|

Kivonja F-16-osait Irakból Dánia

Dánia kormánya pénteken úgy határozott, hogy országuk nem hosszabbítja meg részvételét az Iszlám Állam iraki terrorszervezet ellen zajló koalíciós légi hadjáratban. A Dán Királyi Légierő 2014-óta van jelen Irakban, hét Lockheed Martin F-16AM Fighting Falcon vadászbombázójuk az elmúlt hat hónapban is tevékenyen kivette részét az Amerikai Egyesült Államok vezette Inherent Resolve hadműveletből. A harci gépek visszahívása azonban nem jelenti a teljes kivonulást: Dánia más eszközökkel továbbra is részt kíván venni a szövetségben.

Anders Samuelsen külügyminiszter úgy fogalmazott: az F-16-osok kivonása előre tervezett esemény volt, arról korábban értesítették az illetések szövetségi tagokat. Sőt, már a legutóbbi misszió kezdetekor felmerült, hogy megfontolják, megéri-e a jelenlétet fenntartani ezt követően is. A jelek szerint a mérleg nyelve a kivonás felé billent, viszont cserébe megnövelik az országban állomásozó szárazföldi csapataik létszámát. Ezek az egységek az iraki hadsereg kiképzésében vesznek részt, valamint műszaki támogatást nyújtanak a lepusztult infrastruktúra felújításához.

Fotó: Dán Királyi Légierő

Fotó: Dán Királyi Légierő ,

Rossz nyelvek szerint a vadászbombázók kivonása egyértelműen annak következménye, hogy nemrégiben egy amerikai vizsgálat kijelentette: dán F-16-osok is részt vettek abban a szeptember 17-i légi csapásban, amiben az Iszlám Állam fegyveresei helyett szövetséges harcosokat öltek meg. A dán külügyminiszter nem tért ki az ügyre a kivonás bejelentése kapcsán.