|

Hatalmas türkmén fegyvervásárlás

Türkmenisztán a napokban tartotta függetlenségének 25 éves megemlékezését. A neves eseményt az ország egy katonai díszszemlével ünnepelte meg, amelyen bemutatásra kerültek az ország haderejének legjelentősebb technikai eszközei is. A kicsiny ország jelentős kőolaj és földgáz lelőhelyekkel rendelkezik, ezért megengedheti magának, hogy hadseregét kellő minőségű fegyverekkel lássa el.

A felvonuláson a Szovjetuniótól örökölt fegyverek mellett láthattunk Beretta gépkarabélyokat a lövészeknél, izraeli gyártású páncélautót, Toyota kisteherautókat, stb. Viszont hatalmas meglepetést okozott a rengeteg Kínától vásárolt fegyverzet. Elmondható, hogy sok más mellett, az ország a légvédelmi rendszerek teljes palettáját megvásárolta Kínától, vagyis rövid, közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi rakétákat, a hozzájuk alkalmazható radarokkal együtt.

A felvonulásról készített videó:

A fegyvervásárlások külön érdekességet jelentenek katonapolitikai szempontból, mivel ezeken keresztül elég jó be lehet határolni, hogy az adott állam milyen katonai tömbhöz tartozik, kit tart megbízható szövetségesének, vagy mennyire akar el nem kötelezett, független külpolitikát folytatni. A közép-ázsiai régió Kína számára az elmúlt néhány évben jelentősen felértékelődött. Olyan nagyszabású külpolitikai projektek jelentek meg mint az Egy Út Egy Öv (One Belt One Road) gazdasági öv, valamint az Új Selyemút Tervezet, mely a kelet-ázsiai államokon keresztül vezető infrastrukturális és gazdasági folyosón érné el Európát. Ennek egyik vetülete, hogy hatalmas infrastrukturális befektetéseket eszközölnek ezekben az országokban, de ez mindenképpen kiegészíti még a politikai és katonai kapcsolatok mélyítése is. Erre egy újabb bizonyíték a türkmének hatalmas mennyiségi kínai fegyvervásárlása.

A szóban forgó rendszerek pedig a következőek:

YLC-18 közepes hatótávolságú 3D radar

YLC-18 közepes hatótávolságú 3D radar ,

YLC-2V hagy hatótávolságú 3D radar

YLC-2V hagy hatótávolságú 3D radar ,

FM-90 rövid hatótávolságú légvédelmi rakéta. A francia Croatale licencváltozatának jelentős továbbfejlesztése.

FM-90 rövid hatótávolságú légvédelmi rakéta. A francia Croatale licencváltozatának jelentős továbbfejlesztése. ,

Valamint kiegészítésként a pót rakétákat szállító utántöltő jármű.

Valamint kiegészítésként a pót rakétákat szállító utántöltő jármű. ,

KS-1A közepes hatótávolságú légvédelmi rakéta.

KS-1A közepes hatótávolságú légvédelmi rakéta. ,

FD-2000 nagy hatótávolságú légvédelmi rakéta.

FD-2000 nagy hatótávolságú légvédelmi rakéta. ,

Ezeket még kiegészíti az S-300 célgép.

Ezeket még kiegészíti az S-300 célgép. ,

TS-504 troposcatter híradós jármű.

TS-504 troposcatter híradós jármű. ,

WJ-600 felfegyverezhető pilóta nélküli repülőgép.

WJ-600 felfegyverezhető pilóta nélküli repülőgép. ,

wj-600-drone

CH-3A felfegyverezhető pilóta nélküli repülőgép.

CH-3A felfegyverezhető pilóta nélküli repülőgép. ,

Végül pedig IVECO vörösfélholdas jármű, aminek az esetében nem lehet eldönteni az eredetét, mivel Kína is gyártja licencben a típust.

Végül pedig IVECO vörösfélholdas jármű, aminek az esetében nem lehet eldönteni az eredetét, mivel Kína is gyártja licencben a típust. ,

Fórum hozzászólások

Ugrás a fórum topichoz