|

Osztrák UAV-siker Ausztráliában

A katonai alkalmazású, pilóta nélküli légi járművek piacának egyik legsikeresebb szereplője a Schiebel cég S-100 Camcopter helikoptere. Az osztrák vállalat által a 2000-es évek közepén kifejlesztett légi járművet elsősorban hadihajók fedélzetére szánták, felderítő feladatkörbe. Napjainkig jó néhány ország haditengerészete kipróbálta, és több rendszerbe is állította, bár a pontos számok nem ismertek e tekintetben. Az viszont nemrég biztossá vált, hogy a következő üzemeltető Ausztrália lesz.

Camcopter S-100 | Fotó: Schiebel ,

A Schiebel cég február 6-án kiadott közleménye szerint még tavaly december folyamán írták alá a szerződést az ausztrál kormánnyal – egyelőre nem ismertetett számú – S-100 Camcopter UAV megvásárlásáról, amikhez egy hároméves logisztikai és üzemeltetési támogatás is tartozik. A pilóta nélküli helikopterek az Ausztrál Királyi Haditengerészet állományába kerülnek, és annak hadihajóiról üzemelnek majd.

Az említett haderőnem közel egy éve, 2016 februárjának végén tette közzé felhívását egy új tenderről, amelynek célja pilóta nélküli légi járművek beszerzése volt. A tesztek gyorsan lezajlottak, az eredmény pedig a Schiebellel kötött decemberi szerződés lett. Arról, hogy az UAV-k mikor állhatnak szolgálatba, nem szól a cég közleménye, az Ausztrál Királyi Haditengerészet részéről pedig egyelőre semmilyen információ nem látott napvilágot a beszerzésről.