|

Antarktiszi csapatmunka

A fotó 1965. december 29-én készült az antarktiszi McMurdo kutatóállomás kikötőjéhez vezető, jégbe vágott csatorna területén. A jégtömböt mozgató három hajó akkoriban még a U.S. Navy kötelékébe tartozott – balról jobbra haladva:  USS Burton Island (AGB-1), USS Atka (AGB-3) és a USS Glacier (AGB-4).

A Burton Island és az Atka a 2. VH alatt épített Wind osztályú jégtörők voltak, a Glacier pedig a Wind osztály megnövelt méretű, erősebb változatának tekinthető. Elsődleges feladatukhoz mérten ezen hajók erősen fel voltak fegyverezve – a fotón láthatóak is a hajóágyúk. Ezen képességüket később fokozatosan leépítették.

A Wind osztály érdekessége, hogy az USA és Kanada részére megépült 7+1 hajóból 3 példány – köztük a középen látható Atka is – néhány évig a szovjet haderőben tevékenykedett. A Lend-Lease program keretében 1944-45 között átadott hajók 1950-51 között kerültek vissza az Egyesült Államok haderejébe, ahol a 70-es évek második feléig szolgáltak tovább – eleinte a Navy, később a Coast Guard hajóiként.