|

Amerikai hadihajók érkeztek Jemen partjaihoz

Hétfő óta amerikai hadihajók tartják fokozottan szemmel a Vörös-tengert az Indiai-óceánnal összekötő Báb el-Mandeb tengerszoros környékét, miután a  hétvégén houthi lázadók rakétacsapást mértek egy egykoron a U.S. Navy által használt hajóra, az azóta már az Egyesült Arab Emírségek által üzemeltetett Swift-re.

2016 októberének első hétvégéjén Jemen partjainál rakétatalálatot kapott alumínium katamarán - ezen a 2004-es fotón még bőven az Egyesült Államok által lízingelt időszakában.

2016 októberének első hétvégéjén Jemen partjainál rakétatalálatot kapott alumínium katamarán – ezen a 2004-es fotón még bőven az Egyesült Államok által lízingelt időszakában. U.S. Navy photo by PhotographerÕs Mate 2nd Class Michael Sandberg,

Arra az ausztrál építésű, nagy sebességű, alumínium testű katamaránra kell gondolni, melyet a Katonai Tengeri Szállítási Parancsnokság lízingelt az ausztrál Incat-tól 2003-2013 között és melyet HSV 2 Swift néven lehetett ismerni ez időben. A nem tisztázott módon, egyes források szerint Irántól kapott kínai C-802-es robotrepülőgéppel elkapott katamarán a houthi lázadók szerint elsüllyedt, ám a Fox News amerikai értesülései szerint a súlyosan sérült katamarán vontatható állapotban maradt és eritreai kikötőbe vitték. Ugyanakkor a hajó támadás utáni állapotáról nem lelhető fel kép, vagy videóanyag.

Az Egyesült Arab Emírségek szűkszavúan annyit nyilatkozott, hogy valóban történt incidens a hajójukkal, míg a szaúdiak megerősítették, hogy a támadást követően kimentették a hajó legénységét, akik között nincs áldozat.

Fontos megjegyezni, hogy ezen katamarán lényegében civil használatra lett tervezve, ráadásul alumínium építésű is, így nem meglepő módon nem igazán ellenálló semmiféle támadással szemben.

A U.S. Navy a régióban tartózkodó USS Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó vezette kötelékhez tartozó USS Nitze (DDG 94) és USS Mason (DDG 87) romvolókat küldte a jemeni partokhoz a USS Ponce.