|

Tomahawk miatt pórul járt galambok

A videóban szereplő és egy F/A-18 által “üldözött” Tomahawk Block IV-est persze nem galambokra indította a U.S. Navy, a céltárgyat játszó hajón elhelyezett konténereken üldögélő szárnyasok pusztán rossz helyen voltak rossz időben. Vélhetően nem úszták meg amint a Tomahawk átrobog az alattuk lévő konténeren. A videó ezen részlete 2 perc 30 másodpercnél kezdődik.

Ennek a 2015 januárjában végrehajtott tesztnek persze nem az a lényege, hogy grillcsirkét csinált két galambból, hanem hogy igazolta, hogy az egyébként szárazföldi célpontok támadására kifejlesztett RGM/UGM-109E Tomahawk Land Attack Missile Block IV-es némi módosítás után alkalmas lehet mozgásban lévő vízfelszíni célpontok leküzdésére, ha a Navy kihasználja a robotrepülőgép azon képességét, miszerint az tud menet közben is célpont adatokat fogadni és annak megfelelően  módosítani repülése útvonalát.

Ha a Navy által ezen szerepkörben használt Harpoonnál nagyobb hatótávolságú Tomahawk ezen módosítása beválik, akkor 2021 környékén jelenhet meg az amerikai hadihajókon. A 2017-es költségvetési év kapcsán mindenesetre 245 Tomahawk módosítására nyújtottak be 434 millió dolláros kérelmet szűk 1 évvel ezelőtt.