|

Hatalmas türkmén fegyvervásárlás

Türkmenisztán a napokban tartotta függetlenségének 25 éves megemlékezését. A neves eseményt az ország egy katonai díszszemlével ünnepelte meg, amelyen bemutatásra kerültek az ország haderejének legjelentősebb technikai eszközei is. A kicsiny ország jelentős kőolaj és földgáz lelőhelyekkel rendelkezik, ezért megengedheti magának, hogy hadseregét kellő minőségű fegyverekkel lássa el.

A felvonuláson a Szovjetuniótól örökölt fegyverek mellett láthattunk Beretta gépkarabélyokat a lövészeknél, izraeli gyártású páncélautót, Toyota kisteherautókat, stb. Viszont hatalmas meglepetést okozott a rengeteg Kínától vásárolt fegyverzet. Elmondható, hogy sok más mellett, az ország a légvédelmi rendszerek teljes palettáját megvásárolta Kínától, vagyis rövid, közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi rakétákat, a hozzájuk alkalmazható radarokkal együtt.

A felvonulásról készített videó:

A fegyvervásárlások külön érdekességet jelentenek katonapolitikai szempontból, mivel ezeken keresztül elég jó be lehet határolni, hogy az adott állam milyen katonai tömbhöz tartozik, kit tart megbízható szövetségesének, vagy mennyire akar el nem kötelezett, független külpolitikát folytatni. A közép-ázsiai régió Kína számára az elmúlt néhány évben jelentősen felértékelődött. Olyan nagyszabású külpolitikai projektek jelentek meg mint az Egy Út Egy Öv (One Belt One Road) gazdasági öv, valamint az Új Selyemút Tervezet, mely a kelet-ázsiai államokon keresztül vezető infrastrukturális és gazdasági folyosón érné el Európát. Ennek egyik vetülete, hogy hatalmas infrastrukturális befektetéseket eszközölnek ezekben az országokban, de ez mindenképpen kiegészíti még a politikai és katonai kapcsolatok mélyítése is. Erre egy újabb bizonyíték a türkmének hatalmas mennyiségi kínai fegyvervásárlása.

A szóban forgó rendszerek pedig a következőek:

YLC-18 közepes hatótávolságú 3D radar

YLC-18 közepes hatótávolságú 3D radar ,

YLC-2V hagy hatótávolságú 3D radar

YLC-2V hagy hatótávolságú 3D radar ,

FM-90 rövid hatótávolságú légvédelmi rakéta. A francia Croatale licencváltozatának jelentős továbbfejlesztése.

FM-90 rövid hatótávolságú légvédelmi rakéta. A francia Croatale licencváltozatának jelentős továbbfejlesztése. ,

Valamint kiegészítésként a pót rakétákat szállító utántöltő jármű.

Valamint kiegészítésként a pót rakétákat szállító utántöltő jármű. ,

KS-1A közepes hatótávolságú légvédelmi rakéta.

KS-1A közepes hatótávolságú légvédelmi rakéta. ,

FD-2000 nagy hatótávolságú légvédelmi rakéta.

FD-2000 nagy hatótávolságú légvédelmi rakéta. ,

Ezeket még kiegészíti az S-300 célgép.

Ezeket még kiegészíti az S-300 célgép. ,

TS-504 troposcatter híradós jármű.

TS-504 troposcatter híradós jármű. ,

WJ-600 felfegyverezhető pilóta nélküli repülőgép.

WJ-600 felfegyverezhető pilóta nélküli repülőgép. ,

wj-600-drone

CH-3A felfegyverezhető pilóta nélküli repülőgép.

CH-3A felfegyverezhető pilóta nélküli repülőgép. ,

Végül pedig IVECO vörösfélholdas jármű, aminek az esetében nem lehet eldönteni az eredetét, mivel Kína is gyártja licencben a típust.

Végül pedig IVECO vörösfélholdas jármű, aminek az esetében nem lehet eldönteni az eredetét, mivel Kína is gyártja licencben a típust. ,

Fórum hozzászólások

 • Nagy Csaba
  Azért a Terminátort, mint ujdonságot megnevezni az némi eufemizmus, de legyen.....
  Nekem az jött le, hogy már a látványban is próbálták a hangsúlyt máshova tenni. Lásd, a légideszantosok kishijja több harcjárművel vonultak fel, mint az összes többi együtt.
  Láttad már korábban a BMPT-Terminatort mint résztvevőt a május 9. katonai parádén? Nem, mert először vettek részt az orosz szárazföldi erőknek legyárotott BMPT-Terminatorok a május 9. katonai parádén. Ezért újdonság volt. Újdonság, ami először vesz/vett részt a parádén.
 • boki
  Újdonság, ami először vesz/vett részt a parádén.
  Gondolom jövőre már a 24 rakétás panstsir- is részt vesznek.
 • Terminator
  Lengyelország ma ünnepli függetlenségének 100. évfordulóját. Élő közvetítés a katonai felvonulásról:

  Ez egy kicsit jobb minőségű közvetítés volt:

 • Terminator
  Ez egy kicsit jobb minőségű közvetítés volt:

  Voltak Raptorok is a légi kötelékben. Kár, hogy nálunk csak belsős "ünneplés" volt...
 • Nekem nincsenek ilyen jó képeim, de azt nem tudom magamban tartani : Varsó megér egy kirándulást, ezen az Augusztus 15-ei rendezvényen pedig mindenképp.
  Ha nem fárasztom túlzottan a publikumot, íme néhány kedvcsináló (saját)kép a kisember szemszögéből :

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]

  [​IMG]
 • szegcsab
  Nekem nincsenek ilyen jó képeim, de azt nem tudom magamban tartani : Varsó megér egy kirándulást, ezen az Augusztus 15-ei rendezvényen pedig mindenképp.
  Ha nem fárasztom túlzottan a publikumot, íme néhány kedvcsináló (saját)kép a kisember szemszögéből :

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]

  [​IMG]
  Szerintem jöhet a többi kép is és a bővebb élménybeszámoló is :)
 • Koszi, tok jo kepek. Elso kep, jobb felso sarok: "A Mi Eronk. A nagy fuggetlensegnapi felvonulason a fegyveres erok mindegyik nemebol lathatunk katonakat es harceszkozeiket." Jo lenne mar ilyen szoveget/hozzaallast latni Pesten is. Amugy a teruletvedelmisek Mo-n is kulon fegyvernem? Vagy a szarazfoldi erok resze?
 • Terminator
  Szerintem jöhet a többi kép is és a bővebb élménybeszámoló is :)
  Bővebben : a pirog, a sör és a vodka finom, a lányok gyönyörűek. ;) De ezt eddig is tudtuk. :p

  A felvonulás helyszíne a korábbi évektől eltérően megváltozott és az előző napokban megkérdezett emberek (még a rendőrök is) bizonytalanok voltak, 100 % -ig biztosat aznap reggel tudtunk meg a netről. Talán erre is fogható, hogy a megtekintés profizmusa hagyott kívánnivalót a részünkről. A papírforma szerinti 13 órai kezdés bő 3/4 órát csúszott, előtte a beszéd hosszúnak tűnt. A repülőeszközök fényképezéséről letettem (ezúttal amúgyis csak a telefonomat vittem magammal), mivel árnyékba, fa alá helyezkedtünk. Ha korábban kiérkezünk. akkor 2-3 órás álldogálásért cserébe kiváló kordonmenti helyet kaptunk volna. Az időjárásra nem lehetett panasz, mert 25-26 fok és nagyrészt felhős égbolt volt.
  A felvonulás profin kivitelezett, jól megszervezett volt. Ellenben poltikától mentesen mondom, hogy az amerikai katonák menetelése hihetetlenül rendezetlen, már-már botrányos volt. A fenti videon nem látszik (talán a tribün előtt összeszedték magukat), de ott előttünk egyszerűen hajmeresztőnek tűnt. Lehet, hogy beöltözött civilek voltak ??? :eek:.
  Na mindegy, lengyel barátainkat nem érdekelte, tapsoltak és örültek nekik, ahogy nekünk is mindíg, amikor megtudták, hogy magyarok vagyunk ( Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki :D).
  A családbarát helyszín a kiállított eszközökkel a Visztula túlpartján volt, itt teljes sötétedésig maradhattunk, a legvégén trélerekre felálló páncélosokat is megtekintve.
  Amit Pal megfogalmazott előttem, az nekünk ott ötpercenként az eszünkbe jutott. Ha egy negyedekkora katonai erő birtokosai lehetnénk, már rég hasraestem volna büszkeségemben, úgy naponta háromszor...
  Egy Haditengerész műszaki-mentő katonával beszélgetve szegénynek nagyot kerekedett a szeme, amikor felvilágosítottuk, milyen karcsúra szabott a magyar szövetségesük és barátjuk.
  Egy szónak is száz a vége : aki teheti menjen, nézze meg mi van máshol, mert az itt nincs. Ha itthon nem érezhetjük a harckocsi-gázturbina hőjét és bűzét, vagy a harcigépek kerozinfüstjét, akkor oda kell menni. Én immár Varsót is jó szívvel ajánlhatom mindenkinek. Aki ott van, az pedig ki ne hagyja pl. a Varsói felkelés múzeumát...:cool:

  Az első fotó kedves talán mindnyájónknak:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

Ugrás a fórum topichoz