|

Csehország keresi a Kub utódját

A Pravo napilap csütörtöki cikke szerint Csehország elindította a 2K12 Kub mobil légvédelmi rakétarendszer lecserélését célzó beszerzési programot. A cseh védelmi tárca első lépésként meghívta a tenderre azt az öt gyártót, amelyek termékeit alkalmasnak látják a NATO-terminológiában SA-6 „Gainful” néven említett rendszer leváltására. Vladimir Lukovsky minisztériumi szóvivő szerint novemberre várják a választ – ajánlat formájában – a cégektől. Költségekről egyelőre nem esett szó hivatalos formában, de helyi szakértők szerint a végösszeg akár tízmilliárd koronát (370 millió USD) is elérheti majd.

Az ötből konkrétan három céget neveztek eddig meg, mint lehetséges esélyest: az amerikai Raytheon, az európai MBDA-konszern és az izraeli IAI mindenképpen szerepelnek a listán. Ezek mindegyike rendelkezik 20-50 km közötti hatótávolságú mobil légvédelmi rakétarendszerrel, amely alkalmas lehet a Kub leváltására – kérdés, hogy milyen konfigurációt képzelnek el a csehek számára. A beszerzési eljárásnak a következő 2-3 évben kellene eredményt produkálnia, ugyanis a cseh 2K12 rendszerek élettartama 2020-ig teszi lehetővé üzemben tartásukat.

Cseh Kub-ok éles légvédelmi gyakorlaton |Forrás: Cseh Légierő

Cseh Kub-ok éles légvédelmi gyakorlaton |Forrás: Cseh Légierő ,

A cseh haderőn belül a légvédelmi egységek a légierőhöz tartoznak, és a Strakonicében állomásozó 25. Légvédelmi Rakétaezred állományában tömörülnek. Csehország a 2K12-n kívül a 9K35 Strela-10 (SA-13 „Gopher”) és az RBS 70 rövid hatótávolságú rakétarendszereket alkalmazza, így a Kub nyugdíjazásához mindenképpen szükséges egy megfelelő képességű és kategóriájú váltótípus mielőbbi kiválasztása.

A leendő rakétarendszerhez új lokátorok is dukálnak, ezért a csehek a Kub váltótípusa mellett ilyet is keresnek: a MADR (3D Mobile Air Defence Radar – mobil légvédelmi radar) beszerzése párhuzamosan fut majd a fenti tenderrel. A 3,5 milliárd korona (129 millió USD) értékű üzletre három cég pályázik: a francia Thales, az izraeli Elta és a svéd SAAB.