|

Egy fotón a ausztrál tengeralattjárós erő nagy része

A Királyi Ausztrál Haditengerészet 6 Collins osztályú tengeralattjáróra közül 5 példány a HMAS Stirling hadikikötőben. A mólón legénységük mellett a tengeralattjáró parancsnokságtól sorakoztak fel. CPOIS Damian Pawlenko, © Commonwealth of Australia,

Rég szerepelt hírein között a Collins osztály, így a RAN által a napokban közzétett, de még a tavalyi évben készült fotót nem hagyhattuk ki.

A felvétel a kontinens délnyugati partjainál, a népes ausztrál keleti parttól, de úgy igazából mindentől hatalmas távolságokra lévő Perth városának közelében fellelhető HMAS Strirling haditengerészeti támaszponton készült. A nagyváros partjai közelében lévő szigeten (Garden Island) létesült támaszpont a nyugati végek elsődleges hadikikötője, emiatt hivatkoznak rá úgy is mint Fleet Base West.

A svéd gyökerekkel rendelkező, de Ausztráliában elkészült Collins osztályú tengeralattjárók mind a 6 példányának a HMAS Stirling a honi kikötője, így igazából nincs semmi különlegesség ezen gyülekező mögött, de ettől még jól néz ki. A HMAS Rankin, Waller, Farncomb, Sheean és Dechaineux ezen csoportosulása drónról:

Az utóbbi években mi is többször írtunk ezen nagyméretű tengeralattjárók sorsáról, a RAN tengeralattjárós jövőjéről. Ezen nem egyszerű időszak alatt nagyjából egy valamim volt csak biztos: az ausztrál tengeralattjárós erőt meg fogják duplázni és továbbra is nagyméretű tengeralattjáróban gondolkodnak. A komoly, harcok többek között azon mentek, hogy hazai fejlesztésű és gyártású legyen, netán csak hazai gyártású. Ezen időszak alatt az ausztrálok komoly érdeklődést mutattak a haditechnikai export irányába nyitni kezdő japán tengeralattjáró technológia iránt, ám 2016 áprilisában már arról szóltak a hírek, hogy végül francia siker lesz. Ez végül be is igazolódott, hiszen még abban a hónapban hivatalossá vált, hogy az ausztrál kormány a franciák ajánlatát fogadta le. Ami nem más, mint a Shortfin Barracuda Block 1A: a franciák legújabb vadász atom-tengeralattjáró osztályának, a Barracuda-nak hagyományos meghajtásúvá és az ausztrál igényeknek megfelelően átalakított változata.

A Collins osztály leváltásáról szóló, 50 milliárd ausztrál dollárra becsült összköltségű Future Submarine Program (SEA 1000) program eredeti ütemterve szerint 2026-ban kellett volna hadrendbe álljon az első új ausztrál tengeralattjáró, ám a 2016-os Defence White Paper változások miatt ez kitolódik a 30-as évek elejére, a 12. példány pedig majd csak valamikor a 40-es évek végére készülhet el. Emiatt – és nyilván az elmúlt évek kapkodása miatt – már most döntés született arról, hogy már ezen hosszú gyártási időszak alatt megkezdik a rákövetkező osztály tervezését, hogy mikor a legöregebb Shortfin Barracudák kivonása esedékessé válik, már hadrendbe állíthatóak legyenek az utódosztályának első tengeralattjárói.

Közelebbi időszakot nézve a Barracudák csúszása azt is jelenti, hogy a 6 db, jelenleg 14 és 21 éves kor közti Collins átesik majd egy korábban nem tervezett élettartam hosszabbítással összekötött modernizáláson, melynek konkrét részletei még nem ismertek, ám a szonárt és a kommunikációs rendszert mindenképpen érintik majd.

Fórum hozzászólások

 • <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Ausztrália új tengeralattjárói is svéd hátterűek lesznek?
  Ember legyen a talpan vagy legalabbis Brazil aki megmondja mi lesz.
  Fel evvel ezelott arrol volt meggyozodve a folyosoi pletykahirado es a szaksajto hogy egy a Virginia osztaly modositasaval letrejovo tengo az az USA egyuttmukodes lesz.
  Alig egy hete vagy ketto a Britekkel lett alairva egy egyuttmukodes a jovo fregattjanak es tengojanak kozos fejlesztesi lehetosegerol.
  Most meg a Svedek ( akik igazabol nemetek mert nemet ceg a tulaj )

  Most adta ki az itteni ketbalkezes akarom mondani baloldali kormany az uj feherkonyvet hogy " reagaljon az elmult harom evben vegbement vilagpolitikai esemenyekre"
  Az "esemeny" ami tenylegesen mozgatta illetve kikenyszeritette az uj feherkonyvet az nem mas mint hogy elszortak egy rahedli penzt negativba vagtak a koltsegvetest es sporolni kell .

  A lenyeg tengo ugyben hogy a darabszamot meghagytak de kategorikusan kijelentettek hogy nuki nem johet szamitasba.
  Osszel valasztasok lesznek es nagy meglepinek kell tortennie hogy ne legyen hatalomvaltas ami utan gyakorlatilag minden ujra tisztalappal indul es barmi meglehet.

  meglatjuk
 • <a title="" href="http://htka.hu/forum/dizel-elektromos-meghajtaso-vadasztengeralattjarok-ssk/collins-osztaly/" rel="nofollow">Kuruc71</a>

   

  Ezekkel a baloldaliakkal mindenhol csak a baj van [​IMG] Kedvencem az érettségivel sem rendelkező Martin Schulz. Végül is csak egy jelentéktelen parlament szoci elnöke...[​IMG]
  (Lehet a felétek lévő szociknál is a túliskolázottságból fakad a politikai szakértelem)
 • Vietnami tengok

   

  Par gondolat

   

   

  Eloszor is ha az oroszok a hatbol meg csak az elso tengo TESZTJEINEL tartanak akkor az kizart hogy leszallitsak mindet 2016 ra. Jo esetben harmat, es azokat is csak "ha".

   

  Masik kerdes a kikepzes. Az az hogy a vietnamiak a tengora valo kikepzest mar korabban elkezdtek oroszorszagban vagy csak most fogjak mikor megkaptak az elso vasat. Ha az elobbi akkor az atveteltol szamitott fel egy even belul lehet bevetheto a viet tengo. Ha a masodik akkor meg kell neki 2-3 ev !!!

   

  Kozben vietek bekopogtam Uncle Sam-hez par Orion tengovadasz repuloert is. ( nem kell neki az orosz csoda tengovadasz ipari hulladek ) Osszessegeben kinanak igyekeznie kell ha lepni akar mert a szomszedai akivel a "tisztelet, megbecsules es beke hangjan kivan targyalni es egyuttelni" kezdenek igen komoly izmokat noveszteni. Ha osszejon egy egyseg akkor szarban lehet mert Korea Japan Vietnam Fulopszigetek egyutt bizony mar falat lenne ami torkon akadhat plane ha egy kis USA szovetseg beugrik.

   

  Kina jelenleg ahogy kinez, ket ut kozott ingadozik.

   

  Az elso hogy mindennapos latogatasokkal a vitatott vizeken gyakorlatilag belakja magat es elfoglalja azokat. Erre valasz a hajok tengok repulok beszerzese a tobbi fel reszerol. A masodik megoldas ha erovel lep fel de csak a szalami taktika alapjan az az egyenkent, szitva a feszultseget a felek kozott. Valszeg a masodik iranyvonal fog felerosodni mostansag.

   

  A bili kezd telel lenni a bugyogo fossal es kozben mar tobben billegtetik is az ejjeliedenyt . Igy nem csoda ha egyszercsak kifog borulni a fekalia !
 • iphoneka

  A vietnami KIlo tengokrol a hírek a Haditengerészet-dízel-elektromos tengeralltjárok- KILO topicban van hírek.

   

  kuruc 71

  Már tavly is írtam, de megismétlem, Az elso vietnami KILO 2012 nyarán(augusztus) lett vízre bocsátva. a 2. 2012 decemberében.

  Jelenleg mind a két hajot tesztelik. A "HANOJ-t " (1. KIlo) idén nyáron tervezik átadni a vietnamiaknak, a másodikat idén év végén, de vannak olyan hírek is, hogy egyutt adják át mindkettot év végén. A kiképzés folymatosan folyik a két tesztelés alatt állo hajokban vietnami legénység van (lásd a KILO topicot) . Ezenkívul az oroszok Vietnamban építenek egy KILOszimulátort  a szárazfoldon,ahol is folyik majd a kiképzés, Az oroszok építik a Kilo-k számára a kikotoi infrastruktúrát is.

  A 3. hajot idén nyáron bocsátják vízre. A 4. egész magas készultségben van, úgyhogy szerintem a 2016-os dátumot tartani tudják.....
 • A svédeknek van működő aip rendszerük. Ha apró országotokat csak megvédeni akarjátok, és nem a sárkány talpát csiklandozni, akkor nem is kell nuki.
 • Kuruc testvér...... Nektek nem is kell az AIP... Ti nem mentek Kína partjaihoz.... A saját partok, szigetek védelméhez pedig pont elég, amitek van. Mondjuk még 5 Collins jobb lenne......
 • Ausztralia hatalmas igy a mozgekonysag kardinalis a szerepe. a D/E tengok pedig nem a mozgekonysagukrol mobilitasukrol hiresek. Ausztralia az egyik legjobb terep lenne egy nuki tengoflottanak. Foleg ha keverve alkalmaznank a D/E tengokkal.

  Az ellenseg nem tudna mitol feljen mert ha rakapcsol akkor lehet felderitik ha meg lopakodik akkor meg a nukik manoverezik ki zarjak le az utakat.
 • Kuruc testvér...... Nektek nem is kell az AIP... Ti nem mentek Kína partjaihoz.... A saját partok, szigetek védelméhez pedig pont elég, amitek van. Mondjuk még 5 Collins jobb lenne......
  Nem azert kell legiutantoltes a vadaszgepekre mert Budapestrol Moszkvaba akarnak elrepulni hanem mert jarorbe akar tobb idot eltolteni leszallas valtas nelkul.

  Ugyen ez a szitu a tengonal is. Nem feltetlen Sanghaji turahoz kell hanem hogy tovabb maradjon hangtalanul jarorobe es nekeljen a baromi hangos dizelutantoltessel elarulni magat.

Ugrás a fórum topichoz