|

Varsó 1,1 milliárd dollárért rendelt önjáró tarackokat

A múlt hét péntekén újabb szerződés született a Huta Stalowa Wola vállalat és a lengyel védelmi minisztérium között, melyben újabb Krab fantázianév alatt futó önjáró tarackok legyártásáról van szó. Az “évszázad üzlete” megjelöléssel is illetett beszerzésben a megelőzővel szemben nem “csak” 24, hanem összesen 96 példányra adtak le igényt. A 2024-ig leszállítandó gépállomány 4,65 milliárd Zloty / ~1,1 milliárd USD ezen időszak alatti elköltését jelenti.

Mint arról korábban érintőlegesen szóltunk a Krab egy, a dél-koreai K-9 Thunder önjáró tarack alvázán kialakított, (nagyobbrészt) Lengyelországban gyártott önjáró löveg, mellyel 4 lengyel tüzérségi ezred kerül majd felszerelésre. Ezidáig 24 példányra volt érvényes rendelése a lengyel védelmi iparnak, ezt fejelte meg most a minisztérium további 96 géppel.

Terepmintás festésű önjáró tarack oldalnézetben

A 2016 áprilisában, már a végleges konfigurációban átadott első 2 gép egyik példánya. ppłk Szczepan Głuszczak,

Az 1997-ben Regina kódnév alatt beindított fejlesztési programban anno az volt az elképzelés, hogy egy teljes egészében licenc alapján gyártott önjáró löveg helyett csak a löveg és a torony kerül licencelésre, a többit megoldja a lengyel hadipar. 2014 végén jelentették be, hogy 120 db K-9 Thunder alváz kerül beszerzésre – az első 24 db közvetlenül a Samsung Techwintől, (ami most már Hanwha Techwin) a további 96 lengyelországi licence gyártás keretében. A program végső változatára ez úgy alakult át, hogy dél-koreai licence alapján gyártott alvázra az angol AS-90M Braveheart tornya kerül, a tűzvezető rendszer a hazai WB Electronics Topaz fantázianevű megoldása lett, míg a löveget a Rheinmetall szállítja. Megjegyzendő, hogy a Huta Stalowa Wola időközben képessé vált a szükséges lövegcső előállítására, így a további sorozatokban ez már lengyel gyártmány lesz, azaz ha minden igaz nagyobbrészt csak a motor nem lesz Lengyelországban gyártva.

Fórum hozzászólások

 • Talán sikerül végre indiában a K-9 igényeikre szabott változatát rendszeresíteni.
  (érdekesség, hogy a lengyelek is ennek az alvázán kívánják létrehozni a Krab önjáró lövegeiket, valamint helyben gyártani)

  http://www.janes.com/article/57220/indian-mod-looks-to-close-deal-for-100-modified-k-9-self-propelled-howitzers
 • [​IMG]

  Teljesen automata töltő-rendszert fejlesztenek a koreaiak, mely a K-9-re utólag is adaptálható lesz.

  http://www.janes.com/article/61778/dapa-pursues-remotely-operated-howitzers
 • a finnek állítólag K9-eseket akarnak venni

  http://www.armyrecognition.com/july_2016_global_defense_security_news_industry/finland_to_buy_second-hand_k9_thunder_howitzer_from_south_korea_50507161.html
 • Sőt, Indiában is nagy rá az esély (K-9 Varja):

  http://www.janes.com/article/61971/india-completes-price-negotiations-for-100-modified-k-9-self-propelled-howitzers
 • A 155 mm-es lövegeknél az automata töltő esetén a tüzelési sebességet mennyire korlátozza le a cső melegedése?
  A tűzgyorsaságra gondolsz?
 • Szerintem reális esetben háromnál többet lövést úgy sem adnak le. Utána azonnal el kell hagyják a tüzelési helyet. Ebben az esetben meg nem gond a nagy tűzgyorsaság.
 • Ha a tűzgyorsaság a kérdés, akkor inkább az a korlátozó tényező, hogy külön kell tölteni a gránátot és a töltetet.
  Meséltek háborús tapasztalatokról, amikor a sokáig tartó tüzelést előbb sínylette meg a folyadékfék/helyretoló szerkezet mint maga a cső.
  Ha netán, az ellenséget úgy szórhatjuk, hogy az nem tud mivel visszalőni, akkor is legfeljebb 10 lövést adnak le gyorstűzben (maximum - egyszer csináltuk D-20-nál, mi előbb kidöglöttünk mint a cső :)), utána át kell térni a módszeres tűzre (1/perc, 1/ 2 perc).
  Egyébként meg értelmetlen is, mert a legnagyobb veszteséget az első 10 mp alatt lehet okozni az ellenségben, utána már fedezékbe vonulnak. Ezért jó, ha tud MRSI-t lőni, akkor maximalizálja a pusztítást. Utána a módszeres tűzzel zavarja az ellenséget a harci cselekményeiben, pl. szétbontakozásban, felderítésben.. és addig a saját csapatok nyomulhatnak előre.

Ugrás a fórum topichoz