|

Horgony mázolás

A USS John C. Stennis (CVN 74) repülőgép-hordozó méretes horgonyának festése.

A USS John C. Stennis (CVN 74) repülőgép-hordozó méretes horgonyának festése. (U.S. Navy photo by Petty Officer 3rd Class Dakota Rayburn,

A Nimitz osztályú, azon belül is a Theodore Roosevelt alosztályba tartozó repülőgép-hordozó, a USS John C. Stennis jelenleg ütemezett karbantartási munkálatok alatt áll honi kikötőjében a Seattle közelében található Bremerton hadikikötőjében. A U.S. Navy ezen hordozója az idei évben már teljesített feladatot, nyáron tért haza az év elején, januárban megkezdett útjáról.

A CVN 74 az Egyesült Államok 10 db Nimitz osztályú repülőgép hordozója közül azon 3 példány közé tartozik, melyet nem amerikai elnökről neveztek el: John Cornelius Stennis után kapta nevét, aki 1947-1989 között volt Mississippi állam demokrata szenátora és az igen erős haditengerészet elkötelezett támogatója.

Hajókat általában már elhunyt személyek után neveznek el, de a CVN 74 kivételek közé tartozik, lévén 1993-as megkeresztelésekor Stennis szenátor még élt – 7 hónappal a hordozó 1995 decemberi hadrendbe állása előtt hunyt el 93 éves korában. A Nimitz osztályon belül a másik ilyen példa a hajóosztály utolsó hordozója, a USS George H.W. Bush (CVN 77), mely értelemszerűen az idősebb Bush elnök után kapta nevét.