megtaláld az ellenséges harckocsit, mielőtt az megtalálja a saját csapatokat. Feltételezned kell, hogy az ellenfél is rendelkezik ezekkel, tehát kell drónokat elhárító képesség, kell a felderítők adatkapcsolatát zavaró EW képesség, és mindenek előtt kell rakétatüzérség, mert hát nekünk az sincs jelenleg.  T-55 tömege: 36 tonna
  Achzarit tömege: 44 tonna

  Az 8 tonna különbség úgy, hogy ugye nincs torony, nincs 100mm-es löveg, nincs a löveghez lőszer, és a többi.
  És megint ezt a "kilós áron" témát ne kelljen már végigvenni. Az Acharit-nál a teknőn túl mindent kidobtak, a motort, erőátvitelt, stb. az nem lesz olcsó.

  Továbbá azok az "amatőr" (irónia!) izraeliek is inkább a 60 tonnás Namer-t gyártják inkább, amely jóval erősebben páncélozott még az Achzarit-nál is. Ha olyan jó ötlet az Achzarit, akkor miért is nem azt a vonalat viszik tovább - T-55 teknőt "kilós áron" bárhol szerezhetnének... Csak hát a Namer sokkal potensebb. Nem sokkal drágábban...

  Tipikusan mennyi lövészpáncélosra lehet szüksége a Honvédségnek? 40? Talán. Több aligha. És itt nem a teknő a lényeg, sőt, az a legkevesebb. EO/IR érzékelők, motor és erőátvitel, kiegészítő páncélzat (nem ám az 1970-es és 80-as évek színvonalán!!!), aktív védelmi rendszerek, adatkapcsolat, és a többi. Ezek is kellenek hozzá. Ha nincs saját kútfőből (és nincs saját kútfőből), akkor meg kell vásárolni valakitől. Akkor meg ott vagyunk, mintha megvennénk az egész járművet valakitől (ismét: nem a teknő miatt olyan drágák a nyugati lövészpáncélosok...). Vagy ki kell építeni a szükséges K+F képességet. Ami rengeteg pénz.

  Talán figyelni kellene, mit csinálnak a többiek. Kiírnak egy tendert, és (felárért, de) elvárják, hogy a helyi ipart is támogassa a beszerzés. Összeszerelés, esetleg beszállítás, stb. Aztán erre lehet tovább építkezni...

  De én személy szerint úgy vélem, hogy inkább akkor már összefogni kellene, és specializálódni. Lövészpáncélosból van kismillió a piacon, ott nem rúgsz a labdába egy T-55 átépítéssel. Lásd a listát fent (és a szerb VIU-55-öst még el is felejtettem...). Mert az senkinek sem kell...

  A korábbi hozzászólásaimban írtam a sok technika részlet mellett-amiben kezdünk elveszni-, hogy szerintem a
  "kilós árú",
  "szét passzív-páncélozott",
  ágyú (D-10) helyett 30-50mm-es gépágyú-ATGM(4, 8 db/T55/72)fegyverzetű

  nehéz(T-55/72) HIFV/HAPC-nek az az egy nagy előnye, hogy 200-350 db "kijőn" a 40 új, hiper-szuper (valóban nagyon jó, DE -ahogy te is írtad- kilőhető) eszköz árából.
  DE 40 db-t tud "kezelni"(kilőni) szinte bármelyik "szomszéd"!!!
  350 db-t 2 szomszéd együtt sem (mindkét esetben figyelembe vettem kb 50 db. hazai MBT-t).

  Hiába jobb (és nem sokkal!!!), az új beszerzés, ha célhoz nem elég a mennyiség (40 db ????) !!!

  Az én koncepcióm az, hogy az amúgy is megfizethetetlen -és leküzdhető- technikát a mennyiségi fölénnyel ellensúlyozom!

  Egy ekkora létszám ellen kb. 500 elsővonalas nyugati (orosz?) ATGM kell.
  Kinek van a környéken/Európában?


  MÁS:
  A szükséges védelmi szintet a "tolatós" (antigonosszal "közös" kifejezés :- ) T-55, BDD-vel "megpakolva" bőven nyeri bármelyik újjal szemben.

  Akna: meg kell oldani, nem új "eszköz"!

  Az a technikai szint, mennyiség amit ellenségként említesz, az oroszokon kívül nincs másnak! Rövid távon nem is lesz!

  A többi "szomszéd" behozható, ha jól költik majd a pénzt.

  Több technikai dologban jogos kérdést vetsz fel, de a sikerhez szükséges mennyiség kérdését is vedd figyelembe (nem tetted meg).
  Háborút a jól alkalmazható kompromisszumként létrehozott (kellő mennyiségű) fegyver nyer!

  A Tigris v. (új)orosz tankok kérdése pl.[/QUOTE]
  Nem értem, hogy miért nem hallgatsz az észérvekre és a tényekre...
 • Ursa Maior
  MA DIVATOSSAN a hibrid háborút az amerikai deep state tolja. Egéybként olyan nincs is csak 2014-ben úgy megijdtek hogy elveszítik Ujrajnát, hogy gyorsan ki kellett valami kamu sztorit találni.
  Ma divatossannal azt akartam kifejezni,hogy nincs benne semmi új.Évezredek óta ismert módszerek,csak a technológiai fejlődéshez igazitották
 • molnibalage
  EPIC! EPIC!
  Valahol elég vicces, hogy itt egy csomóan valamiféle V4 együttműködést vízionálnak, holott lassan el lehet felejteni azt hogy V4. A csehek és szlovákok egyértelműen jelezték, hogy ők hova sorolják magukat. Azt is nehezen tudom megérteni, ha a nálunk sokkal komolyabb hadiiprral rendelkező környező országoknak megfelelnek a nyugati cuccok (lengyelek: leo2, f16, amraam, jassm, csehek:gripen, új ifv, stb.) és nem félnek attól, hogy majd a gonosz usa beütve az iddqd parancsot leállítja az összes fegyverüket, akkor nekünk miért is ne lennének ezek tökéletes megoldások...
 • borisz
  Tényleg ilyen rohadtul nehéz felfogni, hogy hülyeség az amúgy nem is létező T-55 alvázainkat farigcsálni?
  Ha egy gyerek trollkodik, vagy hallott valamit apukájától, akkor még megérthető, de kezd úgy kinézni, hogy van, akinek komoly értelmi deficitje van.
  Ennyi erővel tuszkoljunk AESA radart a pápán tárolt MiG-21-esekbe,
  Hát kb.
 • rudi
  Az üzemed nyugodtan termelhet raktárra is. Én azt látom hogy közelmúlt fegyveres konfliktusaiban olyan hiány volt páncélozott járművekből hogy még az emlékmű T-34 és Sherman tankok is leugrottak a beton talpazatukról.)
  Eredményt nem értek el velük és ezen felül kb. vonalvastagságnyi mennyiség volt a teljeshez képest. Szóval fogom a fejem...
 • Panzerfaust
  Nekünk még egy Langusta is bőven megfelelne, mert momentán semmi nincs.
  Én meg azt nem értem hogy miért kéne aránytalanul többet költeni, annyit úgyse tudunk venni, hogy elég legyen.
  A V4-ben van a legtöbb fantázia, egyedül semmire se mész ebben az európai kuplerájban. Addig mindenképpen, amíg magától össze nem dől.
  A lengyelek nemzeti érzése erős és nem fogják hagyni magukat, ráadásul minket meg elfogadnak. Nem utolsó dolog.
  Sima BM21 vető,uj alvázon,egy új rakétával,amit bármelyik BM21 kompatibilis 122mm-es rendszer kezelni tudhat.Ha meglennének a BM21es vetőink,jo példa lenne a korszerűsitésre.De mivel nincs,és szegények vagyunk,jobbat kell venni.
 • Telak2
  Az MT-LB-t hagyjuk már meg annak amire való! Ez egy szállítójármű. Esetleg tüzérségi és légvédelmi platformnak jó, APC nek és méginkább IFV-nek teljesen alkalmatlan
  Én is ezt mondtam, persze akkor is én voltam a helikopter..
 • Panzerfaust
  Na ez az ami nem igaz.
  A migráció miatt szedik le a béreket nyugaton is, pontosan ezért jó ha sok tudatlan, buta munkaerőnek nevezett tömeget importálnak mert ezzel gyönyörűen lenyomják majd a fizetéseket, folyamatosan.
  Lelombozlak.A bért velünk nyomták le.10enpáréve 2800-3000eurot kerestem D.ben.Most nem érdemes kimennem,mert nem keresek annyival többet,hogy megérje.Harmadával simán kissebbek a bérek.De inkább felére estek
 • arpikav
  Most, hogy Vásárhelyen nem a kormánypárti jelölt nyert, felmerült bennem a kérdés, hogy egy lehetséges ellenzéki kormány miként viszonyulna a Zrínyi-2026-hoz? Milyen lehet az ellenzéki pártok elképzelése a Honvédség fejlesztésével kapcsolatban?
  Tavasszal még a fidesz fog nyerni. 2024 ben már nem valószínű. Addigra amilyen szerencséjük van addigra ismét jön valami balhé. A külhoni magyarok szavazataival (nem azok akik már dobantottak)Na ezért adtak kettős állampolgárásgot nekik
  molnibalage
  A baj az, hogy kb. azon esetek alapján ítélnek, ahol egy magányos csupasz T-55/72 szutyok mindenféle változata áll szemben TOW2 szintű ATGM-mel. Naná... És egy masszív tüzérséggel, füsttel támogatott támadás esetén hogyan is menne ez komolyabb hk ellen
  Itt mindenki egy komoly technológia vs technológia háborút vizionál az elkövetkező évekre. Az elkövetkező évekre egy Szíria/ukrán jelegű konfliktussal kellene inkább számolni.Mintsem F-35 kipróbálása a leendő S-500 as vagy S-400 as rendszereken.
  speziale
  Valahol elég vicces, hogy itt egy csomóan valamiféle V4 együttműködést vízionálnak, holott lassan el lehet felejteni azt hogy V4. A csehek és szlovákok egyértelműen jelezték, hogy ők hova sorolják magukat. Azt is nehezen tudom megérteni, ha a nálunk sokkal komolyabb hadiiprral rendelkező környező országoknak megfelelnek a nyugati cuccok (lengyelek: leo2, f16, amraam, jassm, csehek:gripen, új ifv, stb.) és nem félnek attól, hogy majd a gonosz usa beütve az iddqd parancsot leállítja az összes fegyverüket, akkor nekünk miért is ne lennének ezek tökéletes megoldások
  A V4 együttműködést azért vizionálja mindenki mert a Drága nyugat németek/franciák az elkövetkező évekre az utóbbi évek elvonásai miatt ép tacsra vágták a saját hadseregüket. Ne a külső után ítélkezünk. És a legszarabb az egészben hogy amikor gyorsan fel kellene építeni vissza azt a rendszert akkor az emberi tényezők és egyéb tényezők miatt pofára esés lesz belőle. Mert könnyű egy irodai fotelből szervezni. A valóságban aki szervezet már valamilyen folyamatot az teljesen tisztában van vele hogy mennyi buktatóval jár. Visszatérve ha a v4 elbukik itt szervezésben,haderő újjáépítésben,akkor ideje lesz elgondolkodni hogy váltásra felkészüljön az ember.
 • Panzerfaust
  Nem akarlak elkeseríteni de ez nagyon valós probléma, csak nem látja az emberek többsége, mert fizikailag nem érinti. Még.
  Pedig már a szolgálatok tudják hogy mi lesz a kotta. Afrikában, Ázsiában több tízmillió ember fog megmozdulni, mégpedig az EU felé, mert másfelé nem tudnak menni. És a víz, kaja hiány miatt a Kárpát-medence is célpont lesz, rossz esetben tíz éven belül.
  Már most is késő volna a külső határok hermetikus lezárására. Elsősorban a migráció okozta konfliktusokra kellene felkészülni, nem egy magyar-román háborúra.
  És emiatt fog elpusztulni Európa, a felelőtlen és manipulált vezetői miatt, akik felelőssége vitathatatlan.
  Igen nagy probléma a migráció.Az emigráció,ami elhagyja az országot.De ha elér minket a sokmillios tömeg,megint csak nem nehézdandárra van szükség.Jol működő miliciarendszerű Nemzetörség.Mozgékony,tűzerős,erös műszaki támogatással,nagyonjó felderitéssel.Kiss Álmos Péter és"csapata"munkásságát javaslom tanulmányozni e téren
 • arpikav
  Most, hogy Vásárhelyen nem a kormánypárti jelölt nyert, felmerült bennem a kérdés, hogy egy lehetséges ellenzéki kormány miként viszonyulna a Zrínyi-2026-hoz? Milyen lehet az ellenzéki pártok elképzelése a Honvédség fejlesztésével kapcsolatban?
  Esetleg megtöltenék végre konkrét tartalommal? És ha nem oda sz..nak, ahonnan esznek, akkor még javulhat is a viszony néhány országgal. Ezzel együtt pedig a lehetőségek, és az árcédulák. Persze nem minden áron, de attól nem is tartok, hogy több idegen (migráns, letelepedési kötvényes) lenne beengedve, mint mostanában.
 • tonyo
  Tavasszal még a fidesz fog nyerni. 2024 ben már nem valószínű. Addigra amilyen szerencséjük van addigra ismét jön valami balhé. A külhoni magyarok szavazataival (nem azok akik már dobantottak)Na ezért adtak kettős állampolgárásgot nekik

  Itt mindenki egy komoly technológia vs technológia háborút vizionál az elkövetkező évekre. Az elkövetkező évekre egy Szíria/ukrán jelegű konfliktussal kellene inkább számolni.Mintsem F-35 kipróbálása a leendő S-500 as vagy S-400 as rendszereken.

  A V4 együttműködést azért vizionálja mindenki mert a Drága nyugat németek/franciák az elkövetkező évekre az utóbbi évek elvonásai miatt ép tacsra vágták a saját hadseregüket. Ne a külső után ítélkezünk. És a legszarabb az egészben hogy amikor gyorsan fel kellene építeni vissza azt a rendszert akkor az emberi tényezők és egyéb tényezők miatt pofára esés lesz belőle. Mert könnyű egy irodai fotelből szervezni. A valóságban aki szervezet már valamilyen folyamatot az teljesen tisztában van vele hogy mennyi buktatóval jár. Visszatérve ha a v4 elbukik itt szervezésben,haderő újjáépítésben,akkor ideje lesz elgondolkodni hogy váltásra felkészüljön az ember.
  Azt ugye tudod, hogy Szíriában és Ukrajnában a szárazföldi haderőnem teljes vastagságában felvonult?
  Az, hogy elavult technikával, az nem azért van, mert úri jó dolgukban nem tudták, hogy mit csináljanak, hanem azért, mert ez volt.
  A külhoniak szavazata meg kb. jelképes. 10 képviselőt, ha bejuttat.

  speziale
  Valahol elég vicces, hogy itt egy csomóan valamiféle V4 együttműködést vízionálnak, holott lassan el lehet felejteni azt hogy V4. A csehek és szlovákok egyértelműen jelezték, hogy ők hova sorolják magukat. Azt is nehezen tudom megérteni, ha a nálunk sokkal komolyabb hadiiprral rendelkező környező országoknak megfelelnek a nyugati cuccok (lengyelek: leo2, f16, amraam, jassm, csehek:gripen, új ifv, stb.) és nem félnek attól, hogy majd a gonosz usa beütve az iddqd parancsot leállítja az összes fegyverüket, akkor nekünk miért is ne lennének ezek tökéletes megoldások...
  Ha a Rozsomák jön, esetleg azon az alvázon 120-as aknavető is, az azért minden, csak nem szar, szvsz.
 • Celebra
  Igen nagy probléma a migráció.Az emigráció,ami elhagyja az országot.De ha elér minket a sokmillios tömeg,megint csak nem nehézdandárra van szükség.Jol működő miliciarendszerű Nemzetörség.Mozgékony,tűzerős,erös műszaki támogatással,nagyonjó felderitéssel.Kiss Álmos Péter és"csapata"munkásságát javaslom tanulmányozni e téren
  Apérába.Mozgékony és tűzerős Honvédség.Hivatásos erőként.És én visszaállitanám a határvadász osztályok rendszerét is.

Ugrás a fórum topichoz