|

Közös európai A400M-flottát vizionálnak a németek

A német Süddeutsche Zeitung napilap keddi számában megjelent cikk szerint Berlin tárgyalásokat folytat több európai országgal, köztük Csehországgal és Svájccal az A400M katonai teherszállító közös üzemeltetéséről. Erre azért van szükség, mert Németország a korábbinál kevesebbre tart igényt az Airbus repülőgépéből, és 13 darabot eladásra kínálna – vagy a legújabb elképzelés szerint megosztaná az üzemeltetési költségeiket más nemzetekkel. A német védelmi tárca, az említett országok és az Airbus részéről egyelőre nem kommentálták az értesülést.

Mint ismert, Németország eredetileg 60 darab A400M-et rendelt, ám ezt a mennyiséget később 53-ra redukálták. Sőt, 2011-ben arról döntött a Bundestag, hogy ezek közül 13-at ugyan átvesznek, de rövidesen tovább értékesítik őket. A dolog ennyiben is maradt, potenciális vevőkről nem esett szó az utóbbi években. Most viszont, a közös üzemeltetéssel új lendületet kaphat a dolog. Ez a konstrukció ugyanis jóval elfogadhatóbb a kisebb védelmi költségvetéssel rendelkező országok számára is, és a németeknek sem kell végleg lemondaniuk a repülőgépekről.

A hatodik német A400M Atlas | Fotó: Airbus Defence and Space ,

A nevezett napilap értesülése szerint a repülőgépek állandó bázisa Németországban lenne, ők felelnének az üzemeltetésért, karbantartásért és a személyzetek kiképzéséért. Ezek költségeit viszont arányosan megosztanák, minden bizonnyal a NATO HAW módszeréhez hasonló rendszerben. Ezzel Berlin megszabadulna az anyagi terhek egy részétől, a partner országok pedig úgy jutnának hozzá jelentős értékű katonai szállító kapacitáshoz, hogy nem kell kiépíteniük a hazai infrastrukturális feltételeit az A400M hosszú távú üzemeltetésének.

Érdekesség, hogy Ursula von der Leyen, Németország védelmi minisztere kedden reggel első ízben utazott egy A400M fedélzetén, amely Litvániába, Kaunasba vitte. Hazafelé azonban egy C-160-assal lesz kénytelen repülni, mivel az Atlas egyik hajtóművével műszaki probléma akadt, aminek kijavításáig a balti ország repülőterén vesztegel.