|

Még idén megrendelné a Szu-30SzM-et Fehéroroszország

Egyre inkább biztosak lehetünk benne, hogy Fehéroroszország is belép a Szu-30SzM Flanker vadászbombázó alkalmazóinak sorába. Legutóbb tavaly nyáron írtunk róla, hogy a 2013-ban kivont Szu-27-eseket mégsem állítanák újfent szolgálatba, hanem helyettük új gyártású, modernebb harci repülőgépeket vásárolnának Oroszországtól. Konkrétumokról eddig nem esett szó, szombaton azonban Igor Lotenkov, helyettes védelmi miniszter egy nyilatkozatában elárult néhány dolgot Minszk terveiről.

A TASS hírügynökség jelentése szerint Lotenkov február 4-én arról beszélt, hogy országa akár már idén megrendelheti a Szu-30SzM-et. A korábban elhangzottaknak megfelelően a legalább egyszázadnyi mennyiségű vadászbombázót 2020-ig szeretnék szolgálatba állítani. Az orosz fél részéről egyelőre nem kommentálták a dolgot, de valószínűleg nem lesz akadálya az üzletnek, hiszen a két ország közötti politikai és katonai kapcsolatok nagyon szorosak.

Ha pedig tényleg megvalósul a Szu-30SzM rendszeresítése, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy a Szu-27-esek fentebb említett újbóli aktív állományba vétele már nem szerepel Minszk tervei között. Fehéroroszország légierejének gerincét jelenleg a MiG-29 különféle változatai alkotják, amelyeket folyamatosan modernizálnak, igyekezvén létrehozni egy homogén fejlettségi szintű flottát. Az egyszázadnyi Szu-30-assal kiegészülve Minszk egy igen potens légierőt hozhat létre, ami hosszabb távon is megfelelő elrettentő erőt képvisel majd.