|

Varsó 1,1 milliárd dollárért rendelt önjáró tarackokat

A múlt hét péntekén újabb szerződés született a Huta Stalowa Wola vállalat és a lengyel védelmi minisztérium között, melyben újabb Krab fantázianév alatt futó önjáró tarackok legyártásáról van szó. Az „évszázad üzlete” megjelöléssel is illetett beszerzésben a megelőzővel szemben nem „csak” 24, hanem összesen 96 példányra adtak le igényt. A 2024-ig leszállítandó gépállomány 4,65 milliárd Zloty / ~1,1 milliárd USD ezen időszak alatti elköltését jelenti.

Mint arról korábban érintőlegesen szóltunk a Krab egy, a dél-koreai K-9 Thunder önjáró tarack alvázán kialakított, (nagyobbrészt) Lengyelországban gyártott önjáró löveg, mellyel 4 lengyel tüzérségi ezred kerül majd felszerelésre. Ezidáig 24 példányra volt érvényes rendelése a lengyel védelmi iparnak, ezt fejelte meg most a minisztérium további 96 géppel.

Terepmintás festésű önjáró tarack oldalnézetben

A 2016 áprilisában, már a végleges konfigurációban átadott első 2 gép egyik példánya. ppłk Szczepan Głuszczak,

Az 1997-ben Regina kódnév alatt beindított fejlesztési programban anno az volt az elképzelés, hogy egy teljes egészében licenc alapján gyártott önjáró löveg helyett csak a löveg és a torony kerül licencelésre, a többit megoldja a lengyel hadipar. 2014 végén jelentették be, hogy 120 db K-9 Thunder alváz kerül beszerzésre – az első 24 db közvetlenül a Samsung Techwintől, (ami most már Hanwha Techwin) a további 96 lengyelországi licence gyártás keretében. A program végső változatára ez úgy alakult át, hogy dél-koreai licence alapján gyártott alvázra az angol AS-90M Braveheart tornya kerül, a tűzvezető rendszer a hazai WB Electronics Topaz fantázianevű megoldása lett, míg a löveget a Rheinmetall szállítja. Megjegyzendő, hogy a Huta Stalowa Wola időközben képessé vált a szükséges lövegcső előállítására, így a további sorozatokban ez már lengyel gyártmány lesz, azaz ha minden igaz nagyobbrészt csak a motor nem lesz Lengyelországban gyártva.