|

-20 fokban is védik az országot a magyar katonák

A harckészültség megőrzése érdekében a hideg időjárás miatt több intézkedést is tettek a határon szolgáló katonák munkavégzésének biztosítására, a többi között átalakították a szolgálat rendjét – közölte az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka szombaton Röszkén az MTI-vel.

Ruszin Romulusz dandártábornok elmondta, a téli felszerelés mellé a katonák további meleg ruházatot, kámzsákat, polársapkát és -pulóvert kaptak. Mindenki kapott termoszt, és naponta többször osztanak nekik meleg teát és kávét – tette hozzá.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely, MTI ,

A főtiszt hangsúlyozta, a határ védelme, a feladatok ellátása az első. A katonák folyamatosan figyelik, hol próbálnak meg illegálisan magyar területre lépni, ha pedig ezt megkísérlik, a rendőrökkel együtt elfogják őket, és visszakísérik a határzár másik oldalára. A hideg időjárás miatt azonban szükséges volt, hogy változtassanak a szolgálati eljárásokon.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely, MTI ,

A határ teljes hosszában olajkályhákkal fűtött sátrakat állítottak föl, szolgálat közben a katonák ott melegedhetnek, akár a készételkonzervjeiket is megmelegíthetik. A helyszíni parancsnokok váltott feladatokat adnak az állománynak, akik a gyalogos és gépkocsis járőrözés mellett a széltől védett magaslati figyelőpontokon is szolgálatot teljesítenek – ismertette a tábornok.

Széltõl védett magaslati figyelõpont | Fotó: Kelemen Zoltán Gergely, MTI ,

A gyalogos járőrözés hossza nincs időtartamhoz kötve, hiszen nem mindegy, hogy mínusz egy-két fokban, vagy mínusz 15 fok alatti hőmérsékletben és erős szélben kell dolgozniuk a katonáknak – jelezte Ruszin Romulusz.

Forrás: MTI

Fórum hozzászólások

 • pöcshuszár
  Végre egy normálisan gondolkodó ember. Az a baj, hogy 2 percen belül le leszel ügynöközve! :( Ezzel ezen a fórumon meg kell tanulnod együtt élni.
  Köszönöm. Nem szolgál újként ez az életemben. Amikor a határon láttam el szolgálatot, orbánjanicsározva voltam, a másik oldalról.
  De mindkét engem becsmérlő felet védem, akkor is, ha ezért leköpnek engem.
  Az embereket akkor is szeretni kell, ha nem érdemlik meg.
 • ProPatria
  Az a baj, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában a modern huszadik század Európára szűkített történelmével sem. Nem merül fel bennük a kérdés, miért van például elszigetelt, különálló orosz populáció a Krímen. Azért, mert a korábbi évszázados népességét, a krími tatárokat, akik ennek a területnek lakóit adták, egyszerűen internálták, kitelepítették, vagy megölték a szovjet érában.
  Az ukrán SZSZK határainak kijelölésén túlnyúlva jelentős ukrán városok voltak még keletebbre, a kijelölés az ukrán népesség tényleges kiterjedtségét nem rajzolta körbe.

  [​IMG]
  Ezek a szovjet érában készített térképek.
  [​IMG]
  Még Kubánban is ukrán nyelvű népesség volt. Jelenünkben ezek már mind orosz lakosúak. És az, hogy a mai Ukrajna délkeleti csücskében ma oroszok élnek, az annak következménye, hogy az oroszok a sztálini '30-as évektől Ukrajnában szisztematikus, tervszerű betelepítéssel milliós számmal jelentek meg, ami különböző intenzitással folytatódott a Szovjetunió egész ideje alatt. Ehhez pedig helyet a holodomorral csináltak, többmillió helyi ukrán likvidálásával. Aki ennek tapsol, az legitimálja a románok erdélyi térfoglalását is, ami ehhez hasonlóképpen lezajló, '70-es évekbeli tudatos népességátalakítással generált többséget a helyi népességgel szemben a mesterséges betelepítésekkel. Aki támogatja az oroszokat ebben a kérdésben, kezet foghat a románokkal, és pezsgőt bonthat a trianoni békediktátum 2020-as évforfulóján is, mert ugyanazt teszik az oroszok is most. Magunkat köpnénk le ezzel.
  Az pedig számomra kérdéses, hogyan nem szúrhatja önmagát hazaszeretőnek tartó, nemzeti érzelmű embernek a szemét a Krímbe kitűzött sarló-kalapács, míg ukrán oldalon Lenin-szobrok döntögetése megy, hogyan lehet szimpatikus a méteres vörös csillag előtt pózoló Putyin, vagy ünnepelheti a Sztálin-portrékkal vonuló oroszok külpolitiláját.
  Nem hiszem, hogy egy Pride, vagy egy gendersemleges vécé ér annyit, hogy összejátsszon bárki ezért a posztszovjet lázban égő kommunistákkal. Én legalábbis ebben polgári konzervatív értékrendet képviselek, koherens véleményben vagyok, ugyanúgy gondolkodok róluk, mint tíz éve, amikor ebben egyetértés fogadott azoktól, akik ma magyarellenes minősítéssel illetnének.
  És főleg nem egy olyan kérdésben, amiben bele lehet illeszteni saját helyzetünket - és nem, nem az ukrajnai oroszok párhuzamát az erdélyi magyarsággal, hanem az erőszakosan elvett területet, amin milliós, tervszerű betelepítés történt a helyi népesség elnyomására, mint Ceaușescu által Kolozsvár, Nagyvárad, Marosvásárhely, és más magyar városok demográfiájában zajlott az le a regáti románok milliós betelepítésével.

  Btw. Bár itt sokan abban a véleményben vannak, hogy a kormány a szomszédos állam ellen (hova tovább, az oroszok segítségére számítva!) fegyverkezik, sőt, hogy ez válasz mások fegyverkezéseire a régióban, ez súlyos tévedés.
  Egyfelől, nem fogunk NATO-tagokkal háborút vívni NATO-tagokként. Ezt felejtsük el. Lehet mondani, hogy "de a történelem szövetségei, stb", ami igaz is. Csakhogy ez egy egészen a jellegű szövetség. Európa majd minden országa tagja, és még Észak-Amerika is, és nagyon csekély az esélye, hogy mindannyian egyszerre akarjanak kilépni belőle. Márpedig ez a lényeg. Más, példának hozott szövetségektől ez különbözteti meg. Nem lehet csak Norvégiával háborúba kerülni Portugália nélkül, aki Lengyelországgal kerül konfliktusba, Olaszországgal is, és így tovább. Igen, ha a szövetség csak a szomszédos államokból, és belőlünk állna, volna lehehőség rá, hogy pillanatnyi érdek szerint felbomlik, háború lesz. De nem csak belőlük. Ha Szlovákia, Románia, Horvátország kilép a NATO-ból? Nagyon jó. Mi attól még tagjai vagyunk, és Franciaország is, Kanada is, Spanyolország is. Mi a francot változtatna ez bármin? Lépjenek! Nem lesz háború sem Szlovákiával, sem Romániával, sem Horvátországgal. Ezt felejtsük el végre. Mert nem lesz.
  A fegyverkezés pedig - bár olvastam itt olyanokat, hogy ó, hát nem jelentik be, hogy a szomszédok ellen megy, de "mind tudjuk" - éppen a NATO-tagokkal összehangolva, és abba illeszkedően történik, az oroszok ellen.
  Nem véletlen, hogy mindenki (nem, nem csupán a szomszédaink, hanem Lengyelország, Bulgária is, akiknek nem sok érdekük fűződik a galád megtámadásunkban) most kezdett haderőfejlesztésbe, ugyanazon a területeken, mint mi (légierő, ezért vettek egyszerre a horvátok, a szlovákok, és a románok is F-16-okat, és volna szándékuk a bolgároknak is, ha nem lennének legatyásodva, mi pedig, akik kipipáltuk ezt már a Gripenekkel tíz éve, más légi képességeket, mert ezt jelöli meg a NATO össznemzeti iránya), és ugyanolyan időbéli vállalásban, mint a mi Zrínyi 2026-unk. Ezek összehangolt, egymással párhuzamos fejlesztések, azonos indulással, és azonos időtávra, hasonló területekre, mivel a NATO saját strukturális erősítése. A nehézdandár kiépítése a NATO-n belül megejtett walesi vállalásunk. Nem egy homályos szándékú terv. Az ok pedig mind a kormányfő, mind a vezérkari főnökség, mind az összhaderőnemi parancsnokság véleményformálásában egyöntetű. És aki előtt kérdéses, hogy az oroszok ellen fegyverkezünk-e, olvassa:

  "Keleti és déli veszély fenyegeti Európát, a keletit úgy hívják Oroszország, a délit úgy, hogy terrorizmus."
  Orbán Viktor miniszterelnök, 2018.07.12.

  "
  Európának a biztonságát az Egyesült Államok hadereje nélkül is biztosítani kell Oroszország ellenegy közös hadsereggel.
  [...]
  Az orosz–magyar viszony fontos számunkra, de nekünk Magyarország katonai biztonsága az első, Oroszországgal gazdasági együttműködésre törekszünk.
  [...]
  Márpedig az energiapolitikai nem szerelemre, hanem profitra épül. Rossz hír ez Magyarország számra is, hiszen érdekünk, hogy Románia minél sikeresebben és minél nagyobb mennyiségű gázt tudjon kitermelni, és így lehetőség nyíljon Magyarország számára, hogy az egyetlen nem orosz forrásból származó gázhoz hozzá tudjunk férni. – mondta."
  Orbán Viktor miniszterelnök, 2019.02.14.

  Van egy erős sejtésem, és ez is erre enged következtetni, hogy az Oroszországgal való hangvételt kiköveteli a kizárólagos energetikai függés az orosz gázimporttól, és az ezzel járó kiszolgáltatottság, amit egy kormányfő egyszerűen reálpolitikusként nem ignorálhat, hiszen pár hónapnyi szükségletet fedező tárolt tartalékunk van a saját gázkészletből. Ez valamilyen keretek között meghatározza a diplomáciai nyelvet. De van bennem egy olyan érzés, hogy ennek a függőségi viszonynak a kiiktatása, plurális források megszerzése (a fontosságukban hangoztatott román alternatív beszerzési vonalak) látványosan átalakítaná a mostani beszédstílust az orosz diplomácia felé.

  Ebbe teljesen belecseng a honvédelmi vezetés is, Böröndi Gábor dandártábornok úr, az ÖHP parancsnokhelyettese szavai szerint:
  Quote:
  "[...] Európa olyan biztonsági kihívással küzd, ami két dologra vezethető vissza. Az első könnyen felismerhető és definiálható, ez pedig Oroszország kelet-ukrajnai beavatkozása. A másik, az illegális migráció, ami inkább tünet, méghozzá Afganisztán, Irak, Szíria, Mali, Szomália és a többi válsággóc tünete, ahol a nemzetközi haderők a konfliktusokat nem tudták felszámolni."
  2016.04.21.

  Benkő Tibor honvédelmi miniszter úr, és Petr Pavel vezérezredes, a NATO Katonai Bizottságának korábbi elnöke is közös véleményben fogalmazta meg tavaly november 27-én, hogy "a NATO-ban az egyik legfontosabb fenyegetést Oroszországban látják."
  Benkő Tibor honvédelmi miniszter úr több más (akár videós) interjúban is Oroszországra hivatkozott, mint a Magyarországot érő egyik legnagyobb fenyegetettség.

  Korom Ferenc altábornagy úgy fogalmazta meg: "[...] A haderőnek 2026-ra nem csupán a hagyományos, hanem a hibrid és a kiber hadviselésre kell felkészülni, valamint a tömegpusztító ballisztikus rakéták elterjedése miatti hatásokra is tudnia kell reagálni.
  A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program kiemelt célja, hogy a Magyar Honvédség 2026 végére korszerű, a régió egyik meghatározó haderejévé váljon, amely biztosítja Magyarország és a magyar emberek biztonságát – hangsúlyozta.
  "
  Nyilvánvalóan felismerhető, hogy nem a szlovák kibertámadások, vagy a román ballisztikus rakéták a célkitűzés alanyai, hanem az orosz fenyegetettség elhárítása.

  Mind a miniszterelnök, mind a honvédelmi miniszter, mind a vezérkari főnök, mind az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese világosan, és többször beszélt arról: az oroszok fenyegetésére válaszul fegyverkezünk.

  Ezt nem CIA-ügynökök, nem is a zsidó háttérhatalom ármánykodása mondja, hanem a Magyar Honvédség tagjai, akik tevőlegesen szolgálnak a magyar állampolgárok biztonságáért, közöttük én is.
  Viktornak volt erre egy mondása. Valami olyasmi hogy " ne Azt nezd amit mondok hanem..."
 • ProPatria
  Az a baj, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában a modern huszadik század Európára szűkített történelmével sem. Nem merül fel bennük a kérdés, miért van például elszigetelt, különálló orosz populáció a Krímen. Azért, mert a korábbi évszázados népességét, a krími tatárokat, akik ennek a területnek lakóit adták, egyszerűen internálták, kitelepítették, vagy megölték a szovjet érában.
  Az ukrán SZSZK határainak kijelölésén túlnyúlva jelentős ukrán városok voltak még keletebbre, a kijelölés az ukrán népesség tényleges kiterjedtségét nem rajzolta körbe.

  [​IMG]
  Ezek a szovjet érában készített térképek.
  [​IMG]
  Még Kubánban is ukrán nyelvű népesség volt. Jelenünkben ezek már mind orosz lakosúak. És az, hogy a mai Ukrajna délkeleti csücskében ma oroszok élnek, az annak következménye, hogy az oroszok a sztálini '30-as évektől Ukrajnában szisztematikus, tervszerű betelepítéssel milliós számmal jelentek meg, ami különböző intenzitással folytatódott a Szovjetunió egész ideje alatt. Ehhez pedig helyet a holodomorral csináltak, többmillió helyi ukrán likvidálásával. Aki ennek tapsol, az legitimálja a románok erdélyi térfoglalását is, ami ehhez hasonlóképpen lezajló, '70-es évekbeli tudatos népességátalakítással generált többséget a helyi népességgel szemben a mesterséges betelepítésekkel. Aki támogatja az oroszokat ebben a kérdésben, kezet foghat a románokkal, és pezsgőt bonthat a trianoni békediktátum 2020-as évforfulóján is, mert ugyanazt teszik az oroszok is most. Magunkat köpnénk le ezzel.
  Az pedig számomra kérdéses, hogyan nem szúrhatja önmagát hazaszeretőnek tartó, nemzeti érzelmű embernek a szemét a Krímbe kitűzött sarló-kalapács, míg ukrán oldalon Lenin-szobrok döntögetése megy, hogyan lehet szimpatikus a méteres vörös csillag előtt pózoló Putyin, vagy ünnepelheti a Sztálin-portrékkal vonuló oroszok külpolitiláját.
  Nem hiszem, hogy egy Pride, vagy egy gendersemleges vécé ér annyit, hogy összejátsszon bárki ezért a posztszovjet lázban égő kommunistákkal. Én legalábbis ebben polgári konzervatív értékrendet képviselek, koherens véleményben vagyok, ugyanúgy gondolkodok róluk, mint tíz éve, amikor ebben egyetértés fogadott azoktól, akik ma magyarellenes minősítéssel illetnének.
  És főleg nem egy olyan kérdésben, amiben bele lehet illeszteni saját helyzetünket - és nem, nem az ukrajnai oroszok párhuzamát az erdélyi magyarsággal, hanem az erőszakosan elvett területet, amin milliós, tervszerű betelepítés történt a helyi népesség elnyomására, mint Ceaușescu által Kolozsvár, Nagyvárad, Marosvásárhely, és más magyar városok demográfiájában zajlott az le a regáti románok milliós betelepítésével.

  Btw. Bár itt sokan abban a véleményben vannak, hogy a kormány a szomszédos állam ellen (hova tovább, az oroszok segítségére számítva!) fegyverkezik, sőt, hogy ez válasz mások fegyverkezéseire a régióban, ez súlyos tévedés.
  Egyfelől, nem fogunk NATO-tagokkal háborút vívni NATO-tagokként. Ezt felejtsük el. Lehet mondani, hogy "de a történelem szövetségei, stb", ami igaz is. Csakhogy ez egy egészen a jellegű szövetség. Európa majd minden országa tagja, és még Észak-Amerika is, és nagyon csekély az esélye, hogy mindannyian egyszerre akarjanak kilépni belőle. Márpedig ez a lényeg. Más, példának hozott szövetségektől ez különbözteti meg. Nem lehet csak Norvégiával háborúba kerülni Portugália nélkül, aki Lengyelországgal kerül konfliktusba, Olaszországgal is, és így tovább. Igen, ha a szövetség csak a szomszédos államokból, és belőlünk állna, volna lehehőség rá, hogy pillanatnyi érdek szerint felbomlik, háború lesz. De nem csak belőlük. Ha Szlovákia, Románia, Horvátország kilép a NATO-ból? Nagyon jó. Mi attól még tagjai vagyunk, és Franciaország is, Kanada is, Spanyolország is. Mi a francot változtatna ez bármin? Lépjenek! Nem lesz háború sem Szlovákiával, sem Romániával, sem Horvátországgal. Ezt felejtsük el végre. Mert nem lesz.
  A fegyverkezés pedig - bár olvastam itt olyanokat, hogy ó, hát nem jelentik be, hogy a szomszédok ellen megy, de "mind tudjuk" - éppen a NATO-tagokkal összehangolva, és abba illeszkedően történik, az oroszok ellen.
  Nem véletlen, hogy mindenki (nem, nem csupán a szomszédaink, hanem Lengyelország, Bulgária is, akiknek nem sok érdekük fűződik a galád megtámadásunkban) most kezdett haderőfejlesztésbe, ugyanazon a területeken, mint mi (légierő, ezért vettek egyszerre a horvátok, a szlovákok, és a románok is F-16-okat, és volna szándékuk a bolgároknak is, ha nem lennének legatyásodva, mi pedig, akik kipipáltuk ezt már a Gripenekkel tíz éve, más légi képességeket, mert ezt jelöli meg a NATO össznemzeti iránya), és ugyanolyan időbéli vállalásban, mint a mi Zrínyi 2026-unk. Ezek összehangolt, egymással párhuzamos fejlesztések, azonos indulással, és azonos időtávra, hasonló területekre, mivel a NATO saját strukturális erősítése. A nehézdandár kiépítése a NATO-n belül megejtett walesi vállalásunk. Nem egy homályos szándékú terv. Az ok pedig mind a kormányfő, mind a vezérkari főnökség, mind az összhaderőnemi parancsnokság véleményformálásában egyöntetű. És aki előtt kérdéses, hogy az oroszok ellen fegyverkezünk-e, olvassa:

  "Keleti és déli veszély fenyegeti Európát, a keletit úgy hívják Oroszország, a délit úgy, hogy terrorizmus."
  Orbán Viktor miniszterelnök, 2018.07.12.

  "
  Európának a biztonságát az Egyesült Államok hadereje nélkül is biztosítani kell Oroszország ellenegy közös hadsereggel.
  [...]
  Az orosz–magyar viszony fontos számunkra, de nekünk Magyarország katonai biztonsága az első, Oroszországgal gazdasági együttműködésre törekszünk.
  [...]
  Márpedig az energiapolitikai nem szerelemre, hanem profitra épül. Rossz hír ez Magyarország számra is, hiszen érdekünk, hogy Románia minél sikeresebben és minél nagyobb mennyiségű gázt tudjon kitermelni, és így lehetőség nyíljon Magyarország számára, hogy az egyetlen nem orosz forrásból származó gázhoz hozzá tudjunk férni. – mondta."
  Orbán Viktor miniszterelnök, 2019.02.14.

  Van egy erős sejtésem, és ez is erre enged következtetni, hogy az Oroszországgal való hangvételt kiköveteli a kizárólagos energetikai függés az orosz gázimporttól, és az ezzel járó kiszolgáltatottság, amit egy kormányfő egyszerűen reálpolitikusként nem ignorálhat, hiszen pár hónapnyi szükségletet fedező tárolt tartalékunk van a saját gázkészletből. Ez valamilyen keretek között meghatározza a diplomáciai nyelvet. De van bennem egy olyan érzés, hogy ennek a függőségi viszonynak a kiiktatása, plurális források megszerzése (a fontosságukban hangoztatott román alternatív beszerzési vonalak) látványosan átalakítaná a mostani beszédstílust az orosz diplomácia felé.

  Ebbe teljesen belecseng a honvédelmi vezetés is, Böröndi Gábor dandártábornok úr, az ÖHP parancsnokhelyettese szavai szerint:
  Quote:
  "[...] Európa olyan biztonsági kihívással küzd, ami két dologra vezethető vissza. Az első könnyen felismerhető és definiálható, ez pedig Oroszország kelet-ukrajnai beavatkozása. A másik, az illegális migráció, ami inkább tünet, méghozzá Afganisztán, Irak, Szíria, Mali, Szomália és a többi válsággóc tünete, ahol a nemzetközi haderők a konfliktusokat nem tudták felszámolni."
  2016.04.21.

  Benkő Tibor honvédelmi miniszter úr, és Petr Pavel vezérezredes, a NATO Katonai Bizottságának korábbi elnöke is közös véleményben fogalmazta meg tavaly november 27-én, hogy "a NATO-ban az egyik legfontosabb fenyegetést Oroszországban látják."
  Benkő Tibor honvédelmi miniszter úr több más (akár videós) interjúban is Oroszországra hivatkozott, mint a Magyarországot érő egyik legnagyobb fenyegetettség.

  Korom Ferenc altábornagy úgy fogalmazta meg: "[...] A haderőnek 2026-ra nem csupán a hagyományos, hanem a hibrid és a kiber hadviselésre kell felkészülni, valamint a tömegpusztító ballisztikus rakéták elterjedése miatti hatásokra is tudnia kell reagálni.
  A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program kiemelt célja, hogy a Magyar Honvédség 2026 végére korszerű, a régió egyik meghatározó haderejévé váljon, amely biztosítja Magyarország és a magyar emberek biztonságát – hangsúlyozta.
  "
  Nyilvánvalóan felismerhető, hogy nem a szlovák kibertámadások, vagy a román ballisztikus rakéták a célkitűzés alanyai, hanem az orosz fenyegetettség elhárítása.

  Mind a miniszterelnök, mind a honvédelmi miniszter, mind a vezérkari főnök, mind az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese világosan, és többször beszélt arról: az oroszok fenyegetésére válaszul fegyverkezünk.

  Ezt nem CIA-ügynökök, nem is a zsidó háttérhatalom ármánykodása mondja, hanem a Magyar Honvédség tagjai, akik tevőlegesen szolgálnak a magyar állampolgárok biztonságáért, közöttük én is.
  Ezt most nem kötekedésből kérdezem,de te személyesen is úgy gondolod,hogy Oroszo. katonai fenyegetést jelent ránk nézve?
 • tindalos
  Viktornak volt erre egy mondása. Valami olyasmi hogy " ne Azt nezd amit mondok hanem..."
  Erre a mondásra talán nem emlékeznrk néhányan, pedig nem régi:
  "Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik."

  BiancoGasto
  Ezt most nem kötekedésből kérdezem,de te személyesen is úgy gondolod,hogy Oroszo. katonai fenyegetést jelent ránk nézve?
  Az már bőven elég, hogy egy mellettünk lévő, velünk szomszédos országban háborút folytatnak, mert Magyarországnak a szomszédos országokban is rengeteg nemzetrésze él, így érdekünk a régió stabilitása. Jelenleg magyarok halnak meg egy posztszovjet birodalmi nosztalgiától fűtött orosz péniszméregetés miatt, amivel újra "tényezőkké" akarnak válni nemzetközi szinten, noha GDP-jük az olasz gazdaság szintjén van.
  Oroszország és a NATO között konvencionális háborúra kicsi az esély (de nem lehet csak a nukleáris kölcsönös megsemmisíthetőség MAD-doktrinájára alapozni, kellenek a hagyományos fegyverzetek), ugyanakkor a hibrid hadviselésre akár a Baltikumban - ma már, pár éve még nem így volt - látok esélyt, illetve Finnország és Svédország sem véletlenül szándékozik a NATO-ba lépni, utóbbiban a sorkötelezettséget is visszaállították, akár a Baltikumban.
  Pár éve még a Krím annektálásában sem hittem volna. Egy éve még az ukrán matrózok jogtalan fogvatartásában sem. Mindig lejjebb kerül a szint, ami a nem megszeghető nemzetközi norma.
 • ProPatria
  Megkövetlek, régóta olvasom a fórumot, sokszor akartam már ezt megírni. Most volt olyan pillanat az áldozati szerepbe bújtatott, (a helyben lakók likvidálásval) milliószámra mesterségesen betelepített oroszokkal, hogy regisztráltam, és írtam.
  Így működik a világ!Az erősebb diktál.Az USA is így jött létre csak erről hajlamosak vagyunk megfeletkezni mert nem 30 éve vokt hanem 200.Persze lehet emiatt rosszallóan nézni hovatovább fel is lsehet háborodni jogosan csak nincs sok értelme mert amióta az első ősember a kezébe vett egy bunkót meg leszúrt harom botot és azt mondta,hogy ami ezen belül van az enyém azóta így mennek a dolgok.
 • dudi
  Így működik a világ!Az erősebb diktál.Az USA is így jött létre csak erről hajlamosak vagyunk megfeletkezni mert nem 30 éve vokt hanem 200.Persze lehet emiatt rosszallóan nézni hovatovább fel is lsehet háborodni jogosan csak nincs sok értelme mert amióta az első ősember a kezébe vett egy bunkót meg leszúrt harom botot és azt mondta,hogy ami ezen belül van az enyém azóta így mennek a dolgok.
  Ez gyakori válasz. Igen, valaha így volt. Elvenni egy területet az erősebbnek. Ebben nincs vita. Valaha rabszolgát tartani sem volt furcsa, a kínvallatás sem, vagy boszorkányokként elégetni embereket.
  De a társadalmi fejlődés meghaladta ezt Európában. Az oroszok pedig a végletekig akarják bizonyítani, hogy nem zárhatóak ki Európából, sőt, Lavrov megfogalmazása szerint Katalin cárnő egy miniszterének mondásához tartaná helyesnek a visszatérést, miszerint "Egyetértésünk nélkül még egy ágyút sem lehetne elsütni Európában."
  Az orosz gondolkodás megragadt valami általuk képzelt múltbéli, egyébként sosem igazán létező nagy szerepben, és nem európai mentalitásúak, a legkevésbé sem azok. Nem beszélek itt LMBTQ-jogokról, vagy más hasonlókról, nem ez tesz európaivá. De ami az európai normalitást jelenti, az Lengyelországon túl már véget ér.
 • ProPatria
  Ez gyakori válasz. Igen, valaha így volt. Elvenni egy területet az erősebbnek. Ebben nincs vita. Valaha rabszolgát tartani sem volt furcsa, a halálbüntetés sem, vagy boszorkányokként elégetni embereket.
  De a társadalmi fejlődés meghaladta ezt Európában. Az oroszok pedig a végletekig akarják bizonyítani, hogy nem zárhatóak ki Európából, sőt, Lavrov megfogalmazása szerint Katalin cárnő egy miniszterének mondásához tartana helyesnek a visszatérést, miszerint "Egyetértésünk nélkül még egy ágyút sem lehetne elsütni Európában."
  Az orosz gondolkodás megragadt valami általuk képzelt múltbéli, egyébként sosem igazán létező nagy szerepben, és nem európai mentalitásúak, a legkevésbé sem azok. Nem beszélek itt LMBTQ-jogokról, vagy más hasonlókról, nem ez tesz európaivá. De ami az európai normalitást jelenti, az Lengyelországon túl már véget ér.
  Ez szerintem a boldog békeidők rózsaszín agyszüleménye, aminek a világgazdasági helyzet romlásával és az erőforrások lassú fogyásával a népességnövekedéssel párhuzamosan, hamarosan csúnya vége lesz.
 • ProPatria
  Ez gyakori válasz. Igen, valaha így volt. Elvenni egy területet az erősebbnek. Ebben nincs vita. Valaha rabszolgát tartani sem volt furcsa, a halálbüntetés sem, vagy boszorkányokként elégetni embereket.
  De a társadalmi fejlődés meghaladta ezt Európában. Az oroszok pedig a végletekig akarják bizonyítani, hogy nem zárhatóak ki Európából, sőt, Lavrov megfogalmazása szerint Katalin cárnő egy miniszterének mondásához tartana helyesnek a visszatérést, miszerint "Egyetértésünk nélkül még egy ágyút sem lehetne elsütni Európában."
  Az orosz gondolkodás megragadt valami általuk képzelt múltbéli, egyébként sosem igazán létező nagy szerepben, és nem európai mentalitásúak, a legkevésbé sem azok. Nem beszélek itt LMBTQ-jogokról, vagy más hasonlókról, nem ez tesz európaivá. De ami az európai normalitást jelenti, az Lengyelországon túl már véget ér.
  Én pedig azt látom,hogy az európai gondolkodás elkalandozott valamilyen álomvilágba amiből óriási pofonokkal ébreszti(ébresztené)a valóság.
 • ProPatria
  Ez gyakori válasz. Igen, valaha így volt. Elvenni egy területet az erősebbnek. Ebben nincs vita. Valaha rabszolgát tartani sem volt furcsa, a kínvallatás sem, vagy boszorkányokként elégetni embereket.
  De a társadalmi fejlődés meghaladta ezt Európában. Az oroszok pedig a végletekig akarják bizonyítani, hogy nem zárhatóak ki Európából, sőt, Lavrov megfogalmazása szerint Katalin cárnő egy miniszterének mondásához tartaná helyesnek a visszatérést, miszerint "Egyetértésünk nélkül még egy ágyút sem lehetne elsütni Európában."
  Az orosz gondolkodás megragadt valami általuk képzelt múltbéli, egyébként sosem igazán létező nagy szerepben, és nem európai mentalitásúak, a legkevésbé sem azok. Nem beszélek itt LMBTQ-jogokról, vagy más hasonlókról, nem ez tesz európaivá. De ami az európai normalitást jelenti, az Lengyelországon túl már véget ér.
  Ha emiatt szúrós szemmel nézel moszkva irányába, akkor tegyél így berlin, london és washington felé is!
  Ui: felkészül kína.

  Lehet valaki erkölcsös, de az úgy jár, mint dánia kínával kapcsolatban. Ez reálpolitia.
 • ProPatria
  Ez gyakori válasz. Igen, valaha így volt. Elvenni egy területet az erősebbnek. Ebben nincs vita. Valaha rabszolgát tartani sem volt furcsa, a kínvallatás sem, vagy boszorkányokként elégetni embereket.
  De a társadalmi fejlődés meghaladta ezt Európában. Az oroszok pedig a végletekig akarják bizonyítani, hogy nem zárhatóak ki Európából, sőt, Lavrov megfogalmazása szerint Katalin cárnő egy miniszterének mondásához tartaná helyesnek a visszatérést, miszerint "Egyetértésünk nélkül még egy ágyút sem lehetne elsütni Európában."
  Az orosz gondolkodás megragadt valami általuk képzelt múltbéli, egyébként sosem igazán létező nagy szerepben, és nem európai mentalitásúak, a legkevésbé sem azok. Nem beszélek itt LMBTQ-jogokról, vagy más hasonlókról, nem ez tesz európaivá. De ami az európai normalitást jelenti, az Lengyelországon túl már véget ér.
  Néhány nyugat-európai szerint meg a Lajtánál ér véget az európai normalitás. Az ilyen komentekből mindig párolog egy enyhe fasizmus szag. Engedjük már el ezt a untermensch-übermensch leosztást könyörgöm,2019 van.
  Más és más történelmű,kultúrájú országokal van tele Európa és a világ.
 • ProPatria
  Az a baj, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában a modern huszadik század Európára szűkített történelmével sem. Nem merül fel bennük a kérdés, miért van például elszigetelt, különálló orosz populáció a Krímen. Azért, mert a korábbi évszázados népességét, a krími tatárokat, akik ennek a területnek lakóit adták, egyszerűen internálták, kitelepítették, vagy megölték a szovjet érában.
  Az ukrán SZSZK határainak kijelölésén túlnyúlva jelentős ukrán városok voltak még keletebbre, a kijelölés az ukrán népesség tényleges kiterjedtségét nem rajzolta körbe.

  [​IMG]
  Ezek a szovjet érában készített térképek.
  [​IMG]
  Még Kubánban is ukrán nyelvű népesség volt. Jelenünkben ezek már mind orosz lakosúak. És az, hogy a mai Ukrajna délkeleti csücskében ma oroszok élnek, az annak következménye, hogy az oroszok a sztálini '30-as évektől Ukrajnában szisztematikus, tervszerű betelepítéssel milliós számmal jelentek meg, ami különböző intenzitással folytatódott a Szovjetunió egész ideje alatt. Ehhez pedig helyet a holodomorral csináltak, többmillió helyi ukrán likvidálásával. Aki ennek tapsol, az legitimálja a románok erdélyi térfoglalását is, ami ehhez hasonlóképpen lezajló, '70-es évekbeli tudatos népességátalakítással generált többséget a helyi népességgel szemben a mesterséges betelepítésekkel. Aki támogatja az oroszokat ebben a kérdésben, kezet foghat a románokkal, és pezsgőt bonthat a trianoni békediktátum 2020-as évforfulóján is, mert ugyanazt teszik az oroszok is most. Magunkat köpnénk le ezzel.
  Az pedig számomra kérdéses, hogyan nem szúrhatja önmagát hazaszeretőnek tartó, nemzeti érzelmű embernek a szemét a Krímbe kitűzött sarló-kalapács, míg ukrán oldalon Lenin-szobrok döntögetése megy, hogyan lehet szimpatikus a méteres vörös csillag előtt pózoló Putyin, vagy ünnepelheti a Sztálin-portrékkal vonuló oroszok külpolitiláját.
  Nem hiszem, hogy egy Pride, vagy egy gendersemleges vécé ér annyit, hogy összejátsszon bárki ezért a posztszovjet lázban égő kommunistákkal. Én legalábbis ebben polgári konzervatív értékrendet képviselek, koherens véleményben vagyok, ugyanúgy gondolkodok róluk, mint tíz éve, amikor ebben egyetértés fogadott azoktól, akik ma magyarellenes minősítéssel illetnének.
  És főleg nem egy olyan kérdésben, amiben bele lehet illeszteni saját helyzetünket - és nem, nem az ukrajnai oroszok párhuzamát az erdélyi magyarsággal, hanem az erőszakosan elvett területet, amin milliós, tervszerű betelepítés történt a helyi népesség elnyomására, mint Ceaușescu által Kolozsvár, Nagyvárad, Marosvásárhely, és más magyar városok demográfiájában zajlott az le a regáti románok milliós betelepítésével.

  Btw. Bár itt sokan abban a véleményben vannak, hogy a kormány a szomszédos állam ellen (hova tovább, az oroszok segítségére számítva!) fegyverkezik, sőt, hogy ez válasz mások fegyverkezéseire a régióban, ez súlyos tévedés.
  Egyfelől, nem fogunk NATO-tagokkal háborút vívni NATO-tagokként. Ezt felejtsük el. Lehet mondani, hogy "de a történelem szövetségei, stb", ami igaz is. Csakhogy ez egy egészen a jellegű szövetség. Európa majd minden országa tagja, és még Észak-Amerika is, és nagyon csekély az esélye, hogy mindannyian egyszerre akarjanak kilépni belőle. Márpedig ez a lényeg. Más, példának hozott szövetségektől ez különbözteti meg. Nem lehet csak Norvégiával háborúba kerülni Portugália nélkül, aki Lengyelországgal kerül konfliktusba, Olaszországgal is, és így tovább. Igen, ha a szövetség csak a szomszédos államokból, és belőlünk állna, volna lehehőség rá, hogy pillanatnyi érdek szerint felbomlik, háború lesz. De nem csak belőlük. Ha Szlovákia, Románia, Horvátország kilép a NATO-ból? Nagyon jó. Mi attól még tagjai vagyunk, és Franciaország is, Kanada is, Spanyolország is. Mi a francot változtatna ez bármin? Lépjenek! Nem lesz háború sem Szlovákiával, sem Romániával, sem Horvátországgal. Ezt felejtsük el végre. Mert nem lesz.
  A fegyverkezés pedig - bár olvastam itt olyanokat, hogy ó, hát nem jelentik be, hogy a szomszédok ellen megy, de "mind tudjuk" - éppen a NATO-tagokkal összehangolva, és abba illeszkedően történik, az oroszok ellen.
  Nem véletlen, hogy mindenki (nem, nem csupán a szomszédaink, hanem Lengyelország, Bulgária is, akiknek nem sok érdekük fűződik a galád megtámadásunkban) most kezdett haderőfejlesztésbe, ugyanazon a területeken, mint mi (légierő, ezért vettek egyszerre a horvátok, a szlovákok, és a románok is F-16-okat, és volna szándékuk a bolgároknak is, ha nem lennének legatyásodva, mi pedig, akik kipipáltuk ezt már a Gripenekkel tíz éve, más légi képességeket, mert ezt jelöli meg a NATO össznemzeti iránya), és ugyanolyan időbéli vállalásban, mint a mi Zrínyi 2026-unk. Ezek összehangolt, egymással párhuzamos fejlesztések, azonos indulással, és azonos időtávra, hasonló területekre, mivel a NATO saját strukturális erősítése. A nehézdandár kiépítése a NATO-n belül megejtett walesi vállalásunk. Nem egy homályos szándékú terv. Az ok pedig mind a kormányfő, mind a vezérkari főnökség, mind az összhaderőnemi parancsnokság véleményformálásában egyöntetű. És aki előtt kérdéses, hogy az oroszok ellen fegyverkezünk-e, olvassa:

  "Keleti és déli veszély fenyegeti Európát, a keletit úgy hívják Oroszország, a délit úgy, hogy terrorizmus."
  Orbán Viktor miniszterelnök, 2018.07.12.

  "
  Európának a biztonságát az Egyesült Államok hadereje nélkül is biztosítani kell Oroszország ellenegy közös hadsereggel.
  [...]
  Az orosz–magyar viszony fontos számunkra, de nekünk Magyarország katonai biztonsága az első, Oroszországgal gazdasági együttműködésre törekszünk.
  [...]
  Márpedig az energiapolitikai nem szerelemre, hanem profitra épül. Rossz hír ez Magyarország számra is, hiszen érdekünk, hogy Románia minél sikeresebben és minél nagyobb mennyiségű gázt tudjon kitermelni, és így lehetőség nyíljon Magyarország számára, hogy az egyetlen nem orosz forrásból származó gázhoz hozzá tudjunk férni. – mondta."
  Orbán Viktor miniszterelnök, 2019.02.14.

  Van egy erős sejtésem, és ez is erre enged következtetni, hogy az Oroszországgal való hangvételt kiköveteli a kizárólagos energetikai függés az orosz gázimporttól, és az ezzel járó kiszolgáltatottság, amit egy kormányfő egyszerűen reálpolitikusként nem ignorálhat, hiszen pár hónapnyi szükségletet fedező tárolt tartalékunk van a saját gázkészletből. Ez valamilyen keretek között meghatározza a diplomáciai nyelvet. De van bennem egy olyan érzés, hogy ennek a függőségi viszonynak a kiiktatása, plurális források megszerzése (a fontosságukban hangoztatott román alternatív beszerzési vonalak) látványosan átalakítaná a mostani beszédstílust az orosz diplomácia felé.

  Ebbe teljesen belecseng a honvédelmi vezetés is, Böröndi Gábor dandártábornok úr, az ÖHP parancsnokhelyettese szavai szerint:
  Quote:
  "[...] Európa olyan biztonsági kihívással küzd, ami két dologra vezethető vissza. Az első könnyen felismerhető és definiálható, ez pedig Oroszország kelet-ukrajnai beavatkozása. A másik, az illegális migráció, ami inkább tünet, méghozzá Afganisztán, Irak, Szíria, Mali, Szomália és a többi válsággóc tünete, ahol a nemzetközi haderők a konfliktusokat nem tudták felszámolni."
  2016.04.21.

  Benkő Tibor honvédelmi miniszter úr, és Petr Pavel vezérezredes, a NATO Katonai Bizottságának korábbi elnöke is közös véleményben fogalmazta meg tavaly november 27-én, hogy "a NATO-ban az egyik legfontosabb fenyegetést Oroszországban látják."
  Benkő Tibor honvédelmi miniszter úr több más (akár videós) interjúban is Oroszországra hivatkozott, mint a Magyarországot érő egyik legnagyobb fenyegetettség.

  Korom Ferenc altábornagy úgy fogalmazta meg: "[...] A haderőnek 2026-ra nem csupán a hagyományos, hanem a hibrid és a kiber hadviselésre kell felkészülni, valamint a tömegpusztító ballisztikus rakéták elterjedése miatti hatásokra is tudnia kell reagálni.
  A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program kiemelt célja, hogy a Magyar Honvédség 2026 végére korszerű, a régió egyik meghatározó haderejévé váljon, amely biztosítja Magyarország és a magyar emberek biztonságát – hangsúlyozta.
  "
  Nyilvánvalóan felismerhető, hogy nem a szlovák kibertámadások, vagy a román ballisztikus rakéták a célkitűzés alanyai, hanem az orosz fenyegetettség elhárítása.

  Mind a miniszterelnök, mind a honvédelmi miniszter, mind a vezérkari főnök, mind az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese világosan, és többször beszélt arról: az oroszok fenyegetésére válaszul fegyverkezünk.

  Ezt nem CIA-ügynökök, nem is a zsidó háttérhatalom ármánykodása mondja, hanem a Magyar Honvédség tagjai, akik tevőlegesen szolgálnak a magyar állampolgárok biztonságáért, közöttük én is.
  Szép összefoglaló, köszönöm.
  Ugyanakkor továbbra is feláll a szőr a hátamon, ha valaki ki akarja verni a felkelőket (azaz milliós népességet). Én pl simán hiszek a történelmi Magyarország gondolataiban, mégsem akarnék kiverni románokat, szerbeket, vagy éppen szlovákokat.
  A kommentem kivert felkelőkre vonatkozott, ami valójában milliók elüldözését, avagy jogfosztását jelenti.
  Az orosz fenyegetés szerintem annyiban igaz, hogyha kellően sarokba szorítjuk, vagy a szankciós politika kilátástalanná teszi a helyzetüket, azzal ki lehet provokálni egy megelőző csapást a részükről, amivel jogalapot nyerhet egy orosz ellenes támadás.
  Sajnos a kiprovokált háborúkra ugyanúgy találhatunk példákat a történelemben, mint még fogunk is...

  az oroszok fenyegetésére válaszul fegyverkezünk- Alkalom adtán nézz meg pár védelmi költségvetést is... Oo. nincs pariban.
 • dudi
  Nagyon nív gondolat az,hogy nem egymás ellen fegyverketóznek az európai államok.Az tény,hogy nem elsősorban egymás ellen de hidd el minden államnak meg vannak a tervei arra,hogy hogyan vívjon meg bármelyik szomszédjával egy háborút.
  Naiv gondolat a Kárpátián és Magozott Cseresznyén felnőtt nemzedéknek víziója az európai országok - főleg NATO-tagállamok - között megvívott háborúról.
  Semmi racionális nincs ebben az elképzelésben. Szlovákia megtámadná Magyarországot? (Túl azon, hogy ha kilépne is a NATO-ból, mi még benne lennénk, ha Románia, Szlovákia, Horvátország egyszerre lépne ki egy összeesküvés alatt belőle, a többi kéttucat tagállam akkor sem lépne ki.)
  Mivel? Egyik közép-kelet-európai országnak sincs elég konvencionális hadereje egy ország katonai megszállásához. Mit csinálni Szlovákia párezer bevethető katonával? Mit Magyarország ugyanennyivel?
  A jelenlegi fegyverkezés önmagában csekély mértékű egy-egy ország részére globális értelemben, nem más országok megtámadására irányul. Hanem a NATO kollektív védelmi képességeinek egy-egy tagállami beadása az összeségbe.
  Nem véletlen, hogy azonos területeken, és közel azonos módon zajlanak!
  Gondolom, nem mondok senkinek újat azzal, hogy 44 darab harckocsival - legyenek akármilyen modernek is - nem lehet területeket annektálni. Sem megtartani. De most azt kell magyaráznom, amit 5 éve a NATO-ra hivatkozva a Honvédség felszámolása mellett kardoskodó baloldali liberálisoknak:
  A NATO nem valami isteni védőbúra, ami ránkterül, hanem a tagok kollektív védelme. Annyi az ereje, amennyi a tagjai ereje. Amikor azt mondják, úgysem tudnánk legyőzni senkit 14 db Gripennel, mit érnénk az oroszok ellen, meg amúgy is ott a NATO - ekkor magyaráztam azt, hogy a szövetségben a tagok képességei kiegészítik egymást, egy közös rendszerbe állnak fel. Nekünk nem kell világverő haderőt fenntartanunk, nem kell az oroszokkal szemben a sikernek akár csak csekély reményével is önállóan kiállni tudó hadsereggel bírnunk. Csak annyit kell biztosítanunk, amit méretünkből és szerepünkből fakadóan hozzá kell adnunk a közöshez. Nem méreten felüli vállalás az országnak. De annyit igen. Mert a NATO ez, nem egy fogalom, aminek a neve mágikus erővel megvéd, ha magunkon hordjuk.
  Most ugyanezt kell itt is magyaráznom. Egyik régióbeli országnak sincs itt operatív képességű, számottevő hadereje.
  És még egy parktikus kérdés. Tegyük fel, hogy akár Szlovákia, akár Románia lerohanja és bekebelezi Magyarországot.
  ...Mi a tökömnek?
  Ezen elgondolkodott már valaki? Mit kezd Szlovákia kétszer annyi magyarral, mint saját maga lakossága? Hogy kell-e 10 millió plusz magyar anyanyelvű Romániának?
  Értem én, hogy bennünk van a korábbi országcsonkítás traumája, okkal, és nem is szívlelem a kisebbségüldöző politikáját a szomszédos államoknak. De a realista, józan eszünket tartsuk meg. Ennek sem gyakorlati értelme, sem eleve már kivitelezhetősége nem lenne.
 • ProPatria
  Naiv gondolat a Kárpátián és Magozott Cseresznyén felnőtt nemzedéknek víziója az európai országok - főleg NATO-tagállamok - között megvívott háborúról.
  Semmi racionális nincs ebben az elképzelésben. Szlovákia megtámadná Magyarországot? (Túl azon, hogy ha kilépne is a NATO-ból, mi még benne lennénk, ha Románia, Szlovákia, Horvátország egyszerre lépne ki egy összeesküvés alatt belőle, a többi kéttucat tagállam akkor sem lépne ki.)
  Mivel? Egyik közép-kelet-európai országnak sincs elég konvencionális hadereje egy ország katonai megszállásához. Mit csinálni Szlovákia párezer bevethető katonával? Mit Magyarország ugyanennyivel?
  A jelenlegi fegyverkezés önmagában csekély mértékű egy-egy ország részére globális értelemben, nem más országok megtámadására irányul. Hanem a NATO kollektív védelmi képességeinek egy-egy tagállami beadása az összeségbe.
  Nem véletlen, hogy azonos területeken, és közel azonos módon zajlanak!
  Gondolom, nem mondok senkinek újat azzal, hogy 44 darab harckocsival - legyenek akármilyen modernek is - nem lehet területeket annektálni. Sem megtartani. De most azt kell magyaráznom, amit 5 éve a NATO-ra hivatkozva a Honvédség felszámolása mellett kardoskodó baloldali liberálisoknak:
  A NATO nem valami isteni védőbúra, ami ránkterül, hanem a tagok kollektív védelme. Annyi az ereje, amennyi a tagjai ereje. Amikor azt mondják, úgysem tudnánk legyőzni senkit 14 db Gripennel, mit érnénk az oroszok ellen, meg amúgy is ott a NATO - ekkor magyaráztam azt, hogy a szövetségben a tagok képességei kiegészítik egymást, egy közös rendszerbe állnak fel. Nekünk nem kell világverő haderőt fenntartanunk, nem kell az oroszokkal szemben a sikernek akár csak csekély reményével is önállóan kiállni tudó hadsereggel bírnunk. Csak annyit kell biztosítanunk, amit méretünkből és szerepünkből fakadóan hozzá kell adnunk a közöshez. Nem méreten felüli vállalás az országnak. De annyit igen. Mert a NATO ez, nem egy fogalom, aminek a neve mágikus erővel megvéd, ha magunkon hordjuk.
  Most ugyanezt kell itt is magyaráznom. Egyik régióbeli országnak sincs itt operatív képességű, számottevő hadereje.
  És még egy parktikus kérdés. Tegyük fel, hogy akár Szlovákia, akár Románia lerohanja és bekebelezi Magyarországot.
  ...Mi a tökömnek?
  Ezen elgondolkodott már valaki? Mit kezd Szlovákia kétszer annyi magyarral, mint saját maga lakossága? Hogy kell-e 10 millió plusz magyar anyanyelvű Romániának?
  Értem én, hogy bennünk van a korábbi országcsonkítás traumája, okkal, és nem is szívlelem a kisebbségüldöző politikáját a szomszédos államoknak. De a realista, józan eszünket tartsuk meg. Ennek sem gyakorlati értelme, sem eleve már kivitelezhetősége nem lenne.
  Naiv gondolat a romkocsmában 444-et olvasó nemzedék egy tagjától.
  EU-tagok is vagyunk, aminek egyik "alappillére" -imádják ezt a kifejezést- az emberi jogok védelme. Na most:
  Romániában megszüntetnek egy magyar nyelvű egyetemi képzést.
  Úzvölgy.
  Az ún. Szlovákiában betiltják az idegen himnuszok éneklését, tudjuk, hogy a magyarral volt gond. (Az most irreleváns, hogy ezt nem vitték végig).
  A csatlakozni akaró Ukrajnában betiltják a magyar és más idegen nyelvek használatát. És oldalakon keresztül lehetne sorolni.
  Ez mind az EU asszisztálásával történt! Hirtelen nem is olyan fontos számukra az a bizonyos "alappillér", ha rólunk van szó. Ezek után szerinted melyik nagy NATO tag mozdulna meg az érdekünkben egy esetleges konfliktus esetén? Hadd áruljam el: egyik sem. És hidd el, a környező népek alig várják, hogy betegyék a bocskorukat az országba.
  Nem az oroszok ellen kell nekünk fegyverkezni, hanem a környező országokkal szemben kell egy olyan haderőt felépíteni, ami az adott pillanatban elgondolkodtatja őket.
 • ProPatria
  Naiv gondolat a Kárpátián és Magozott Cseresznyén felnőtt nemzedéknek víziója az európai országok -
  Kitalalom: Te vagy a fuggetlen szakember, mindenki mas pedig neonaci?
  ProPatria
  Nekünk nem kell világverő haderőt fenntartanunk, nem kell az oroszokkal szemben a sikernek akár csak csekély reményével is önállóan kiállni tudó hadsereggel bírnunk. Csak annyit kell biztosítanunk, amit méretünkből és szerepünkből fakadóan hozzá kell adnunk a közöshez.
  Ja, most allhatunk neki atomot gyartani... vagy mi csak az agyaggalamb szerepere keszulunk?
  ProPatria
  Tegyük fel, hogy akár Szlovákia, akár Románia lerohanja és bekebelezi Magyarországot.
  ...Mi a tökömnek?
  A tortenelem tankonyvek talan viccnek vannak? Leci lapozz mar bele egybe!
  ProPatria
  Ennek sem gyakorlati értelme, sem eleve már kivitelezhetősége nem lenne.
  Annak nincs ertelme, hogy oroszorszag ellen fegyverkezunk konvencionalis fegyverekkel. Oke, nyilvan ezt mondja minden politikus es katonai vezeto, de csak azert, mert mast nem is mondhat. o_O
  Remeljuk a szomszedokkal sem lesz semmilyen konfliktus, bar ennek azert nem nulla az eselye. A nyugati orszagok stabilitasa viszont csokkenni fog a kovetkezo evtizedekben. Na ezert mar inkabb muszaj egy stabilitast biztosito haderot felallitanunk.

  (Lehet ezt inkabb a beszelgeto/magyar biztpol topikban kellene kitargyalni.)
 • "...a legnagyobb tisztelettel kell figyelni a magyarországi politikai diskurzust, amely „kulturális és civilizációs életerőt hordoz magában" - Macron 13-9-19
 • fenntartható fejlövés
  Naiv gondolat a romkocsmában 444-et olvasó nemzedék egy tagjától.
  EU-tagok is vagyunk, aminek egyik "alappillére" -imádják ezt a kifejezést- az emberi jogok védelme. Na most:
  Romániában megszüntetnek egy magyar nyelvű egyetemi képzést.
  Úzvölgy.
  Az ún. Szlovákiában betiltják az idegen himnuszok éneklését, tudjuk, hogy a magyarral volt gond. (Az most irreleváns, hogy ezt nem vitték végig).
  A csatlakozni akaró Ukrajnában betiltják a magyar és más idegen nyelvek használatát. És oldalakon keresztül lehetne sorolni.
  Ez mind az EU asszisztálásával történt! Hirtelen nem is olyan fontos számukra az a bizonyos "alappillér", ha rólunk van szó. Ezek után szerinted melyik nagy NATO tag mozdulna meg az érdekünkben egy esetleges konfliktus esetén? Hadd áruljam el: egyik sem. És hidd el, a környező népek alig várják, hogy betegyék a bocskorukat az országba.
  Nem az oroszok ellen kell nekünk fegyverkezni, hanem a környező országokkal szemben kell egy olyan haderőt felépíteni, ami az adott pillanatban elgondolkodtatja őket.
  Azért (is) nem tiltották be az idegen himnuszok éneklését mert a szlovákok nem akartak nemzetközi, pl. EU ellenállást.
  Romániában van ez: http://www.sapientia.ro/hu/kuldetesnyilatkozat
  és ez: https://www.ubbcluj.ro/hu/programe_academice/licenta/
  Bezárták?
  Oldalakon át lehet sorolni, de azért ésszel, nem minden éjjel ontják ott a magyar vért rozsdás késsel a kézben szőrös talppal halkan osonva a hideg éjszakában...
 • alali77
  Azért (is) nem tiltották be az idegen himnuszok éneklését mert a szlovákok nem akartak nemzetközi, pl. EU ellenállást.
  Romániában van ez: http://www.sapientia.ro/hu/kuldetesnyilatkozat
  és ez: https://www.ubbcluj.ro/hu/programe_academice/licenta/
  Bezárták?
  Oldalakon át lehet sorolni, de azért ésszel, nem minden éjjel ontják ott a magyar vért rozsdás késsel a kézben szőrös talppal halkan osonva a hideg éjszakában...
  Senki nem mondta, hogy magyar vért ontanak, bár, ha tehetnék, megtennék. Ma ennél cizelláltabb módon tesznek alánk.
  https://www.origo.hu/nagyvilag/2018...yi-egyetem-magyar-tagozatanak-vezetosege.html
  Egyértelmű,hogy a magyarság beolvasztása, azaz a magyar kisebbség eltűntetése a cél. Aki ezt nem látja, vagy nem akar róla tudomást venni, az a saját nemzete ellensége.
 • arcas
  "...a legnagyobb tisztelettel kell figyelni a magyarországi politikai diskurzust, amely „kulturális és civilizációs életerőt hordoz magában" - Macron 13-9-19
  Ez hivatalos, vagy fake, vagy kiszivargott?
 • zeal
  Kitalalom: Te vagy a fuggetlen szakember, mindenki mas pedig neonaci?

  Ja, most allhatunk neki atomot gyartani... vagy mi csak az agyaggalamb szerepere keszulunk?

  A tortenelem tankonyvek talan viccnek vannak? Leci lapozz mar bele egybe!

  Annak nincs ertelme, hogy oroszorszag ellen fegyverkezunk konvencionalis fegyverekkel. Oke, nyilvan ezt mondja minden politikus es katonai vezeto, de csak azert, mert mast nem is mondhat. o_O
  Remeljuk a szomszedokkal sem lesz semmilyen konfliktus, bar ennek azert nem nulla az eselye. A nyugati orszagok stabilitasa viszont csokkenni fog a kovetkezo evtizedekben. Na ezert mar inkabb muszaj egy stabilitast biztosito haderot felallitanunk.

  (Lehet ezt inkabb a beszelgeto/magyar biztpol topikban kellene kitargyalni.)
  Romániával lesz még meccs az kb elkerülhetetlen.Függetlenül attól akarja e az ember vagy sem.
  Ezt hivatalosan a "polkorrekt" politika nem mondja ki, de aki nem hülye az tudja, hogy erősen várható. Csak az oláhk addig hangosak míg nem kell harcolni.
 • ProPatria
  Naiv gondolat a Kárpátián és Magozott Cseresznyén felnőtt nemzedéknek víziója az európai országok - főleg NATO-tagállamok - között megvívott háborúról.
  Semmi racionális nincs ebben az elképzelésben. Szlovákia megtámadná Magyarországot? (Túl azon, hogy ha kilépne is a NATO-ból, mi még benne lennénk, ha Románia, Szlovákia, Horvátország egyszerre lépne ki egy összeesküvés alatt belőle, a többi kéttucat tagállam akkor sem lépne ki.)
  Mivel? Egyik közép-kelet-európai országnak sincs elég konvencionális hadereje egy ország katonai megszállásához. Mit csinálni Szlovákia párezer bevethető katonával? Mit Magyarország ugyanennyivel?
  A jelenlegi fegyverkezés önmagában csekély mértékű egy-egy ország részére globális értelemben, nem más országok megtámadására irányul. Hanem a NATO kollektív védelmi képességeinek egy-egy tagállami beadása az összeségbe.
  Nem véletlen, hogy azonos területeken, és közel azonos módon zajlanak!
  Gondolom, nem mondok senkinek újat azzal, hogy 44 darab harckocsival - legyenek akármilyen modernek is - nem lehet területeket annektálni. Sem megtartani. De most azt kell magyaráznom, amit 5 éve a NATO-ra hivatkozva a Honvédség felszámolása mellett kardoskodó baloldali liberálisoknak:
  A NATO nem valami isteni védőbúra, ami ránkterül, hanem a tagok kollektív védelme. Annyi az ereje, amennyi a tagjai ereje. Amikor azt mondják, úgysem tudnánk legyőzni senkit 14 db Gripennel, mit érnénk az oroszok ellen, meg amúgy is ott a NATO - ekkor magyaráztam azt, hogy a szövetségben a tagok képességei kiegészítik egymást, egy közös rendszerbe állnak fel. Nekünk nem kell világverő haderőt fenntartanunk, nem kell az oroszokkal szemben a sikernek akár csak csekély reményével is önállóan kiállni tudó hadsereggel bírnunk. Csak annyit kell biztosítanunk, amit méretünkből és szerepünkből fakadóan hozzá kell adnunk a közöshez. Nem méreten felüli vállalás az országnak. De annyit igen. Mert a NATO ez, nem egy fogalom, aminek a neve mágikus erővel megvéd, ha magunkon hordjuk.
  Most ugyanezt kell itt is magyaráznom. Egyik régióbeli országnak sincs itt operatív képességű, számottevő hadereje.
  És még egy parktikus kérdés. Tegyük fel, hogy akár Szlovákia, akár Románia lerohanja és bekebelezi Magyarországot.
  ...Mi a tökömnek?
  Ezen elgondolkodott már valaki? Mit kezd Szlovákia kétszer annyi magyarral, mint saját maga lakossága? Hogy kell-e 10 millió plusz magyar anyanyelvű Romániának?
  Értem én, hogy bennünk van a korábbi országcsonkítás traumája, okkal, és nem is szívlelem a kisebbségüldöző politikáját a szomszédos államoknak. De a realista, józan eszünket tartsuk meg. Ennek sem gyakorlati értelme, sem eleve már kivitelezhetősége nem lenne.
  Az első mondat után inkább azt lehetne mondani te vagy naiv!
  A varsó szerzödés alatt nyilt titok volt, hogy a degenerált Csaucseszko a magyarok ellen fegyverkezett és Kádár is nagyon szivesen kicsinálta volna a románokat. A fegyverkezési verseny nem a nyugat miatt alakult ki és az oroszok sem véletlenül állomásoztak itt előszeretettel. A néphadsereg úgy jellemezte a helyzetet, hogy a többet tudnak a románok ténykedéséről mint az osztrákokról.
  Emelett a kedvenc példám még a tengelyhatalmi "szövetség" Konkrétan a bécsi 2 döntés előtt frontálisan majdnem megtámadtuk romániát. A németeknek nagyon közbe kellet lépni, hogy romániát ne romboljuk le a föld szinéről és utána végig ellenségeskedés volt a "nagy szövetségesek közt"
  A nato kb ugyanez, hivatalosan mosoly parti "szövetség" van igazából egymás torkát elvágnák.
 • ProPatria
  Naiv gondolat a Kárpátián és Magozott Cseresznyén felnőtt nemzedéknek víziója az európai országok - főleg NATO-tagállamok - között megvívott háborúról.
  Semmi racionális nincs ebben az elképzelésben. Szlovákia megtámadná Magyarországot? (Túl azon, hogy ha kilépne is a NATO-ból, mi még benne lennénk, ha Románia, Szlovákia, Horvátország egyszerre lépne ki egy összeesküvés alatt belőle, a többi kéttucat tagállam akkor sem lépne ki.)
  Mivel? Egyik közép-kelet-európai országnak sincs elég konvencionális hadereje egy ország katonai megszállásához. Mit csinálni Szlovákia párezer bevethető katonával? Mit Magyarország ugyanennyivel?
  A jelenlegi fegyverkezés önmagában csekély mértékű egy-egy ország részére globális értelemben, nem más országok megtámadására irányul. Hanem a NATO kollektív védelmi képességeinek egy-egy tagállami beadása az összeségbe.
  Nem véletlen, hogy azonos területeken, és közel azonos módon zajlanak!
  Gondolom, nem mondok senkinek újat azzal, hogy 44 darab harckocsival - legyenek akármilyen modernek is - nem lehet területeket annektálni. Sem megtartani. De most azt kell magyaráznom, amit 5 éve a NATO-ra hivatkozva a Honvédség felszámolása mellett kardoskodó baloldali liberálisoknak:
  A NATO nem valami isteni védőbúra, ami ránkterül, hanem a tagok kollektív védelme. Annyi az ereje, amennyi a tagjai ereje. Amikor azt mondják, úgysem tudnánk legyőzni senkit 14 db Gripennel, mit érnénk az oroszok ellen, meg amúgy is ott a NATO - ekkor magyaráztam azt, hogy a szövetségben a tagok képességei kiegészítik egymást, egy közös rendszerbe állnak fel. Nekünk nem kell világverő haderőt fenntartanunk, nem kell az oroszokkal szemben a sikernek akár csak csekély reményével is önállóan kiállni tudó hadsereggel bírnunk. Csak annyit kell biztosítanunk, amit méretünkből és szerepünkből fakadóan hozzá kell adnunk a közöshez. Nem méreten felüli vállalás az országnak. De annyit igen. Mert a NATO ez, nem egy fogalom, aminek a neve mágikus erővel megvéd, ha magunkon hordjuk.
  Most ugyanezt kell itt is magyaráznom. Egyik régióbeli országnak sincs itt operatív képességű, számottevő hadereje.
  És még egy parktikus kérdés. Tegyük fel, hogy akár Szlovákia, akár Románia lerohanja és bekebelezi Magyarországot.
  ...Mi a tökömnek?
  Ezen elgondolkodott már valaki? Mit kezd Szlovákia kétszer annyi magyarral, mint saját maga lakossága? Hogy kell-e 10 millió plusz magyar anyanyelvű Romániának?
  Értem én, hogy bennünk van a korábbi országcsonkítás traumája, okkal, és nem is szívlelem a kisebbségüldöző politikáját a szomszédos államoknak. De a realista, józan eszünket tartsuk meg. Ennek sem gyakorlati értelme, sem eleve már kivitelezhetősége nem lenne.
  Jah és még valami Szlovákia soha nem kebelezi be Magyarországot XD Szlovákia soha nem nyert csatát Magyarország ellen. Ez egy történelmi tény és eléggé elgondolkodtató.
  Fizikailag is képtelen rá ugyanis kétszer kisebb ország és nagyon kevert népességgel. Ha már realitásról beszélsz ezek a tények.
  Románia meg papíron létezik egyenlőre a "saját" országukat se tudják hosszzabtávon megtartani nem hogy "kebeleznének" és itt is van egy történelmi tény. Románia soha nem nyert harcban háborút Magyarországgal szemben.
 • Szia Ulippo :)

  ProPatria
  Ez gyakori válasz. Igen, valaha így volt. Elvenni egy területet az erősebbnek. Ebben nincs vita. Valaha rabszolgát tartani sem volt furcsa, a kínvallatás sem, vagy boszorkányokként elégetni embereket.
  De a társadalmi fejlődés meghaladta ezt Európában. Az oroszok pedig a végletekig akarják bizonyítani, hogy nem zárhatóak ki Európából, sőt, Lavrov megfogalmazása szerint Katalin cárnő egy miniszterének mondásához tartaná helyesnek a visszatérést, miszerint "Egyetértésünk nélkül még egy ágyút sem lehetne elsütni Európában."
  Az orosz gondolkodás megragadt valami általuk képzelt múltbéli, egyébként sosem igazán létező nagy szerepben, és nem európai mentalitásúak, a legkevésbé sem azok. Nem beszélek itt LMBTQ-jogokról, vagy más hasonlókról, nem ez tesz európaivá. De ami az európai normalitást jelenti, az Lengyelországon túl már véget ér.

Ugrás a fórum topichoz