|

Hadrendben az első Zumwalt osztályú romboló

A hétvégén hadrendbe állt az eredetileg a U.S. Navy Arleigh Burke osztályú rombolóinak utódjául szánt Zumwalt osztálynak, az Elmo Zumwalt admirálisról elnevezett példánya – avagy a mindössze három hajóból összeálló osztály első tagja.

A USS Zumwalt (DDG 1000) ünnepélyes hadrendbe állításának egy pillanat.

A USS Zumwalt (DDG 1000) ünnepélyes hadrendbe állításának egy pillanat. U.S. Navy photo by Petty Officer 1st Class Nathan Laird,

Ahogy arról korábban beszámoltunk a U.S. Navy által idén májusban átvett romboló éppen úton van az USA nyugati partjához, San Diego-ba, melynek hadikikötője lesz honi kikötője a jövőben. A hadrendbe állításra azonban nem itt, hanem még a keleti parton, Baltimore-ban került sor.

Az október 17-én Kalifornia irányába útnak indult hadihajót a Chesapeake-öbölből történő kihajózása során a U.S. Navy merev- és forgószárnyas gépe kísérte hosszabb-rövidebb fotózkodás erejéig.

A DDG 1000 a Chesapeake-öböl északi részén, azaz még Maryland államban - az öblön átívelő Chesapeake Bay híddal a tatja mögött.

A DDG 1000 a Chesapeake-öböl északi részén, azaz még Maryland államban – az öblön átívelő Chesapeake Bay híddal a tatja mögött. , U.S. Navy photo by Liz Wolter

E-2D Hawkeye és C-2A Greyhound géppár beköszönése.

E-2D Hawkeye és C-2A Greyhound géppár beköszönése. U.S. Navy photo by Erik Hildebrandt,

A U.S. Navy legmodernebb hadihajója és a legmodernebb tengerészeti járőrgépe: USS Zumwalt - P-8 Poseidon páros.

A U.S. Navy legmodernebb hadihajója és a legmodernebb tengerészeti járőrgépe: USS Zumwalt – P-8 Poseidon páros. U.S. Navy photo by Erik Hildebrandt,

Az F-35C egyik tesztpéldánya, a CF-02-es is tiszteletét tette.

Az F-35C egyik tesztpéldánya, a CF-02-es is tiszteletét tette. U.S. Navy photo by Andy Wolfe,

Fórum hozzászólások

 • molnibalage
  Az alapvető kialakítása lehet, hogy ma már az, ehhez képest közelében nincs hasonló mértben semmilyen más létező tömegesen gyártott hajóosztálynak ma sem. Vagy rosszul látom?

  A következő hajó esetén lehet, hogy a Navy-nek nem kellene feltalálni újra a kereket, csak ráncfelvarrni dolgokat... Vagy esetleg kétszintű megoldásban gondolkodni, mert Perry méretben is ma kis túlzással csodát lehet tenni. Nem kell mindenre 10+ ezer tonnás romboló, ami valójában szinte már cirkáló...
  Alakul az FFG(X), talán a japánokkal közösen.
  https://news.usni.org/2017/07/10/na...issile-frigate-program-in-request-to-industry

  https://maritime-executive.com/article/could-japan-and-the-us-cooperate-on-a-new-frigate
 • Hangsúly a "talán"szón.
  Az ilyen közösködesből mindig valami olyan eszköz szokott lètrejönni, ami egyik fél igényeinek sem felel meg és mèregdràga.
 • molnibalage
  Az alapvető kialakítása lehet, hogy ma már az, ehhez képest közelében nincs hasonló mértben semmilyen más létező tömegesen gyártott hajóosztálynak ma sem. Vagy rosszul látom?...
  A Burke-topicban válaszoltam.
 • Sharid
  https://warisboring.com/the-u-s-navy-is-turning-its-stealth-destroyers-into-ship-killers/
  Én sajnos már kiábrándultam a Warisboring-ból. Néha elképzető zöldségeket írnak le. Most sem különb a helyzet.

  • A Zumwalt nem max. 80 rakétát vihet a VLS-ekben, hanem 80 VLS-el rendelkezik. Egy VLS-be pl. 4db ESSM fér...
  • Ha ASuW feladatkört kapnak, akkor a két 155mm-es löveg ballaszton kívül másra nem igen lesz jó...
  • Valójában a Burke-ok újraindítására nem annyira a Zumwalt-ok, hanem a Zumwalt féltestvére, a CG(X) program lelövése miatt volt szükség. A CG(X) váltotta volna a Ticonderoga-osztályt.
  • A CG(X) miatt a Zumwalt (illetve DD-21, majd DD(X)) hajóosztály sose kapott volna AEGIS rendszert. A CG(X) ugye a Zumwalt teknőjére épült volna, de 256VLS-el bírt volna, illetve dedikáltan "ballisztikus-rakétaelhárító" feladatokat nyerte volna meg. A haditengerészet félt attól, hogy ha a DD-21 / DD(X) / Zumwalt osztály AEGIS képességet kap, akkor azzal a CG(X) programra veszélyt jelenthetett volna (mivel hát a feladatát ha korlátozottan is, de elláthatta volna). Így jól elkülönítették a kettőt. A DD-21 / DD(X) "Land Attack Destroyer", vagyis szárazföldi célok elleni feladatra való, mondták volt, míg a CG-21 / CG(X) a légvédelemre.
  • A történetben van még egy csavar, mivel a Trump-adminisztráció 355 hajós flottát szeretne, ezért most úgy néz ki, hogy a Burke Flight III ellenére sem vonul nyugdíjba az elöregedő Tico-osztály. Hogy ebből pontosan mi lesz, az még nem tiszta, lehet, hogy a felét leállítják, és majd 2023-2025 körül újra hadrendbe állnak az addig tovább üzemelő Ticok helyére, hogy 2030-ig kihúzzák így. Ha viszont mind hadrendben marad, akkor az eléggé drága mulatság lesz, mert igazából lassan már kivonni kellene őket...
  • A Zumwaltra visszatérve: ASuW feladatkörben is féllábú óriások, először is nincs rajtuk CIWS, az Mk.110 57mm-es lövegek helyett 30mm-es Mk.46-ok vannak most tervezve - ezek dolga viszont a felszínen közeledő kisebb célok (motorcsónakok) leküzdése. CIWS képességük nincs. Vagyis csak az ESSM rakéták képezik nem csak a légvédelmi, de a CIWS feladatkört is. Márpedig ha a Zumwalt olyan közel megy egy flottacsoporthoz, hogy ő ASuW fegyvert tudjon indítani, akkor azok is visszatámadhatnak...
  • A RIM-162 ESSM elődje, a Sea Sparrow valóban rövid hatótávú fegyver volt, de az ESSM azért már inkább 40-50km-es HMZ-vel bír, ez már nem rövid, hanem inkább közepes hatótávolság...
 • Cifu
  Én sajnos már kiábrándultam a Warisboring-ból. Néha elképzető zöldségeket írnak le. Most sem különb a helyzet.
  Emlékeim F-35 kapcsán is nettó kretének voltak szegények...
  Ettől függetlenül a Zumwalt az én szememben semmire sem jó...
  T. ötlete meg szép, de a most is emberihányos Navy honnan akaszt le embereket több hajóra?
 • molnibalage
  T. ötlete meg szép, de a most is emberihányos Navy honnan akaszt le embereket több hajóra?
  Jelenleg sehonnan, az FY18-ben csak az USMC és az US ARMY kapott több ezres létszámemelésre pénzt. Az USAF esetében a pilóták számát növelnék papíron. A NAVY-nél maradt minden szinten.
  Az FY18 (ami amúgy idén október 1-el kezdődött) viszont a hajók számát sem növeli. A korábbi tervekhez képest nincs benne új felszíni egység (1db Ford-osztályú CVN, 2db Burke-osztályú DDG, 1db LCS az, ami most indul a pipeline-ba). A költségvetésben nincs elkülönítve pénz sem a hírekben néha feluszó Perry-reaktiválásra, se a Tico-k tovább úsztatására. A jelen állás szerint 2019-ben jön a következő kivonás a USS Bunker Hill (CG 52) egységgel, az akkor 33 éves lesz. 35 évre tervezték eredetileg az élettartamukat, de... szóval a hosszú szöveg röviden: ezt noha szeretnék kitolni legalább 5, de akár 10 évvel is, valójában a 22 Tico közül jó, ha 10-11 egység alkalmas erre.

  Olyan problémák vannak például, hogy a magas felépítmény és kevésbé sikerült hajótest miatt plusz ballasztott kellett beépíteni hajógerinc mellé a stabilitás javítása érdekében - ami miatt viszont a gerinc mára eldeformálódott és repedések jelentek meg rajta... Arról nem is szólva, hogy az aluötvözet felépítményeiken mindegyik egység repedésekkel küzd. Anno 2011-ben úgy volt, hogy 4+5 egységet kivonnak 2013-ban és 2014-ben, a USS Normandy (CG 60), USS Anzio (CG 68), USS Vicksburg (CG 69), USS Cape St George (CG 71), illetve a USS Princeton (CG 59), USS Cowpens (CG 63), USS Gettysburg (CG 64), USS Chosin (CG 65) és a USS Hue City (CG 66). Akkor úgy mérték fel, hogy ezek vannak a legrosszabb állapotban.
 • Roni
  Valaki leírnáé nekem hogy miben különbözik az mk-41 indító az mk-57.től?
  Az Mk.57 kb. 50%-al nagyobb tömegű és ~47%-ank nagyobb hajtómű teljesítményű rakétákat képes befogadni (hosszban is egy lábbal többet, átmérőben 3 hüvelykkel többet, de ezek nem rendkívüli különbségek), illetve más az elektromos hálózata, hogy tényleg bármilyen kiosztásban lehessen rakétákat elhelyezni benne. Ezen felül az égéstermék-elvezetés is más logika alapján lett megoldva, figyelembe véve, hogy a hajó oldalán helyezik el őket.

  Anno domoni még a DD-21 / CG-21 programok idejében az volt a terv, hogy később nagyobb méretű / teljesíményű csapásmérő robotrepülőgépet (Tomahawk Gen2) illetve légvédelmi / ABM rakétákat fejlesztenek ki, már kifejezetten a DD-21 / CG-21 számára, az Mk.57 VLS indítókhoz.

  Menet közben viszont a CG-21 / CG(X) programot törölték, a DD-21 / DD(X) / Zumwalt hajóosztály létszámát drasztikus csökkentették. Jelenleg nem tudjuk, hogy a Burke Flight III. esetében Mk.57 vagy Mk.41 lesz-e beépítve, de esélyesen maradnak az Mk.41 Strike VLS indítók. Ez azért kínos, mert így az Mk.57 annyira kis számban lesz hadrendbe állítva (a 3db Zumwalt-osztályú egységnél), hogy nem lesz semmi értelme dedikáltan ebbe a VLS-be való rakétát fejleszteni.

  Hogy akkor miért nem Mk.41-el építették meg a Zumwaltokat? Nos, amikor döntés született a durva megvágásokról az osztály kapcsán, akkor már a hajó alapvető tervei készen voltak, és az Mk.57 fejlesztése is a végénél járt, talán már meg is rendelték őket. Mivel a hajó oldalán elhelyezett VLS indítók lecserélése feltehetően túl sok problémát vetett volna fel, ezért a Zumwalt már az Mk.57-el lett megépítve. Viszont ettől függetlenül esélyesen egy olyan VLS indítóról van szó, amely zsákutca lett, mire hadrendbe állt...


  Ez a videó jól bemutatja az Mk.57 egyik alapvető különbségét - a 4 cellás modul két szélén vezetik el az égésterméket​
 • DDG-1000 USS Zumwalt kép, leszámítva, hogy badass, érdemes megnézni: továbbra is üres a hátsó felépítményen a két kisebb torony helye, ahova eredetileg az 57mm-es Mk.110 ment volna, és végül az 35mm-es Mk.46 kerül. Egyébként úgy tervezik, hogy idén végrehajtják az első kísérleti rakétaindítást is róla, mivel az Mk.57 VLS-ből nem csináltak még ilyet a hajóról.
  Csak jelzem, hogy 2016 októbere óta hadrendben van.... ez esetben fegyverzete: 2db 155mm-es löveg... A II.Vh alatt még rombolónak se nagyon ment volna ez így el, talán korvettnek...

  [​IMG]
 • Cifu
  DDG-1000 USS Zumwalt kép, leszámítva, hogy badass, érdemes megnézni: továbbra is üres a hátsó felépítményen a két kisebb torony helye, ahova eredetileg az 57mm-es Mk.110 ment volna, és végül az 35mm-es Mk.46 kerül. Egyébként úgy tervezik, hogy idén végrehajtják az első kísérleti rakétaindítást is róla, mivel az Mk.57 VLS-ből nem csináltak még ilyet a hajóról.
  Csak jelzem, hogy 2016 októbere óta hadrendben van.... ez esetben fegyverzete: 2db 155mm-es löveg... A II.Vh alatt még rombolónak se nagyon ment volna ez így el, talán korvettnek...
  Nem tudok szebben fogalmazni, a kreténség csúcsát látjuk.
 • Szegény Zumwalt osztály, még mindig nem dőlt el, mi lesz vele...

  Most az US NAVY az FY19-re kér 90 millió dollárt, hogy integrálhassák hozzá az SM-6 aktív radaros rakétát (csak az SM-3 és az SM-6 jöhet szóba, mert nincs célmegvilágító radarja ugye, hogy félaktív rávezetésű rakétát használjon), és a Tomahawk tengerészeti (több célú, hajó elleni és szárazföldi célok elleni) verzióját. Az új tervek szerint a három Zumwalt légvédemi és tengeri / szárazföldi célok elleni nagy hatótávolságú csapásmérésre kapna lehetőséget az új fegyvereivel. Ezzel a Zumwalt rakétafegyverzete az ESSM Block II, az SM-6 és a Tomahawk lenne.

  Az elgondolás kapcsán "apró" probléma, hogy anno ugye úgy döntöttek, hogy a Zumwaltnak elég lesz 80 VLS indító, a többi helyet a két AGS foglalja el. Na most 80 VLS az ugye kevesebb, mint akármelyik Burke osztályú egységnél lévő, szóval egy túlméretes, korlátozott Burke lesz így a Zumwalt-osztály....
 • Mackensen
  Viszont el kell ismerni, hogy nagyon SF-be illő a kinézete[​IMG]
  Badass, nem vitás, de egy 4 milliárd dolláros harci eszköznél azért nem árt, ha valódi harci képességekkel bír. És az sem baj, ha többel, mint a másfél milliárd dollárba kerülő alternatívájának...
 • Cifu
  Badass, nem vitás, de egy 4 milliárd dolláros harci eszköznél azért nem árt, ha valódi harci képességekkel bír. És az sem baj, ha többel, mint a másfél milliárd dollárba kerülő alternatívájának...
  Eljutunk oda,hogy hajónként 1 milliárdért kiszerelik az egyik löveget és VLS-megy a hejére...
 • Nem is értem, miért akarnak rá egyáltalán fegyvert tenni? Ekkora mértékű bénázásnál már ez az apróság igazán nem kéne számítson.
 • Off: Ha rossz lelkű volnék, akkor azt is írhattam volna, hogy muszáj volt kikötni, különben elsüllyed :D

  De nem az vagyok, - mivel a nevem nem "u" betűvel kezdődik. :)

  On
 • jani22
  Off: Ha rossz lelkű volnék, akkor azt is írhattam volna, hogy muszáj volt kikötni, különben elsüllyed :D

  De nem az vagyok, - mivel a nevem nem "u" betűvel kezdődik. :)

  On
  Ha realista lennél.;):hadonaszos:

Ugrás a fórum topichoz