|

Megérkezett az utánpótlás

A USNS Washington Chambers (T-AKE 11) ellátóhajó a dél-kínai-tengeren. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class James Vazquez,

A haditengerészeti ellátóhajók feladatkörükhöz elengedhetetlenül szükséges fedélzeti berendezéseiknek is köszönhetően általában nem tartoznak a legkellemesebb vonalvezetésű hajók közé – így van ez a Lewis and Clark osztályú ellátóhajók egyik fent látható példányával is. Persze ennek megítélése ízlés kérdése… :)

Az viszont már nem vita tárgya, hogy nélkülük megállna bármelyik, tartós(abb) globális jelenlétre képes haditengerészet, avagy ún. blue-water navy. Az ilyen téren is vezető U.S. Navy jól el is van látva velük. Vannak elsősorban tanker célú hajók és vannak olyanok, mint a fotón is látható USNS Washington Chambers, melyek nem tartályos hajók, elsősorban szilárd halmazállapotú rakományt, illetve lőszert szállítanak. És van néhány olyan egység is a Katonai Tengeri Szállítási Parancsnokság (Military Sealift Command) parancsnoksága alatt, melyek mindent egyszerre tudnak szolgáltatni, ráadásul tartósan olyan utazási sebességre képesek, mellyel nagyrészt lépést tudnak tartani az ellátandó hadihajókkal akkor is, ha utóbbiak éppen sietnek valahova. Ezen utóbbi hajók a Supply osztály tagjai és ezek azok, melyek üzemeltetésére pár éve még nem igen akart továbbra is pénzt szánni a Navy – az érintett parancsnokok komoly aggályai ellenére sem. Ezen problémáról 2014 augusztusában írtunk részletesebben.

Fórum hozzászólások

 • Jó kis hajó lesz ez, de azért annyira nem lesz sokoldalú, hogy offenzív képességekkel is bírjon. Ahogy Mack írta, limitált képességű, csak csöves típusú önvédelmi fegyverzete lesz, szóval veszélyes vizeken kell neki "testőr".

  Elvileg ez lesz a fegyverzete:

  2 db Goalkeeper

  2 db, 30 mm-es Marlin WS gépágyú: http://youtu.be/UaEpI1gzI9k

  4 db 12,7-s Hitrole NT géppuska
 • Egy ellatohajo mindig zsiros celpont eppen ezert csak vegszukseg esetben hajozik egyedul haboruban.
  Kulonosen ertekes hajok mind a hazai flotta mind az ellenseg szamara. Altalaban csak CIWS meg par nehez geppuska van rajtuk illetve ugy ahogy mondtatok MANPADS.
  Viszont az ucso generacion mar komoly heli hangar is es akar parancsnoki kozpontnak is megfelelo helysegek komunikacio.
 • Ha nem figyelsz a egyik legveszelyesebb manover akar bekeben akar haboruban. A tengeri utantoltes.

  A legnagyobb ellenseged a hullam, es nem a hajo mozgasa miatt !!!
 • Az érdekes, mikor kettő vagy három hajót töltenek egyszerre és még viszonylag gyorsan is mennek. Gondolom ilynkor a kormányosoknak zabszemet sem lehet feldugni a seggükbe.
 • Ezen a képen jól létszik, hogy mekkora behemót. Előtte egy Type 071 desszanthajó, ami eleve nem kicsi, de mintha eltörpűlne mögötte.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
 • Mackensen
  Ezen a képen jól létszik, hogy mekkora behemót. Előtte egy Type 071 desszanthajó, ami eleve nem kicsi, de mintha eltörpűlne mögötte.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Ezek nem szarral gurigáznak. És az amerikaiak meg se tudják őket támadni megelőzésképpen. Lábhoz tett puskával kell végignézniük, ahogy a fejükre nőnek.

Ugrás a fórum topichoz