|

Megérkezett az utánpótlás

A USNS Washington Chambers (T-AKE 11) ellátóhajó a dél-kínai-tengeren. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class James Vazquez,

A haditengerészeti ellátóhajók feladatkörükhöz elengedhetetlenül szükséges fedélzeti berendezéseiknek is köszönhetően általában nem tartoznak a legkellemesebb vonalvezetésű hajók közé – így van ez a Lewis and Clark osztályú ellátóhajók egyik fent látható példányával is. Persze ennek megítélése ízlés kérdése… :)

Az viszont már nem vita tárgya, hogy nélkülük megállna bármelyik, tartós(abb) globális jelenlétre képes haditengerészet, avagy ún. blue-water navy. Az ilyen téren is vezető U.S. Navy jól el is van látva velük. Vannak elsősorban tanker célú hajók és vannak olyanok, mint a fotón is látható USNS Washington Chambers, melyek nem tartályos hajók, elsősorban szilárd halmazállapotú rakományt, illetve lőszert szállítanak. És van néhány olyan egység is a Katonai Tengeri Szállítási Parancsnokság (Military Sealift Command) parancsnoksága alatt, melyek mindent egyszerre tudnak szolgáltatni, ráadásul tartósan olyan utazási sebességre képesek, mellyel nagyrészt lépést tudnak tartani az ellátandó hadihajókkal akkor is, ha utóbbiak éppen sietnek valahova. Ezen utóbbi hajók a Supply osztály tagjai és ezek azok, melyek üzemeltetésére pár éve még nem igen akart továbbra is pénzt szánni a Navy – az érintett parancsnokok komoly aggályai ellenére sem. Ezen problémáról 2014 augusztusában írtunk részletesebben.