|

Dánia is csatlakozik az iraki légi hadművelethez

Újabb európai ország csatlakozik hamarosan az Iszlám Állam (IÁ) nevezetű, szélsőséges dzsihadista szervezet elleni koalíciós légicsapásokhoz. Szeptember 26-án ugyanis Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök-asszony bejelentette: a Dán Királyi Légierő hét Lockheed Martin F-16AM Fighting Falcon vadászbombázót telepít Irakba, támogatandó az Amerikai Egyesült Államok vezette hadműveletet. Thorning-Schmidt elmondása szerint a feladatra Washington felkérését követően határozták el magukat, miután csütörtök este hivatalosan is „meginvitálták” őket a bekapcsolódásra.

A miniszterelnök-asszony tájékoztatójában kifejtette, hogy a vadászbombázók bevetésére csak a dán parlament jóváhagyásával kerülhet sor, ám ezt már a folyó héten megkaphatják. A repülőgépek és a személyzetek természetesen egyből megkezdték a felkészülést a hadműveletre, hogy a szükséges engedélyek meglétével egyből útnak indulhassanak Irakba. A hadműveleti területük viszont némileg szűkebb lesz, mint amerikai társaiké, ugyanis csak Irakban végezhetnek légi csapásokat, Szíriában nem.

Dán F-16AM

Dán F-16AM ,

A Dán Királyi Légierő (Kongelige Danske Flyvevåben) jelenleg 30 Lockheed Martin F-16AM/BM vadászbombázóval rendelkezik, melyeket a 727. és 730. repülőszázadok üzemeltetnek a Skrydstrup bázison. Az ország annak idején 72 példányt vásárolt a típusból, ám a hidegháború végeztével számukat jelentősen csökkentették, ennek eredménye a mai 30 gépes flotta. A gépek azonban, koruk ellenére, roppant potens képességekkel rendelkeznek, a folyamatos modernizációnak köszönhetően a Block50/52 széria műszerezettségével és fegyverpalettájával rendelkeznek. Koalíciós szerepvállalásaik közül sem ez lesz az első: ha csak a közelmúltat tekintjük, Afganisztánban és Líbiában is végeztek éles bevetéseket.